Hlavní jídla
Příspěvky
Čočkové ragú
200 g čočky, 150 g cibule, 2 stroužky česneku, 100 g mrkve, 1 lžička uzené papriky, ½ lžičky mletého koriandru, 1 sušená chilli paprička, ¼ lžičky mletého černého pepře, 1 lžička soli, 500 ml vody, 2 lžíce olivového oleje...
Zeleninový bulgur s balkánským sýrem a červenou řepou
400 g bulguru, 3 mrkve, 2 cibule, malá konzerva rajského protlaku, 1 kostka zeleninového bujónu, 1 červená řepa, 250 g balkánského sýra, 1 lžíce másla, olej...
Sójové karbanátky se sýrem
150 g sójového granulovaného masa, 150 g tvrdého sýra, 1 velká cibule, 2 vejce, koření na mletá masa (čubrica apod.), petržel, sůl, strouhanka, olej...
Smažená rýže po čínsku
4 lžíce slunečnicového oleje, 2 vejce, 300 g žampionů, 400 g mraženého hrášku, 2 stroužky česneku, 4 lžíce sójové omáčky, 500 g uvařené rýže, sůl, pepř...
Soté ze sójového masa se zeleninou
Na sójové maso: 120 g nudliček ze sójového masa, 1,3 I vody, 1 lžička soli, 3 lžíce sojové omáčky
Dále: 1 větší cibule, 200 g žampionů, 1 malá konzerva rajčatového protlaku, 1 barevná paprika, 2 dl smetany, špetka mletého pepře, olej...
Rybí filé s chřestem
1 malá konzerva chřestu, 200 g rybího filé, 1 stroužek česneku, 1 lžíce másla, 1 lžíce citronové šťávy, sůl, pepř, trochu sterilovaného hrášku a sladkokyselých okurek
Dýně se sezamovými semínky
1 dýně Hokkaidó, 5 lžic sezamového oleje, 1 lžíce medu, 1 stroužek česneku, 1 lžička strouhaného zázvoru, 2 lžíce sezamových semínek, špetka soli...
Zapečená zelenina s kozím sýrem
350 g lilků, 250 g cuket, 150 g papriky, 3 rajčata, olivový olej, sůl, pepř, tymián, 200 g měkkého kozího sýra...
Cuketové placičky
2 středně velké cukety, 1 vejce, ½ hrsti mátových lístků, 1 hrst kopru, 20 g hladké mouky, 1 lžička jemně strouhané citronové kůry, 40 ml olivového oleje, 60 g měkkého kozího sýra, sůl, pepř...
Zapečený celer se sýrem
2 větší bulvy celeru, 100 g nastrouhaného eidamu, 100 g nastrouhané nivy, kousek másla, ocet, mletý pepř, sůl...
Zeleninové krokety
500 g brambor typu C, 2 mrkve, 150 g fazolek, 1 cibule, 2 lžíce strouhaného parmazánu, 1 vejce, 1 lžíce hladké mouky + na obalení, olej na smažení, sůl, pepř...
Lilky plněné brynzou
800 g menších lilků, 400 g bryndzy, pažitka, 600 g rajčat, lžíce slunečnicového oleje, sůl...
Zapečené těstoviny s brokolicí
400 g krátkých silných těstovin (penne, vrtulky), 1 cibule (nejlépe červená), 500 g brokolice, 1 kostka zeleninového vývaru, 2 lžičky francouzské hořčice, 200 ml smetany na vaření, 150 g strouhaného sýra (ementál, čedar nebo směs), 3 lžíce strouhanky, 1 lžička sušeného tymiánu, sůl a pepř...
Caponata z Catanie
800 g lilku, 400 g syrových nebo konzervovaných rajčat, 1 stonek celeru, 1 červená cibule, 100 g zelených vypeckovaných oliv, hrst kaparů, 50 g piniových semínek, 2 polévkové lžíce třtinového cukru, půl sklenky bílého vína, několik listů bazalky, extra panenský olivový olej, sůl...
Cuketový rozvar
6 lžic oleje, 4 velké cibule, 6–8 stroužků česneku, 1,5 kg cukety (částečně může být nahrazena lilkem), 3 lžičky soli, 2 lžíce krupicového cukru, 2 lžíce vinného octa, 400 g hustého rajčatového protlaku, ½ lžičky drceného chilli