Cizrnový guláš se zeleninou
400 g konzervované nebo předem uvařené cizrny i s nálevem, 3 lžíce olivového oleje, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 3 lžíce mleté sladké papriky, 2 velké brambory, 2 mrkve, ¼ středního celeru, 2 kostky bujónu, 1 pálivá paprička zbavená semen a posekaná, 1 lžička drceného kmínu, sůl, 1 lžíce sušené majoránky.
V kastrolu na rozehřátém oleji zpěníme nakrájenou cibuli. Přidáme očištěnou a na kostky nakrájenou mrkev, celer a brambory a orestujeme. Přisypeme mletou papriku, pálivou papričku a kmín, ještě minutu mícháme a zalijeme vývarem z cizrny, případně přidáme i vodu. Vhodíme bujónové kostky, přidáme prolisovaný česnek, uvedeme do varu a dusíme pod poklicí asi 15 minut. K poloměkké zelenině přidáme cizrnu a dusíme ještě dalších 5–10 minut, dokud zelenina a brambory nejsou měkké. Nakonec ochutíme rozemnutou majoránkou, případně solí. Část guláše můžeme odebrat, rozmixovat a vrátit. Podáváme s čerstvým pečivem, nejlépe s černým chlebem.