Těstoviny
Příspěvky
Zapečené gnocchi
1 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 1 červená paprika, 1 stroužek česneku, 400g konzerva krájených rajčat, 500g balíček noků, sůl, pepř, cukr, trocha bazalky, 125 g mozzarelly, oregano na ozdobu...
Ruské pirohy
Náplň: 300 g hladké mouky, špetka soli, 125 ml horké vody, 1 vejce, 20 g másla
Těsto: 250 g brambor, 250 g tučného tvarohu (nejlépe Jaroměřický měkký), asi 1 lžička soli, trochu pepře, 1 malá cibule, trošku másla nebo sádla...
Quesadilla s fazolemi a kukuřicí
Na náplň: okapané černé fazole, okapaná kukuřičná zrna, sladká mletá paprika, chilli, rajčatová pasta, prolisovaný česnek, ocet (trochu), oregano (hodně), sůl, cukr, nakrájené listy koriandru
Tortilly, strouhaný tučnější sýr, máslo...
Těstoviny s fazolkami a paprikou
500 g krátkých těstovin, 2 barevné papriky, 200 g zelených fazolek, 2 stroužky česneku, 1 malá konzerva rajčatového protlaku, hrst čerstvých bazalkových listů, olivový olej, 1 pálivá paprička, sůl, strouhaný sýr na posypání…
Těstoviny se šalvějí
Na pánev dáme trochu olivového oleje a másla, přidáme čerstvě natrhané lístky šalvěje, několik sekund mícháme, přisypeme uvařené těstoviny, několikrát protřepeme pánví, vypneme a hustě posypeme parmazánem.
Penne alla puttanesca
500 g těstovin (nejlépe penne), 800 g loupaných rajčat, 4 stroužky česneku, 50 g kaparů, 100 g černých oliv, 3 ančovičky v oleji, 1 dl olivového oleje, hrst čerstvé petrželky, 1 lžička oregana, 1 pálivá paprička, 50 g strouhaného ovčího sýra (pecorino), sůl…
Těstoviny s cuketou
Lehce osmahneme nakrájenou cibuli na másle a olivovém oleji, přidáme nasekané cukety, trochu česneku a hodně petrželky, případně i rozdrcenou pálivou papričku. Osolíme, opepříme a dusíme, dokud není cuketa sklovitá. Vsypeme uvařené těstoviny, protřepeme a posypeme parmazánem.
Lasagne se zeleninou
1 balíček lasagní, hrst sušených rajčat, 3 cukety, 2 cibule, česnek dle chuti, sůl, olivový olej, 400 g plátkového sýra (například Gouda)…
Zeleninové lasagne
2 cukety nebo 2 lilky, 200 g lasagní, strouhaný sýr, máslo na vymazání
Na rajčatovou omáčku: 2 lžíce olivového oleje, 1 menší cibule, 1 konzerva loupaných rajčat, 1 velká konzerva rajčatového protlaku, 3 stroužky česneku, 1 lžíce cukru, sůl
Na bešamel: 40 g másla, hladká mouka, ½ litru mléka, sůl, pepř, muškátový květ...
Těstoviny s tuňákem
400 g špaget nebo těstovin linguine, 200 g tuňáka ve vlastní šťávě či oleji (čistá hmotnost), 1 menší červená cibule, ½ citronu, 2 lžíce olivového oleje (částečně můžeme nahradit olejem z tuňáka), svazeček kopru, sůl, pepř…
Česnek-olej-paprička (Aglio-olio-peperoncino)
500 g špaget nebo jiných těstovin, 6 stroužků česneku, 2 rozdrcené malé pálivé papričky, hrst nahrubo nasekané listové petržele, olivový olej, sůl, pepř, parmazán…
Halušky
Syrové brambory oloupeme a nastrouháme na velmi jemno, případně rozmixujeme. Necháme je chvíli stát a šťávu z nich scedíme. Přidáme tolik polohrubé mouky, aby vzniklo těsto držící tvar. Kousky odkrajujeme a zavařujeme do slané vody. Hotové jsou, když vyplavou. Prosypeme je rozškvařenou slaninou (osmaženým tempehem apod.) Podáváme s brynzou rozmíchanou s mlékem nebo se zakysanou smetanou, anebo s dušeným kyselým zelím.
Těstoviny se špenátem v sýrové omáčce
500 g těstovin (např. vřeten), 500 g čerstvých špenátových listů, 150 g Nivy, 250 ml smetany, 2 lžíce másla, 2 stroužky česneku, špetka muškátového oříšku, mletý pepř, sůl…
Strangolapreti
½ kg staršího bílého pečiva, 250 g špenátu, 1 vejce, 50 g sýra Grana Padano, ¼ l mléka, extra panenský olivový olej podle potřeby, hladká mouka podle potřeby, podle chuti muškátový oříšek, cibule, sůl a pepř…
Míchané těstoviny s fazolemi
150 g směsi krátkých těstovin, 1 konzerva barevných fazolí ve slaném nálevu, olivový olej, kousek feferonky, 1 stroužek česneku, rozmarýn, sůl, parmazán…