Jdi na obsah Jdi na menu

Gratinovaný lilek

28. 6. 2018

2 lilky, sůl, pepř, olivový olej, 150 ml zakysané smetany, 3 snítky hladkolisté petržele, 3 snítky bazalky, 70 g parmezánu

Rajčatová omáčka: 1 plechovka krájených rajčat, 2 stroužky česneku, 3 snítky bazalky, 1 lžíce třtinového cukru, sůl, pepř

Lilky nakrájejte na plátky, osolte a opepřete. Rozehřejte grilovací pánev a přidejte olivový olej. Plátky lilku opečte z obou stran. V misce smíchejte zakysanou smetanu, nasekané bylinky, sůl a pepř. Do stolního mixéru vložte krájená rajčata, stroužky česneku nakrájené na menší kousky, bazalku, třtinový cukr, sůl a pepř. Rozmixujte do hladké směsi. Troubu rozehřejte na 180 "C a zapékací misky vymažte olivovým olejem. Do zapékacích misek začněte vrstvit nejdříve grilované lilky, ty potřete rajčatovou omáčkou, zasypte strouhaným parmazánem a tento proces opakujte, dokud nebudete mít plnou zapékací misku. Na závěr potřete vrstvou ochucené zakysané smetany a zasypte parmezánem. Pečte 20 minut do zezlátnutí. Před podáváním nechte lehce vychladnout. Pokud máte rádi ostřejší jídla, můžete do rajčatové omáčky přidat chilli.