Moučníky
Příspěvky
Pizza s lilkem
10 plátků lilku (nebo cukety) pokapeme olivovým olejem a lehce opečeme v troubě. Mezitím smícháme 3 lžíce ricotty s 2 lžícemi rajčatového koncentrátu, 2 drcenými stroužky česneku, solí a pepřem a natřeme na těsto. Poklademe lilkem, pokapeme olivovým olejem a upečeme. Ozdobíme nasekanou petrželkou.
Pizza quattro formaggi
Těsto na pizzu potřeme 1 lžící olivového oleje a 1 rozmačkaným stroužkem česneku. Poklademe nakrájenými sýry: 125 g mozzarelly, 125 g sýru gruyére nebo ementálu a 100 g gorgonzoly. Nakonec posypeme 25 g nastrouhaného parmazánu a pečeme, dokud se sýry neroztaví.
Sýrová pizza s brambory
500 g těsta na pizzu, 4 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, 250 g salátových brambor, 1 červená cibule, sůl, 100 g sýra s modrou plísní, 300 g sýra s bílou plísní, 1 lžička oregana, 1 lžička bazalky…
Námořnická pizza (Marinara)
Těsto na pizzu potřeme rajčatovým sugem. Posypeme oreganem, poklademe stroužky česneku nakrájenými na plátky a pokapeme olivovým olejem. Upečeme.
Pizza s vejci
Těsto na pizzu potřeme olivovým olejem a pak rajčatovým sugem. Posypeme oreganem, poklademe 1 mozzarellou nakrájenou na plátky, plátky 1 natvrdo uvařeného vejce a 5–6 filátky ančoviček. Posypeme strouhaným parmazánem a upečeme.
Pizza Margherita
Pizzové těsto potřeme rajčatovým sugem. Obložíme tenkými plátky mozzarelly a pokapeme olivovým olejem. Upečeme a posypeme čerstvou bazalkou.
Pizza Paoletta
Na pizzové těsto natřeme rajčatové sugo. Poklademe 1 mozzarellou nakrájenou na tenké plátky, 3 žampiony nakrájenými na plátky, 1 nakrájeným stroužkem česneku a kapary. Posypeme strouhaným parmazánem a pokapeme olivovým olejem. Upečeme poklademe lístky čerstvé bazalky.
Pizza puttanesca
Těsto na pizzu potřeme několika lžícemi rajčatového suga smíchaného s 1 rozdrcenou pálivou papričkou. Poklademe kapary, několika filátky ančoviček a vypeckovanými černými olivami. Pokapeme olivovým olejem, opepříme a upečeme. Nakonec posypeme nasekanou petrželkou.
Rajčatové sugo na pizzu
1 lžíce olivového oleje, 1 středně velká cibule, 1–2 stroužky česneku, 2x 400g konzerva krájených rajčat, 2 lžíce rajčatového pyré, 100 ml červeného vína (nemusí být), 1 lžíce cukru, sůl a pepř podle chuti...
Těsto na pizzu
Ze sušeného droždí
1 lžička sušeného droždí, ¼ lžičky cukru, 300 g hladké mouky, 180 ml vody, 1 lžička soli...
Koláč s Ricottou a pórkem
250 g listového těsta, 1 střední pórek, 250 g sýra Ricotta, 30 g másla, 2 vejce, čerstvý tymián, muškátový květ, sůl, pepř...
Slaný koláč s karamelizovanou dýní
1 plát (250 g) listového těsta, 350 g dýně, 2 lžičky cukru, 1 lžíce octa balsamico, 3 lžíce olivového oleje, 80 g Nivy, 50 g jader vlašských ořechů, sůl a pepř...
Bublanina s třešněmi
2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, ¾ hrnku cukru krupice, 1 vanilkový cukr, ¾ hrnku mléka, ½ hrnku oleje, 3 vejce...
Zeleninovo-sýrový quiche
Těsto: jako z receptu na quiche
Na náplň: olivový olej, 3 jarní cibulky, 1 stroužek česneku, 1 malá cuketa, 1 červená paprika, 100 g žampionů, po lžíci nasekaného rozmarýnu a bazalky, 200 g ementálu, 50 g nivy, 150–200 ml smetany na vaření, 1 vejce
Hokkaidová náplň do těsta
Nakrájené hokkaido uvaříme a slijeme, nebo osmahneme, malinko podlijeme vodou a udusíme. Rozmixujeme nebo rozmačkáme vidličkou. Do pyré přidáme vejce nebo nastrouhaný sýr. Ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Použijeme do slaných šátečků nebo štrúdlů.