Jdi na obsah Jdi na menu

Hlavní jídla

Příspěvky

Jáhlová kaše s medem a oříšky

300 g jáhel, 1 l mléka, trochu soli, skořice, med, kakao, máslo, oříšky...

 
5. 11. 2020 | | Rubrika: Obiloviny

Jáhlové šišky

150 g jáhel, 100 g polohrubé mouky, 2 uvařené brambory, 1 vejce, sůl...

 
4. 11. 2020 | | Rubrika: Přílohy

Zadělávaná řepa

½ kg červené řepy (spíše menší a stejně velké kusy), 2 lžíce másla, 1 lžíce mouky, ½–1 lžička cukru, ½–1 lžička soli, špetka pepře, 1 lžíce citronové šťávy nebo ½ lžíce vinného či jablečného octa...

 
24. 10. 2020 | | Rubrika: Zelenina

Křenová omáčka

25 g másla, několik lžic mouky, ½ l mléka, 1 kelímek smetany na vaření, 1 kostka zeleninového bujónu, ½ skleničky sterilovaného křenu, sůl

 
21. 10. 2020 | | Rubrika: Omáčky

Těstoviny s cizrnou

200 g cizrny, 150 g rýhovaných těstovin (škebličky, penne, ...) nebo tagliatelle, 1 stroužek česneku, zeleninový vývar, snítka rozmarýnu, strouhaný parmezán nebo pecorino, extra panenský olivový olej, sůl, černý pepř, a dále...

Po toskánsku: 250 g loupaných rajčat nebo konzerva rajčatové pasty

Se zeleninou: 50 g mrkve, 50 g cibule, 50 ml bílého vína...

 
21. 9. 2020 | | Rubrika: Luštěniny

Houbová sekaná

Očištěné tvrdší houby nakrájíme nadrobno. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájené menší množství cibule, přidáme houby a podusíme. Když houby pustí šťávu, odkryjeme poklici a pomalu vaříme, dokud se většina šťávy nevypaří. Odstavíme z ohně a necháme mírně zchladnout. Poté houby částečně rozmixujeme. Okořeníme solí, pepřem a mletým kmínem, vmícháme vejce kromě části jednoho bílku a zahušťujeme strouhankou, dokud těsto nedrží tvar. Vytvarujeme šišku, přemístíme ji do pekáče vymazaného olejem a potřeme bílkem. Při 175 ºC upečeme. Můžeme podávat teplé i studené s bramborami v různých úpravách a zeleninovým salátem nebo dušeným špenátem.

 
10. 9. 2020 | | Rubrika: Houby

Veganské „masové” kuličky

¼ šálku bulguru, ¾ šálku čočky, 5 větších hnědých žampionů, 1 menší cibule, ½ šálku ovesných vloček, 1 lžíce lněných semínek, ¼ šálku slunečnicových semen, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce lahůdkového droždí, 2 stroužky česneku, po lžičce sušeného oregana, bazalky, šalvěje a petrželky, podle chuti soli, ¼ lžičky mletého černého pepře...

 
25. 8. 2020 | | Rubrika: Luštěniny

Fazolové chilli s bulgurem

2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 1 cibule, 1 červená paprika a 1 zelená paprika nakrájené na kostky, 500 g vařených fazolí, 3 šálky silného zeleninového vývaru, 1 konzerva rajčat, malá konzerva rajského protlaku, chilli paprika podle chuti, ¾ šálku bulguru, 2 lžičky římského kmínu, 2 lžičky sušeného oregana, 1 lžička uzené papriky, šťáva z 1 limetky, sůl podle chuti...

 
19. 8. 2020 | | Rubrika: Luštěniny

Zapečená rajčata s kuskusem

4 rajčata, 4 lžíce kuskusu, 100 g rozdrobeného sýra feta, sůl, 2 lžíce olivového oleje, hrst nasekané čerstvé bazalky...

 
30. 6. 2020 | | Rubrika: Zelenina

Treska po dalmatsku

1 kg filet nebo filé z mořských ryb (makrel, tresek), 1 citron, sůl a mletý pepř, 50 g čerstvých bylinek (kopr, petrželka, pažitka), 3 lžíce oleje, 1 cibule, 2 lžíce rajčatového protlaku, hladká mouka...

 
12. 5. 2020 | | Rubrika: Ryby

Plněné papriky nakyselo

Bílé papriky, 1 kg kysaného zelí, 3 jablka, 1 cibule, grilovací koření, 1 polévková lžíce sojové omáčky, rýže, cukr, 2 polévkové lžíce oleje, rajčatový protlak, lahůdkové droždí, česnek, oregano, škrob...

 
12. 5. 2020 | | Rubrika: Zelenina

Špagety s pestem a tuňákovými kuličkami

400 g špaget, 2x konzerva tuňáka ve vlastní šťávě, 70 g strouhanky, 1 lžíce nasekaného kopru, 1 lžíce nasekané pažitky, 1 lžíce jemně nastrouhané citronové kůry, 1 vejce, olivový olej, bazalkové pesto podle chuti, 125 g smetany na vaření, jemně strouhaný parmazán k podávání...

 
7. 5. 2020 | | Rubrika: Těstoviny

Brokolice s omáčkou Mornay

500 g brokolice, 20 g másla, 20 g hladké mouky, 100 ml mléka, sůl, pepř, muškátový oříšek, 1 žloutek, 1 kelímek smetany na vaření, 40 g Goudy nebo Ementálu, 1 vrchovatá lžíce strouhaného parmazánu...

 
30. 3. 2020 | | Rubrika: Zelenina

Zadělávané selské brambory

1 kg brambor, 2 střední cibule, 3 lžíce tuku, 3 lžíce polohrubé mouky, ½ l vývaru, 200 ml smetany na vaření, 1 lžička plnotučné hořčice, pepř, majoránka, sůl...

 
21. 3. 2020 | | Rubrika: Brambory

Batáty se sýrem a čočkou

1 kg batátů, ¾ šálku drobné černé čočky, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička soli, 2 stonky řapíkatého celeru, 1 červená cibule, 120 g kozího sýra, 1 lžička čerstvého tymiánu, čerstvě mletý černý pepř...

 
5. 2. 2020 | | Rubrika: Zelenina