Jdi na obsah Jdi na menu

Fermentovaná zelenina

28. 6. 2018

Sůl, nové koření, bobkový list, hořčičné semínko, příp. kopr, citronová kůra, jarní cibulka, zázvor.

směs zeleniny: květák, mrkev, brokolice, červená paprika, červené zelí, jarní cibulka, okurky, papriky, čínské zelí, rajčata, červená řepa, česnek, ředkvičky, může být i chilli paprička

Připravte si solný nálev v poměru 20 g soli na 1 litr převařené vody. Na dno čisté, nejlépe vyvařené sklenice dejte nové koření a bobkový list. Naplňte pečlivě vyčištěnou zeleninou tak, aby u hrdla sklenice zůstaly 2 cm volné. Zalijte solným nálevem, aby byla všechna zelenina ponořená. Pokud vám některé kousky zeleniny stále vyplavávají, můžete je zatížit například skleněným víčkem od zavařovací sklenice nebo dokonale vyčištěným kamenem. Přiklopte víčkem a nechte zeleninu kvasit na tmavším místě se stabilní teplotou kolem 20 "C. Začnou se tvořit bublinky a může se stát, že nálev trochu vyteče. Proto je lepší po tuto dobu nechat sklenici stát na plechu nebo na větším talíři. Zhruba po šesti dnech bouřlivé kvašení ustane a sklenici můžete přesunout do ledničky. V chladu vydrží i několik měsíců.