Jdi na obsah Jdi na menu

Hlavní jídla

Příspěvky

Tarhoňa s cuketou a špenátem

2 lžíce oleje, 1 cibule, 100 g špenátu, 1 menší cuketa, 200 g tarhoni, 1 kostka zeleninového bujónu, podle chuti mletý černý pepř, česnek, sůl, tvrdý sýr...

 
6. 9. 2017 | | Rubrika: Těstoviny

Mexické fazole s rýží

350 g červených fazolí, 2 lžíce olivového oleje, 1 velká cibule, 2 stroužky česneku, 1 velká červená paprika, 1 lžička chili koření, 2 lžíce rajčatového pyré, 2x 400g konzerva nakládaných rajčat, 125 g sterilované kukuřice, 1 lžička krupicového cukru, 1 lžíce nasekané hladkolisté petržele, 500 g rýže…

 
5. 9. 2017 | | Rubrika: Luštěniny

Karlovarský knedlík

7 rohlíků nebo housek, 175 ml mléka, 2 lžíce petrželky, 2 vejce, 100 g hrubé mouky, 2 špetky muškátového květu, sůl...

 
5. 9. 2017 | | Rubrika: Těstoviny

Šoulet

300 g hrachu, 150 g ječných krup, 1 velká cibule, 1 lžička drceného kmínu, 3 stroužky česneku, hrst majoránky, olej, sůl

 
5. 9. 2017 | | Rubrika: Luštěniny

Krevetová korma

250 g zmrazených krevet, 50 g másla, 1 střední cibule, 2 zelené papričky jalapenos vcelku, směs koření (2 lžičky kurkumy, po ½ lžičce mletého pepře, drceného hřebíčku, nového koření a kardamomu, po menší špetce skořice a muškátového květu), ½ konzervy kokosového mléka, 80 g plátků mandlí, podle chuti čerstvě vymačkaná citronová šťáva, sůl

Marináda: 150 ml bílého jogurtu, 3 stroužky česneku oloupané a rozdrcené, 2cm kousek zázvoru oloupaný a najemno nastrouhaný, 1 vrchovatá lžíce mletých koriandrových semínek...

 
5. 9. 2017 | | Rubrika: Ryby

Čočkové karbanátky

Předem namočené čočce vyměníme vodu a uvaříme ji spolu s trochou kořenové zeleniny a bobkovým listem. Scedíme ji, ochutíme česnekem, solí, pepřem a bylinkami a s vařenou zeleninou rozmixujeme. Po vychladnutí vmícháme vejce a zahustíme strouhankou natolik, aby šly vytvarovat placičky. Ty smažíme ve vrstvě oleje dozlatova. Podáváme s vařenými brambory nebo bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

 
2. 9. 2017 | | Rubrika: Luštěniny

Kernotto

Obilné (nejlépe špaldové) kroupy dáme přes noc namočit do vody. Poté postupujeme podle receptu na italské rizoto, pouze s tím rozdílem, že na cibuli přidáme rovnou kroupy i s vodou a vhodíme zeleninový bujón a už nepodléváme vývarem, pokud není nutno.

 
6. 7. 2017 | | Rubrika: Obiloviny

Chobotnice po athénsku

600 g mražených chobotnic, 150 g cibule, 300 g rajčat, 200 ml bílého vína, 50 ml olivového oleje, 1 stroužek česneku, 1 lžička sušeného oregána, 1 lžíce čerstvé petrželky, po špetce pepře a soli...

 
13. 6. 2017 | | Rubrika: Ryby

Cizrna kung pao

400 g uvařené cizrny, několik plátků čerstvého zázvoru, 4 stroužky česneku, 3 jarní cibulky, 100 g pražených loupaných arašídů, arašídový nebo sezamový olej, 1 vrchovatá lžíce škrobové moučky

Na marinádu: 10 lžic sójové omáčky, 2 lžíce rýžového vína, ½ lžíce rýžového octa, 1 lžička cukru, trochu soli, podle chuti chilli, glutasol...

 
13. 5. 2017 | | Rubrika: Luštěniny

Cizrna s quinoou a špenátem z jednoho hrnce

1 lžíce olivového oleje, 2 drcené stroužky česneku, 1 malá šalotka nadrobno nakrájená (asi 2 polévkové lžíce), 1 chili paprička, 1 šálek syrové quinoy, 1 šálek zelených oliv, ½ šálku nakrájených sušených rajčat, ½ čajové lžičky sušeného tymiánu, ½ čajové lžičky sušeného kopru, 2 šálky zeleninového vývaru, 1 šálek nakrájeného špenátu, 1 konzerva cizrny, sůl a pepř na dochucení

 
7. 5. 2017 | | Rubrika: Luštěniny

Gratinované brambory

950 g brambor typu A, 200 ml smetany na vaření, 50 ml mléka, 120 g ementálu, 1 stroužek česneku, 2 špetky tymiánu, špetka muškátového květu, máslo na vymazání, sůl, pepř...

 
23. 4. 2017 | | Rubrika: Přílohy

Fazole alla puttanesca

1 lžíce olivového oleje, 4 stroužky česneku, 2 lžíce kapary, 4 lžíce černých oliv, 4 feferonky (nemusí být), 400 g oloupaných a nadrobno nakrájených rajčat (nebo konzerva rajčat), 600 g uvařených bílých fazolí (nebo 2 konzervy), hrst nasekané petrželové natě...

 
12. 3. 2017 | | Rubrika: Luštěniny

Italské rizoto

150 g másla, 1 menší cibule, 320 g kulatozrnné rýže s vysokým obsahem škrobu (Arborio nebo Carnaroli), 200 ml suchého bílého vína, zeleninový vývar, sůl, pepř, 4 lžíce strouhaného parmazánu nebo Grana Padano...

 
11. 3. 2017 | | Rubrika: Obiloviny

Zeleninové placky

200 g kysaného zelí, 3 brambory, 1 mrkev, ½ cibule, 1 stroužek česneku, kousek celeru, 1 vejce, 1 lžička majoránky, sůl, mleté ovesné vločky a hladká mouka na zahuštění ...

 
1. 2. 2017 | | Rubrika: Zelenina

Grilované žampiony se sýrem

Žampiony oloupeme a zbavíme nožiček. Naskládáme je do zapékací misky, osolíme, trochu pokapeme citronovou šťávou, do každého kloboučku vložíme kousek výraznějšího sýra a vložíme pod gril, dokud se sýr neroztaví.

 
27. 1. 2017 | | Rubrika: Houby