Studená kuchyně
Příspěvky
Sýrový salát
200 g sýra Eidam, 100 g sýra Niva, 1 cibule, 1 červená paprika (může být i sterilovaná), 1 lžíce oleje, 1 stroužek česneku, 2 lžíce majonézy, 1 bílý jogurt (150 g)…
Sýr nakládaný v pivu
Různé druhy sýra (tvarůžky, Niva, Romadúr, Hermelín) skládáme sklenice. Vrstvy sýra prokládáme cibulí a kořeníme sladkou paprikou, pálivou paprikou, drceným kmínem a/nebo pepřem. Sýry zalijeme 10° pivem, aby byl obsah zcela potopen. Převážeme plátnem a necháme 3–4 dny zrát na nepříliš teplém místě, dokud se nevytvoří sýrová pasta.
Pomazánka z bílých fazolí
400g konzerva bílých fazolí, 2 stroužky česneku, 1 lžička rozmarýnu, 2 lžíce olivového oleje, citronová šťáva, sůl, pepř…
Rajčatová rajta
Rajčata, jogurt, zakysaná smetana, semínka černé hořčice, sůl, olej
V rozpáleném oleji smažíme semínka, dokud nezačnou prskat. Smícháme s ostatními přísadami.
Kroupový salát s ančovičkami a krevetami
200 g ječných krup, 130 g krevet, 3 lžíce extra panenského olivového oleje, 100 g třešňových rajčat, 5 ančoviček v oleji, bazalka, černý pepř a citronová šťáva podle chuti…
Přílohový salát z pekingského zelí
Pekingské zelí, kapie, vinný ocet, sůl, cukr, olej
Cizrnový salát s olivami
200 g suché cizrny, 1 malá salátová okurka, 2 rajčata, 1 cibule, 3 lžíce petrželky, ½ hrnku černých oliv bez pecek, 1 lžíce citrónové šťávy, 3 lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku, 1 lžička medu, sůl a pepř dle chuti…
Křenová pomazánka
Tvaroh, strouhaný křen, nastrouhané jablko, sůl, příp. trochu jablečného octa
Bulgurový salát s kapiemi
200 g bulguru, 300 ml horkého zeleninového vývaru, ½ červené cibule, 1 konzerva (240 g PP) cizrny, 1 sklenička (170 g PP) nakládaných kapií, hrst lístků koriandru, ½ lžičky mleté skořice, ½ lžičky mletého kmínu, šťáva z ½ citronu, 1 lžíce olivového oleje, sůl a pepř…
Rajta s arašídovou zálivkou
Několik listů pekingského zelí, ½ salátové okurky a zálivka ze 100 g rozmixovaných pražených arašídů, soli a vody
Rýžový salát se zeleninou a olivami
200 g dlouhozrnné rýže, 1 malá sklenice sterilovaného celeru, 1 střední cibule, 1 červená paprika, 100 g černých oliv, 200 g zakysané smetany, špetka cukru, sůl, pepř, trošku tabaska, na ozdobu pažitka a citron…
Tvarůžková pomazánka
Nadrobno nastrouhané tvarůžky, zakysaná smetana, nadrobno nakrájená cibule, podle chuti sůl a kmín
Fazolový salát se smetanou a křenem
500 g vařených červených fazolí, 200 g tvrdého sýra, 2 dl zakysané smetany, 70 g čerstvého strouhaného křenu, 50 g póru, ocet, špetka cukru, sůl…
Čočkový salát po ligursku
100 g suché čočky nebo 250 g vařené, 250 g keříčkových rajčat, černé olivy, 1 menší jarní cibulka, extra panenský olivový olej, suché oregano, 1 stroužek česneku střední velikosti, sůl, třtinový cukr…
Paprikové závitky se sýrovou náplní
4 červené papriky, 250 g žervé, malý svazek čerstvé bazalky, 1 stroužek česneku, 1 lžíce olivového oleje, sůl…