Studená kuchyně
Příspěvky
Čočkový salát se sušeným ovocem
500 g tmavé drobnozrnné čočky, 1 červená cibule, 1 hrst rozinek či kyselejšího sušeného ovoce, 2–3 lžíce kaparů, 1 hrst vlašských ořechů, 1 hrst rukoly
Zálivka: 75 ml kvalitního oleje, 50 ml jablečného octa, 1 lžíce javorového sirupu, 1 lžíce dijonské hořčice, 1 špetka mletého římského kmínu, sůl a pálivá paprika podle chuti...
Salát se zelenými fazolkami a kroupami
200 g ječných krup, 300 g zelených fazolek, 2 stroužky česneku, 2 lžíce petrželky, 2 lžíce čerstvého kopru, 3 lžíce olivového oleje, šťáva z 1 citronu...
Hráškový salát s majonézou
260 g sterilovaného hrášku, 70 g méně výrazného tvrdého sýra, 1 nakládaná kapie, 100 g majonézy, příp. 1 vejce natvrdo
Rajčatový a paprikový salát s celerem
150 g celeru, 100 g zelené a 100 g červené papriky, 300 g rajčat, 120 g výraznějšího sýra (Blaťácké zlato), 100 g černých oliv
Nálev: 1 lžíce octa, šťáva z 1 citronu, 30 ml slunečnicového oleje, 2 špetky cukru, 1 lžička hořčice, sůl...
Bramborový tatarák
3–4 brambory varného typu A, 2 kyselé okurky, 1 cibule, 1 lžíce hořčice, 3 lžíce kečupu, 1 lžička mleté sladké papriky, 1 lžička worcesterské omáčky, 1 lžička oleje, sůl, pepř, prolisovaný česnek podle chuti...
Brynzová pomazánka
Brynza, mléko, (spařená) cibule, sladká mletá paprika, kmín drcený nebo mletý, sůl
Coleslaw
Hlávkové zelí, mrkev, majonéza, citronová šťáva, sůl, pepř, cukr
Hanácký salát
300 g červeného zelí, 1 malá červená cibule, 3 kyselé okurky, 2 lžíce majonézy, 1 lžíce zakysané smetany, 1 lžíce cukru, 3 lžíce vinného octa, 1 lžička soli
Smažený lilek s jogurtem
Lilek nakrájíme, prosolíme, necháme asi hodinu vypotit, propláchneme, vyždímáme, osušíme a osmažíme na oleji. Alternativně upečeme celý v troubě, případně oloupeme, nakrájíme a přidáme olej. Lilek smícháme s jogurtem, prolisovaným česnekem a nasekanou bazalkou. Dosolíme a necháme uležet.
Celerový salát s kapary a majonézou
300 g celeru, 2 lžíce majonézy, 1 lžíce zakysané smetany, 1 lžička dijonské hořčice, šťáva z 1 limetky, podle chuti sůl a pepř, 3 lžíce kaparů, 1 lžíce petrželových listů...
Salát Caesar
2 ks římského salátu, ½ bagety nakrájené na kostičky, 3 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, parmazán
1 žloutek, 1 lžička citronové šťávy, 1 lžíce dijonské hořčice, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžička ančoviček, 1 lžíce strouhaného parmazánu, sůl, pepř...
Tortily s pikantní cizrnou
90 g hummusu, 1 lžíce sirupu (např. javorového), šťáva z 1 citronu, horká voda dle potřeby, 1 hlávka římského nebo ledového salátu
400g konzerva cizrny, 1 lžíce oleje, 4 lžíce chilli omáčky, 1 stroužek česneku, špetka soli
4 velké nebo 8 malých tortil, zelenina podle chuti, např. červená cibule, rajčátka, červená paprika...
Cibulové bhádží
125 g cizrnové mouky, 65 ml studené vody, 1 velká cibule, 4 lžíce nízkotučného jogurtu, 1 lžíce nasekané čerstvé máty, ¼ lžičky mletého koriandru, ¼ lžičky kajenské papriky, ¼ lžičky mletého kmínu, dle chuti mletý černý pepř a sůl, rostlinný olej...
Salát z Pantellerie
1 červená cibule, 1 lžíce bílého vinného octa, 5 brambor, 5 rajčat, 1 feferonka, 1 lžíce kaparů, hrst černých oliv, oregano, bazalka, olivový olej extra panenský, sůl...
Marinovaný sladkokyselý květák
Květák, nakládané cibulky a/nebo kukuřičky, bílé víno, jablečný ocet, hřebíček, bobkové listy, celý pepř, sůl, med...