Polévky
Příspěvky
Pohanková polévka s houbami
100 g pohanky, 3 brambory, 1 cibule, hrst nakrájených čerstvých nebo 10 g sušených hub, 2 kostky bujónu, 30 g oleje, špetka kmínu, ½ lžičky sladké papriky, petrželka nebo jiné čerstvé naťové koření, 1 stroužek česneku, sůl…
Cizrnová polévka se špenátem
200 g uvařené cizrny, 200 g špenátu, 1 cibule, ¼ celeru, 2 stroužky česneku, majoránka, pepř, 2 lžíce olivového oleje, 3 kostky zeleninového bujónu, těstoviny, strouhaný sýr…
Hořčičná polévka
¾ l zeleninového vývaru, 30 g hladké mouky, 40 g nastrouhaného sýra, 1 cibule, 2 lžíce ostré hořčice, olej, čerstvě mletý pepř, sůl, zelená petrželka na ozdobení, osmažená houska…
Tortillová polévka
1,5 l kuřecího vývaru, 2 hrnky nastrouhaného sýra, 2 tortilly (kukuřičné nebo pšeničné), 2 velká rajčata, 1 velká cibule, 1 avokádo, 3 lžíce oleje, 1 limetka, 1 chilli paprička, 2 stroužky česneku, olej na opečení placek, mletý pepř, sůl...
Rajská polévka s bylinkovými nočky
4 velká rajčata, 2 lžíce másla, 1 cibule, 5 dl zeleninového vývaru, 2 dl smetany, 2 lžičky kukuřičného škrobu, bobkový list, nové koření, 1 lžička cukru, sůl
Na nočky: 2 vejce, 4–6 lžic polohrubé mouky, 1 lžíce zelené petrželky, 1 lžíce bazalky, sůl...
Pikantní bramborová polévka
1 velká cibule, 3 stroužky česneku, 350 g brambor, 1 vrchovatá lžička mletého koriandru, 1 vrchovatá lžička mletého kmínu, 1 chilli paprička, 150 g mraženého hrášku, 1 l zeleninového vývaru, 1 kelímek bílého jogurtu, petrželka...
Dýňová polévka s pomerančem
Na oleji osmahneme 2 stroužky česneku, 2 nakrájené cibule a asi 1 kg nakrájené dýně. Asi po 3 minutách přilijeme 1 l vývaru, vmícháme šťávu z 1 pomeranče, 2 lžíce tymiánu a vaříme 20 minut doměkka. Osolíme, opepříme, vše rozmixujeme, zjemníme 1 sklenkou mléka a krátce prohřejeme, ale již nevaříme.
Pálivá krevetová polévka
V 1 l vývaru přivedeme k varu 2 nakrájené chilli papričky, 2 stroužky česneku, 1 lžičku zázvoru, 2 lžíce rybí omáčky a 2 lžíce cukru. Přidáme 2 nakrájené mrkve a 3 nakrájené brambory. Po 10 minutách přidáme 4 přepůlená rajčátka a 200 g vyloupaných krevet. Uvaříme doměkka, přidáme skleničku nakládaných kukuřiček s nálevem a prohřejeme. Nakonec přidáme nakrájený svazek koriandru.
Jemná rajčatová polévka
Cibuli, případně i mrkev očistíme a nakrájíme na kostičky. Na rozpáleném olivovém oleji orestujeme zeleninu dozlatova, přidáme cukr, loupaná rajčata z konzervy (pasírovaná rajčata, čerstvá oloupaná rajčata...), sůl, pepř a důkladně promícháme a několik minut podusíme. Poté přilijeme zeleninový vývar a necháme vařit do změknutí. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem. Nakonec přidáme natrhané lístky bazalky a na talířích ozdobíme zakysanou smetanou.
Halászlé
Do hrnce dáme kusy různých druhů očištěných ryb, mezi kterými nesmí chybět kapr, včetně vnitřností, hlav a ocasů. Zalijeme studenou vodou, přidáme bobkový list, přivedeme k varu a pomalu vaříme. Sbíráme pěnu, dokud se tvoří. Pak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, sůl, můžeme přidat trochu papriky, mrkve, česneku, petržele a/nebo rajčat a vaříme doměkka. Ryby a případně hezké kousky zeleniny vyjmeme. Přidáme velké množství sladké mleté papriky a trochu štiplavé, aby jídlo bylo mírně štiplavé, osolíme a/nebo přidáme bujón v kostce, můžeme přidat i červené víno, černý pepř a nové koření. Ještě povaříme. Z rybích kusů mezitím obereme maso, hezké kousky odložíme a zbytek masa vrátíme do vývaru a vývar propasírujeme nebo rozmixujeme. Nakonec vložíme hezké kousky ryb a zeleniny. Podáváme s čerstvým bílým chlebem a příp. vínem jako hlavní jídlo.
Tyrolská polévka
200–250 g starších rohlíků, 100 ml mléka, 2 cibule, 3 lžíce másla, hrst nasekané pažitky, hrst nasekané majoránky, 1 vejce, 50 g hladké mouky, sůl, pepř, muškátový oříšek, 1,5 l vývaru…
Zelňačka
Brambory povaříme s drceným nebo mletým kmínem a zeleninovým bujónem. Přidáme kysané zelí a uvaříme. Přidáme závrtku ze smetany a mouky a ještě necháme přejít varem.
Hladká Ančka
500 g brambor, 3 vejce, 2 cibule, 1 lžička mletého kmínu, 1 l mléka, hladká mouka, sůl, ocet, cukr, hladkolistá petrželka…
Ostřejší zeleninová polévka
2 lžíce slunečnicového oleje, 1 velká cibule pokrájená nadrobno, 1 lžička najemno nastrouhaného zázvoru, 1 stroužek česneku, ½ lžičky mletého kmínu, ½ lžičky pálivé papriky, 850 ml zeleninového vývaru, 2 velké mrkve nakrájené na kolečka, 400g konzerva cizrny, 100 g zelených fazolek, sůl...
Celerová zajíšená
Očistíme celer (nebo i petržel) a nastrouháme ho nahrubo. Osmahneme ho na másle, dokud nezačne hnědnout. Zaprášíme ho trochou hladké mouky, promícháme a zalijeme vývarem. Uvaříme doměkka. Nakonec přidáme petrželku. Podáváme s osmaženým pečivem.