Saláty
Příspěvky
Pestrý květákový salát
150 g mrkve, 50 g nakládaného hrášku nebo čerstvého pórku, sůl, 500 g květáku, 3 lžičky octa, 2 bobkové listy, 200 g zakysané smetany, 2 stroužky česneku, petrželová nebo pažitková nať, šťáva z ½ citronu..
Salát z pekingského zelí s cherry rajčaty a kukuřicí
½ středního pekingského zelí, 10–12 cherry rajčat, ½ konzervy kukuřice, 1 střední cibule nebo svazek pažitky, 2 lžíce majonézy + 3 polévkové lžíce přírodního jogurtu, sůl, pepř, ½ lžíce citrónové šťávy...
Bulgurový salát s fazolemi a olivami
200 g bulguru, ½ kostky zeleninového bujónu, 70 g barevné papriky, 30 g cibule, 40 g bílých konzervovaných fazolí, 35 g (půl sáčku) zelených oliv, 4 lžíce octa Balsamico bianco nebo jablečného, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce petržele, 1 vrchovatá lžička koření kari, sůl...
Salát z pekingského zelí, mrkve a kukuřice
1 malá konzerva kukuřice, 1 malá hlávka pekingského zelí, půl póru (pouze bílá část), 2 mrkve, 1 vrchovatá lžička polotučné hořčice, 1 lžička cukru krupice, 3 lžičky octa z červeného vína, 1 kelímek zakysané smetany, sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti...
Okurky na řecký způsob
400 g okurek, 1 malá cibule, 200 g brambor, 20 ml olivového oleje, mletý černý pepř, špetka cukru, 3 lžíce masového vývaru, šťáva z 1 citronu, sůl...
Středozemní těstovinový salát
320 g těstovinových motýlků nebo mušliček, 250 g cherry rajčat, 1 větší hrst oliv, 100 g balkánského sýra, hrst bazalky, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce červeného vinného octa, sůl, pepř…
Thajský okurkový salát II.
1 menší salátová okurka, 1 menší červená cibule, 1 lžíce pražených arašídů, sůl
Zálivka: 1 lžíce cukru, 3 lžíce vody, 3 lžíce sladké chilli omáčky, 1 lžíce jablečného octa…
Salát z tvarůžků
200 g tvarůžků, 2 sladkokyselé okurky, 1 menší cibule, 1 lžíce majonézy, mletý pepř, sůl…
Sýrový salát
200 g sýra Eidam, 100 g sýra Niva, 1 cibule, 1 červená paprika (může být i sterilovaná), 1 lžíce oleje, 1 stroužek česneku, 2 lžíce majonézy, 1 bílý jogurt (150 g)…
Rajčatová rajta
Rajčata, jogurt, zakysaná smetana, semínka černé hořčice, sůl, olej
V rozpáleném oleji smažíme semínka, dokud nezačnou prskat. Smícháme s ostatními přísadami.
Kroupový salát s ančovičkami a krevetami
200 g ječných krup, 130 g krevet, 3 lžíce extra panenského olivového oleje, 100 g třešňových rajčat, 5 ančoviček v oleji, bazalka, černý pepř a citronová šťáva podle chuti…
Přílohový salát z pekingského zelí
Pekingské zelí, kapie, vinný ocet, sůl, cukr, olej
Cizrnový salát s olivami
200 g suché cizrny, 1 malá salátová okurka, 2 rajčata, 1 cibule, 3 lžíce petrželky, ½ hrnku černých oliv bez pecek, 1 lžíce citrónové šťávy, 3 lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku, 1 lžička medu, sůl a pepř dle chuti…
Bulgurový salát s kapiemi
200 g bulguru, 300 ml horkého zeleninového vývaru, ½ červené cibule, 1 konzerva (240 g PP) cizrny, 1 sklenička (170 g PP) nakládaných kapií, hrst lístků koriandru, ½ lžičky mleté skořice, ½ lžičky mletého kmínu, šťáva z ½ citronu, 1 lžíce olivového oleje, sůl a pepř…
Rajta s arašídovou zálivkou
Několik listů pekingského zelí, ½ salátové okurky a zálivka ze 100 g rozmixovaných pražených arašídů, soli a vody