Jdi na obsah Jdi na menu

Polenta – základní příprava

14. 6. 2016

Na 250 g hrubozrnné polenty přivedeme k varu asi 1,5 l tekutiny (bude z toho asi 5 porcí). Do vroucí tekutiny pomalu zašleháme polentu. Plamen stáhneme na minimum, přiklopíme a každých 5 minut promícháme, dokud se polenta nezačne oddělovat od stěn nádoby (asi 40 minut). Dochutíme.

Tekutinou může být mléko (dodá plnost a krémovitost) nebo vývar (dodá hloubku a chuť).

Pokud chceme polentu podávat jako kaši (hodí se k dušeným pokrmům se šťávou), přidáme více tekutiny. Pokud ji chceme dále zpracovávat, po uvaření ji rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem ve vrstvě 2–3 cm a po vychladnutí nakrájíme na kostky, které ještě ochutíme a dále smažíme či grilujeme (hodí se k salátům, rybám nebo jako chuťovka)

Do polenty je vhodné přidat jednu nebo dvě výraznější příchuti: olivy, bylinky, výraznější sýr, česnek, sušená rajčata...

polenta.jpg

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA