Zelenina
Příspěvky
Pečený kořeněný květák
1 střední květák, 2 lžíce javorového sirupu, 2 lžíce omáčky Sriracha, 2 lžíce olivového oleje, ½ lžíce sójové omáčky, špetka černého pepře...
Kapustové karbanátky s pohankou
250 g pohankové lámanky, středně velká kapusta, 3 cibule, olej, muškátový oříšek, sůl, pepř, česnek, strouhanka...
Restovaná růžičková kapusta
500 g růžičkové kapusty, 30 ml olivového oleje, 70 g cibule, 1 lžička soli, 2 snítky tymiánu, 5 lístků šalvěje, 2 lžičky čerstvého strouhaného zázvoru, 3 stroužky česneku, 2 lžíce sójové omáčky, 30 ml citronové šťávy, 1 lžička cukru...
Zadělávaná řepa
½ kg červené řepy (spíše menší a stejně velké kusy), 2 lžíce másla, 1 lžíce mouky, ½–1 lžička cukru, ½–1 lžička soli, špetka pepře, 1 lžíce citronové šťávy nebo ½ lžíce vinného či jablečného octa...
Zapečená rajčata s kuskusem
4 rajčata, 4 lžíce kuskusu, 100 g rozdrobeného sýra feta, sůl, 2 lžíce olivového oleje, hrst nasekané čerstvé bazalky...
Plněné papriky nakyselo
Bílé papriky, 1 kg kysaného zelí, 3 jablka, 1 cibule, grilovací koření, 1 polévková lžíce sojové omáčky, rýže, cukr, 2 polévkové lžíce oleje, rajčatový protlak, lahůdkové droždí, česnek, oregano, škrob...
Brokolice s omáčkou Mornay
500 g brokolice, 20 g másla, 20 g hladké mouky, 100 ml mléka, sůl, pepř, muškátový oříšek, 1 žloutek, 1 kelímek smetany na vaření, 40 g Goudy nebo Ementálu, 1 vrchovatá lžíce strouhaného parmazánu...
Batáty se sýrem a čočkou
1 kg batátů, ¾ šálku drobné černé čočky, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička soli, 2 stonky řapíkatého celeru, 1 červená cibule, 120 g kozího sýra, 1 lžička čerstvého tymiánu, čerstvě mletý černý pepř...
Dýně se sezamovými semínky
1 dýně Hokkaidó, 5 lžic sezamového oleje, 1 lžíce medu, 1 stroužek česneku, 1 lžička strouhaného zázvoru, 2 lžíce sezamových semínek, špetka soli...
Zapečená zelenina s kozím sýrem
350 g lilků, 250 g cuket, 150 g papriky, 3 rajčata, olivový olej, sůl, pepř, tymián, 200 g měkkého kozího sýra...
Cuketové placičky
2 středně velké cukety, 1 vejce, ½ hrsti mátových lístků, 1 hrst kopru, 20 g hladké mouky, 1 lžička jemně strouhané citronové kůry, 40 ml olivového oleje, 60 g měkkého kozího sýra, sůl, pepř...
Zapečený celer se sýrem
2 větší bulvy celeru, 100 g nastrouhaného eidamu, 100 g nastrouhané nivy, kousek másla, ocet, mletý pepř, sůl...
Zeleninové krokety
500 g brambor typu C, 2 mrkve, 150 g fazolek, 1 cibule, 2 lžíce strouhaného parmazánu, 1 vejce, 1 lžíce hladké mouky + na obalení, olej na smažení, sůl, pepř...
Lilky plněné brynzou
800 g menších lilků, 400 g bryndzy, pažitka, 600 g rajčat, lžíce slunečnicového oleje, sůl...
Caponata z Catanie
800 g lilku, 400 g syrových nebo konzervovaných rajčat, 1 stonek celeru, 1 červená cibule, 100 g zelených vypeckovaných oliv, hrst kaparů, 50 g piniových semínek, 2 polévkové lžíce třtinového cukru, půl sklenky bílého vína, několik listů bazalky, extra panenský olivový olej, sůl...