Jdi na obsah Jdi na menu

Hlavní jídla

Příspěvky

Čočka na sladkokyselo

Čočku předem namočíme a necháme nabobtnat. Vyměníme jí vodu a uvaříme se solí a tymiánem doměkka. Z oleje, nakrájené cibule a hladké mouky usmažíme světlou výšku. Čočku částečně slijeme, přidáme jíšku, cukr a ocet a krátce povaříme. Nakonec přidáme kousek másla.

 
21. 2. 2021 | | Rubrika: Luštěniny

Pikantní rybí filé

Rozmražené rybí filé osušíme, pokapeme sójovou a worcesterskou omáčkou. posolíme a okořeníme sladkou paprikou a kari. Necháme několik hodin odležet. Osmažíme na oleji po obou stranách. Podáváme s brambory nebo bramborovou kaší.

 
21. 2. 2021 | | Rubrika: Ryby

Česnekový naan

325 g pšeničné hladké mouky (částečně možno celozrnné), 170 ml vlažné vody, 1 lžička sušeného droždí, 1 lžička soli, 2 lžičky třtinového cukru, 65 ml kefíru, 30 ml slunečnicového oleje

Na potření: 4 stroužky česneku, 2 lžíce másla, 1 lžička soli, kari koření podle chuti...

 
18. 2. 2021 | | Rubrika: Přílohy

Jižanské fazole

½ kg suchých červených fazolí, 2 lžíce oleje, 1 střední cibule, 1 zelená paprika, 2 střední stonky řapíkatého celeru, 6 stroužků česneku, 1 lžička sušeného tymiánu, 1 lžička mleté papriky, ½ lžičky soli, ¼ lžičky mletého pepře, špetka mleté kajenské papriky, 2 bobkové listy, 2 kostky zeleninového vývaru, 2 lžíce čerstvé petrželky...

 
31. 1. 2021 | | Rubrika: Luštěniny

Pečené karbanátky z červené čočky

1 velká cibule, 2 lžíce olivového oleje, 4–5 velkých mrkví, 200 g půlené červené čočky, 500 ml vody, 90 g ovesných vloček, 2 stroužky česneku, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce sladké papriky, 1 lžička mletého římského kmínu, hrst nakrájené pažitky, sůl a mletý černý pepř podle chuti...

 
26. 1. 2021 | | Rubrika: Luštěniny

Cannelloni/lasagne s ricottou a špenátem

300 g cannelloni nebo lasagní

Na náplň: 450 g špenátu (anebo mangoldu), 300 g ricotty, 2 střední vejce, 1 stroužek česneku, 15 g extra panenského olivového oleje, 100 g nastrouhaného parmezánu, 1 špetka nastrouhaného muškátového oříšku, černý pepř a sůl podle chuti

Na bešamel: 1 l mléka, 100 g mouky, 100 g másla, 1 špetka soli, strouhaný muškátový oříšek podle chuti, 1 špetka černého pepře...

 
24. 1. 2021 | | Rubrika: Těstoviny

Zelné těstoviny

500 g hlávkového bílého zelí, 200 g širokých těstovin, 1 lžíce slunečnicového oleje, černý pepř, sůl, případně mletý kmín...

 
22. 1. 2021 | | Rubrika: Těstoviny

Žemlovka

Hrst rozinek, 3 lžíce rumu, 4–6 jablek, 360 g bílého pečiva (chlebíčková veka, toastový chléb, vánočka...), 2 vejce, 400 ml mléka, cukr a skořice dle chuti, půl špetky soli...

 
22. 1. 2021 | | Rubrika: Sladká

Rumunské dušené zelí

1,5 kg bílého zelí, 3–4 lžíce rostlinného oleje, 1 cibule, 1 velká červená paprika, 1 velká mrkev, 1 velké rajče, 2 vrchovaté lžíce rajčatového protlaku, 1 lžička sladké papriky, 1 lžička cukru, 1 lžička sušené saturejky, 1–2 lžičky octa z červeného vína, 1 svazeček petrželky, sůl a černý pepř...

 
12. 1. 2021 | | Rubrika: Zelenina

Fazolový guláš

500 g suchých fazolí (nebo 1250 g vařených či konzervovaných), 1 kg cibule, několik lžic oleje, ½ palice česneku, 1 lžička mletého nebo drceného kmínu, 3 lžíce mleté sladké papriky, špetka pálivé papriky, 4 kostky zeleninového bujónu, 2 lžičky majoránky...

 
30. 12. 2020 | | Rubrika: Luštěniny

Pučálka

Klíčení hrachu: celý hrách přebereme a namočíme do zavařovací sklenice na jeden den do dostatku vody. Pak vodu slijeme a hrách necháme okapat. Překryjeme potravinářskou fólií a uděláme do ní několik dírek. Postavíme na světlé místo a necháme den klíčit. Buď už použijeme; nebo propláchneme, necháme okapat a ještě jeden den necháme klíčit...

 
25. 12. 2020 | | Rubrika: Luštěniny

Pečený kořeněný květák

1 střední květák, 2 lžíce javorového sirupu, 2 lžíce omáčky Sriracha, 2 lžíce olivového oleje, ½ lžíce sójové omáčky, špetka černého pepře...

 
15. 12. 2020 | | Rubrika: Zelenina

Kapustové karbanátky s pohankou

250 g pohankové lámanky, středně velká kapusta, 3 cibule, olej, muškátový oříšek, sůl, pepř, česnek, strouhanka...

 
18. 11. 2020 | | Rubrika: Zelenina

Restovaná růžičková kapusta

500 g růžičkové kapusty, 30 ml olivového oleje, 70 g cibule, 1 lžička soli, 2 snítky tymiánu, 5 lístků šalvěje, 2 lžičky čerstvého strouhaného zázvoru, 3 stroužky česneku, 2 lžíce sójové omáčky, 30 ml citronové šťávy, 1 lžička cukru...

 
12. 11. 2020 | | Rubrika: Zelenina

Holandský sójový řízek

Dobře promícháme uvařenou sójovou drť a najemno nastrouhanou goudu nebo tučnější edam v hmotnostním poměru 3–4:1. Osolíme, opepříme, přidáme petrželku a vytvarujeme placičky. Z hladké mouky a vajec uděláme těstíčko jako na palačinky, osolíme, placičky do něj namáčíme a obalujeme ve strouhance. Smažíme dozlatova v oleji. Podáváme s bramborovou kaší.

 
5. 11. 2020 | | Rubrika: Sójové maso a tofu