Jdi na obsah Jdi na menu

Polévky

Příspěvky

Falešná dršťková polévka z hlívy

250 g hlívy, 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, 3 lžíce oleje, asi 1,2 l vývaru, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička mletého nebo drceného kmínu, 1 vrchovatá lžíce sladké mleté papriky, špetka pálivé papriky, 1 lžíce sušené majoránky...

 
11. 4. 2020 | | Rubrika: Jiné

Z fazolí mungo

1 hrnek suchých fazolí mungo, 1,5 l zeleninového vývaru, 2 lžíce másla či olivového oleje, 1–2 cibule, 3 stroužky česneku, 1 lžička kurkumy, ½ lžičky římského kmínu, ½ lžičky mleté skořice, 1 chilli paprička, sůl, citronová šťáva, příp. čerstvý koriandr a výhonky mungo na servírování...

 
28. 3. 2020 | | Rubrika: Luštěninové

Krémová polévka z pečeného květáku

1 květák, extra panenský olivový olej, sůl, pepř, 1 malá cibule, 2–3 stroužky česneku, 2 lžičky sladké papriky, 1 lžička mletého římského kmínu, ½ lžičky mletého sumaku, ¼ lžičky mleté kurkumy, 3 šálky zeleninového vývaru, 1 kelímek smetany na vaření, limetková šťáva, hrst nakrájeného čerstvého kopru...

 
20. 2. 2020 | | Rubrika: Zeleninové

Kroupová polévka s brambory a houbami

80 g krup, 250 g hřibovitých hub čerstvých nebo zmražených, 2 menší brambory, 1 menší cibule, 1 l zeleninového vývaru, 2 polévkové lžíce panenského olivového oleje, sůl a pepř podle chuti...

 
16. 2. 2020 | | Rubrika: Jiné

Hrachová polévka

Půlený hrách na den namočíme, vyměníme mu vodu a uvaříme ho doměkka. Z másla uděláme zlatou cibulovou jíšku, zředíme ji vývarem z hrachu a vodou, přidáme zeleninovou bujónovou kostku a prolisovaný česnek a povaříme. Přidáme hrách a vše rozmixujeme. Ochutíme pepřem a majoránkou a případně přisolíme.

 
21. 1. 2020 | | Rubrika: Luštěninové

Krém z pečených batátů

600 g batátů, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 cibule, 2 chilli papričky + další na ozdobení, 2 lžičky kurkumy, 500 ml zeleninového vývaru, 1 konzerva kokosového mléka, 80 g mandlových lupínků opražených nasucho, sůl...

 
12. 12. 2019 | | Rubrika: Zeleninové

Z pečené dýně a jablek

450 g dýně, 1 větší zelené jablko, 1 střední cibule, 2 stroužky česneku, 1 polévková lžíce olivového oleje, sůl, ¼ čajové lžičky kajenské papriky, zeleninový vývar podle potřeby, sůl podle chuti

Na ozdobu: semínka granátového jablka, dýňová semínka, čerstvá petrželka jemně nasekaná, čerstvě mletý černý pepř...

 
7. 12. 2019 | | Rubrika: Zeleninové

Podzimní

V horké vodě namočíme sušené houby. Na másle nebo olivovém oleji krátce osmažíme mrkev a celer nakrájené na tenké plátky. Zalijeme vodou, přidáme sušené houby i s nálevem, zeleninový bujón v kostce a rozmarýn a přivedeme k varu. Přidáme domácí nudle a uvaříme doměkka. Nakonec přidáme uvařené bílé fazole.

 
27. 11. 2019 | | Rubrika: Zeleninové

Dýňová polévka se zakysanou smetanou

400 g dýně, 200 g brambor, 1 pórek, olivový olej, 2 větvičky rozmarýnu, 500 ml zeleninového vývaru, 100 g zakysané smetany, plátkované mandle, ocet balsamico, sůl, pepř...

 
3. 11. 2019 | | Rubrika: Zeleninové

Česnečka s tvarůžky

30 g másla, 2 cibule, 100 g brambor, 1 palice česneku, 2 lžičky sušené majoránky, 1 lžička mletého kmínu, sůl, pepř, 1 litr zeleninového vývaru, 167 g olomouckých tvarůžků...

 
2. 11. 2019 | | Rubrika: Jiné

Demikát

Rozmícháme brynzu s nadrobno nasekanou cibulí, mletým pepřem, drceným kmínem a sladkou mletou paprikou. Zalijeme horkou haluškovicí (voda zbylá po vaření bramborových halušek), dobře rozšleháme a necháme na mírném ohni krátce prohřát; nevaříme. V případě potřeby dosolíme. Na talířích přidáme kostky chleba osmaženého na sádle a ozdobíme pažitkou nebo petrželovou natí.

 
7. 10. 2019 | | Rubrika: Jiné

Rajská s houbami

Na cibuli nadrobno nakrájené osmahneme kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky. Přidáme předem namočené hřibovité houby i s nálevem, rajský protlak a zeleninový bujón v kostce a uvaříme doměkka. Ke konci varu přidáme konzervované fazole a prohřejeme.

 
30. 9. 2019 | | Rubrika: Zeleninové

Italská cuketová polévka

60 ml panenského olivového oleje, 1 lžíce nadrobno nasekaného česneku, hrst nasekaných bazalkových lístků, mořská sůl a mletý bílý pepř, 1 kg cuket, 750 ml zeleninového vývaru, 60 ml smetany na vaření, hrst nasekané hladkolisté petrželky, 50 g strouhaného parmazánu + další k podávání, osmažený bílý chléb...

 
15. 7. 2019 | | Rubrika: Zeleninové

Tarator

1 salátová okurka nakrájená nadrobno, 600 g bílého jogurtu, 3 prolisované stroužky česneku, hrst pokrájeného kopru, olivový olej, voda, sůl, na ozdobení 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů

 
19. 6. 2019 | | Rubrika: Zeleninové

Hráškový krém s mascarpone

Olivový olej extra panenský, 4 mladé cibulky, 400 ml zeleninového vývaru, 300 g mraženého hrášku, 4 lžíce mascarpone, hrst bazalky, sůl...

 
27. 4. 2019 | | Rubrika: Zeleninové