Zelenina
Příspěvky
Vařený květák s ořechy
1 kg květáku, tymián, saturejka, máta, 2 středně velké cibule, 200 g másla, 4 lžíce hrubě drcených ořechů, sůl, mletý pepř, citronová šťáva, sekaná zelená petrželka...
Zeleninová směs po čínsku
1 střední mrkev, 1 červená paprika, 150 g žampionů, 100 g zelených fazolek, ½ šálku vývaru, 2 lžičky sójové omáčky, 1 lžička cukru, 1 lžička kukuřičného škrobu, 1 rozdrcený stroužek česneku, olej, sůl...
Dádina brokolicová poezie
1 brokolice (může být i mražená), 3 vejce, ½ zakysané smetany, ¼ I mléka, sůl, česnek, vegeta, muškátový oříšek, 1 lžíce kopru, bazalka, 1 balíček Nivy, strouhanka...
Květák zapečený v bešamelu
500 g květáku, 30 g másla a trochu na vymazání, 30 g hladké mouky, ½ l mléka, sůl, pepř, 100 ml smetany ke šlehání, 100 g eidamu, 2 žloutky, muškátový oříšek, petrželová nať...
Rolky z pekingského zelí
8 listů pekingského zelí, 4 lžíce sójové omáčky, 2 větší karotky, hrst šiitake, šálek bambusových výhonků nebo 1 kedlubna, 100 g rýžových nudlí, 150 g uzeného tofu, 5 lžic slunečnicového oleje, 1 lžíce sezamového oleje, sůl, pepř...
Džuveč bez masa
200 g rýže, 500 g rajčat, 3 barevné papriky, 3 střední cibule, 50 ml oleje, 2 lžíce sladké mleté papriky, sůl, zelené bylinky na ozdobu…
Zapečené avokádo
1 avokádo, 1 vejce, 1 malá cibule, 1 stroužek česneku, 50 g eidamu, olej, pepř, sůl...
Zapečený řapíkatý celer
Celerové řapíky oloupeme a nakrájíme na špalíčky. Naskládáme je do zapékací mísy, mírně osolíme a opepříme a zalijeme trochou smetany. Pečeme 15–20 minut při 180–200 °C, postrouháme tvrdým sýrem, případně přilijeme smetanu, a dopečeme dozlatova.
Nádivka s kapustou
Rohlíky navlhčíme mlékem a vejci a necháme nasáknout. Přidáme uvařenou jemně nakrájenou kapustu, lehce osmahnutou cibulku, nakrájený tvrdý sýr, česnek a kmín a dosolíme. Promícháme, naplníme do vymazaného pekáče a upečeme dozlatova.
Zapečený fenykl
V pánvi zahřejeme olej s máslem. Přidáme pokrájené fenykly a brambory a osmahneme je. Podlijeme trochou horké vody, osolíme, opepříme a dusíme téměř doměkka. Přendáme do máslem vymazané zapékací misky a přelijeme je rozšlehanou směsí šlehačky, vajec a nastrouhaného tvrdého sýra. Zapečeme v troubě rozehřáté na 200 °C. Posypeme nasekanými jemnými lístečky fenyklu.
Gratinovaná dýně s tymiánem a sýrem
1 dýně Hokkaido, 200 g ementálu, 500 ml šlehačky, 4 stroužky česneku, hrst čerstvého tymiánu, pepř, sůl...
Květák v omáčce
1 velký květák, sůl; omáčka: 50 g másla, 120 g hladké mouky, 300 g rajčat nebo 1 lžíce rajčatového protlaku, ½ cibule, 100 g čerstvých nebo 15 g sušených hub, 2 lžíce červeného vína, citrónová šťáva, 2 stroužky česneku, petrželka, pepř, sůl...
Květákové placičky
1 vařený květák, 100 g hrubé mouky, 1 vejce, sůl, 200 g strouhaného eidamu, 2 dl mléka, olej na smažení...
Ratatouille
V kastrolu rozpálíme olivový olej a postupně přidáváme cibuli, lilek, papriky, cukety a rajčata nakrájené na stejně velké kostky a ve zhruba stejném poměru, pak česnek nakrájený na plátky a smažíme. Osolíme, opepříme, přidáme bobkový list, promícháme a poloodkryté asi 20 minut dusíme. Ke konci přidáme rozdrcený stroužek česneku a bylinky: bazalku, rozmarýn, tymián… Na konci by měla být přebytečná šťáva odpařená, takže se zelenina ještě trochu smaží. Podáváme horké nebo studené s bílým pečivem.
Pastinákové karbanátky
450 g pastináku, 2–3 vejce, 1 větší cibule, 4 stroužky česneku, citronová nebo limetková šťáva, mouka, strouhanka, mletý kmín, paprika, majoránka, sůl, bílé víno, olej...