Těstoviny
Příspěvky
Lasagne s celerem a jablky
300 g celeru, 400 g jablek, 400 g čerstvého sýra, kelímek (200 g) smetany na vaření, 1 lžička křenu, sůl, pepř, 250 g lasagní, 120 g goudy…
Zapékáné fazolky s těstovinami
300 g fazolových lusků, 120 g Nivy, 100 g eidamu, zakysaná smetana, 500 g těstovin, plátek másla, snítka libečku, sůl, špetka muškátového oříšku, špetka kari koření, špetka zázvoru, vegeta...
Tarhoňa s cuketou a špenátem
2 lžíce oleje, 1 cibule, 100 g špenátu, 1 menší cuketa, 200 g tarhoni, 1 kostka zeleninového bujónu, podle chuti mletý černý pepř, česnek, sůl, tvrdý sýr...
Karlovarský knedlík
7 rohlíků nebo housek, 175 ml mléka, 2 lžíce petrželky, 2 vejce, 100 g hrubé mouky, 2 špetky muškátového květu, sůl...
Těstoviny s kečupovou omáčkou
Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku. Můžeme přidat uvařenou sójovou drť nebo nakrájené sójové kostky a osmahnout. Přidáme kečup, vegetu, prolisovaný česnek, zředíme vodou, přidáme bujón nebo Vegetu a povaříme. Podáváme na těstovinách posypané nastrouhaným sýrem.
Salsa verde
1–2 stroužky česneku, 1 lžíce kaparů, 4 filety ančoviček, 2 hrsti plocholisté petržele, hrst bazalky, 1–2 lžíce limetkové šťávy, 5–7 lžic olivového oleje, hrubá sůl a pepř
Těstoviny s mletým masem, zelím a ořechy
200 g těstovin, 1 lžíce oleje, 1 cibule, 2 stroužky česneku, špetka pálivé papriky, 1 lžička zázvoru, 75 g sójového granulátu, 300 g bílého zelí, 2 lžíce sójové omáčky, 3 lžíce vlašských ořechů, petrželka nebo nať koriandru, 100 mI vína, sůl...
Gnocchi v sýrové omáčce
1 lžička sušeného oregana, 100 ml mléka, 200 ml smetany ke šlehání, 100 g nastrouhaného tučnějšího sýra (např. Provola), 500g balení bramborových gnocchů, čerstvá bazalka nebo oregano na ozdobení, sůl...
Špagety po arabsku
400 g špaget, 425 g konzervovaných rajčat, 3 cibule, 1 červená paprika, 1 chilli paprička, 1 lilek, 2 stroužky česneku, petrželka, nastrouhaný parmezán, olivový olej, sůl…
Zapečené těstoviny se žampiony
500 g těstovin farfalle, 50 g másla, 200 g žampionů, sůl, pepř, muškátový oříšek, 1 cibule, 50 g hladké mouky, 500 ml mléka, 140 g nastrouhaného eidamu nebo ementálu…
Rajčatová omáčka po italsku na těstoviny
500 g těstovin (pšeničných, nebo bramborové noky), 2 konzervy loupaných rajčat, 1 sáček zelených oliv, 1 větší cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce másla, sůl, 100 g tvrdého sýra nebo 50 g parmazánu, svazeček čerstvé bazalky…
Chřest s těstovinami
2 lžíce oleje, 1 cibule, 1 lžíce rajčatového protlaku, 200 g smetany, konzerva chřestu, půl balíčku těstovin (nejlépe penne), sůl, pepř...
Jarní závitky po vietnamsku
Na oleji osmahneme nakrájené pekingské zelí a nahrubo nastrouhanou mrkev. Přidáme sójovou omáčku, okořeníme zázvorem a podusíme. Přidáme pár kapek sezamového oleje a vmícháme namočené rýžové vlasové nudle. Plníme do rýžového papíru a smažíme v oleji.
Mravenci na stromě
150 g mletého masa, 1 pórek, 1 pramen skleněných nudlí, 1 malá zelená paprika, sůl, 50–75 ml + 1 lžíce oleje, 2 špetky pepře, špetka wej-su, 2 lžíce suchého bílého vína, 3 lžičky sójové omáčky...
Lasagne s mletým masem a rajskou omáčkou
300 g lasagní, 2 lžíce oleje, 500 g mletého hovězího masa, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 velký rajčatový protlak, sůl, pepř, sladká mletá paprika, 1 lžička sušeného oregana, 50 g mouky, 50 g másla, 400 ml mléka, 200 ml suchého bílého vína, bílý pepř, petrželka, muškátový ořech, 80 g tvrdého sýra, 150 ml jogurtu...