Jdi na obsah Jdi na menu

Ryby

Příspěvky

Chobotnice na balkánský způsob

Vykucháme, omyjeme, naklepeme (pokud není zmrazená) a nakrájíme na větší kusy chobotnici. Oškrabeme, omyjeme a přepůlíme brambory, naskládáme s chobotnicí do pekáčku, posolíme, popepříme, posypeme nasekaným česnekem a zalijeme vínem a olivovým olejem. Asi hodinu pečeme na 180 °C. Poté slijeme výpek do kastrolu a chobotnici posypeme petrželí, omastíme olivovým olejem a dáme dopéct, asi na 15 minut. Výpek svaříme na polovinu objemu. Chobotnici s brambory na talíři přelijeme redukcí.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Ryby

Ryba (nebo krevety) na thajský způsob

Na oleji osmahneme rybu a dusíme ji. Přidáme bambusové výhonky nebo šiitake, kokosové mléko, rybí nebo ústřičnou omáčku, prolisovaný česnek a okořeníme galgánem, citronelou a troškou chilli. Podle chuti přidáme cukr, sůl a glutasol. (Krevety vkládáme až teď.) Necháme povařit. Podáváme s rýží.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Ryby

Makrela v hořčici

Vykuchanou makrelu naplníme a potřeme směsí orientální hořčice, nadrobno nakrájené cibule, petržele, oleje a soli, zabalíme do alobalu a upečeme ve vyhřáté troubě (zmrazenou 20–30 minut).

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Ryby

Filé se sladkokyselou omáčkou

600 g filé, 2 vejce, 2 lžíce škrobu, několik lžic hladké mouky, sůl, olej

1 velká cibule, 3 stroužky česneku, 3 lžíce sójové omáčky, 3 lžíce octa, 3 lžíce bílého vína, 3 lžíce cukru, 1,5 lžičky glutasolu, podle chuti sůl, 4 špetky zázvoru, 1 lžíce škrobu, 3 lžíce oleje...

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Ryby

Filé zapečené se smetanou a sýrem

Zmražené rybí filé osolíme, opepříme a opaprikujeme a obalíme v mouce. Filé položíme na vymaštěný pekáč, zasypeme strouhaným sýrem, zalijeme šlehačkou, přisolíme a odkryté upečeme.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Ryby

Filé v pikantní směsi

Filé nasolíme, okořeníme kořením na ryby a paprikou. Obalíme v hladké mouce. Osmažíme a případně dopečeme v troubě. Osmahneme pórek s cibulí a stroužkem česneku. Přidáme nakrájené žampiony a smažíme dále. Přidáme nakrájené nakládané okurky a sterilované kapie. Okořeníme vegetou a ostrým kečupem (pokud máme sladký kečup, přidáme trošku chilli). Podáváme s brambory.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Ryby

Filé zapečené s paprikami

400 g filé, 2 cibule, 3–4 papriky, koření na ryby (= kari, paprika mletá, pepř, nové koření, sůl, bazalka, citronová kůra nebo šťáva), olej…

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Ryby

Losos s kaparovou omáčkou

4 plátky lososa, 1 bobkový list, několik kuliček černého pepře, 1 lžička bílého vinného octa, 150 ml rybího vývaru, 3 lžíce plnotučné smetany, po lžíci kaparů, nasekaného kopru a pažitky, 1 lžička škrobové moučky, 2 lžíce mléka, sůl, pepř...

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Ryby