Jdi na obsah Jdi na menu

Luštěninové

Příspěvky

Jemná polévka z červené čočky

200 g brambor, 200 g červené čočky, 1,25 l zeleninového vývaru, 1 stroužek česneku, 1 lžička kurkumy, ½ lžičky římského kmínu, 3 lžíce citrónové šťávy, 75 g tvrdého sýra, čerstvá pažitka…

 
2. 6. 2018 | | Rubrika: Luštěninové

Cizrnová polévka se špenátem

200 g uvařené cizrny, 200 g špenátu, 1 cibule, ¼ celeru, 2 stroužky česneku, majoránka, pepř, 2 lžíce olivového oleje, 3 kostky zeleninového bujónu, těstoviny, strouhaný sýr…

 
16. 12. 2017 | | Rubrika: Luštěninové

Fazolová barevná

300 g fazolí, 1 l zeleninového vývaru z kostky, 100 g pórku, 100 g červené papriky, 50 g nasekaných vlašských ořechů, 30 g másla, 25 g mouky, sůl...

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Luštěninové

Fazolová mléčná

Namočené fazole uvaříme s bobkovým listem a novým kořením. Vodu vylijeme. Osolené mléko přivedeme k varu, přidáme fazole a pak závrtku z mléka a hladké mouky a povaříme. Nakonec přidáme máslo nebo kyselou smetanu a okyselíme octem.

 
1. 5. 2016 | | Rubrika: Luštěninové

Luštěninovo-obilná

Směs luštěnin a obilí přes noc namočíme. Vyměníme vodu a uvaříme téměř doměkka. Nakrájenou či nastrouhanou kořenovou zeleninu osmahneme s cibulí na oleji, přidáme směs, dolijeme vodu, přidáme zeleninový bujón a okořeníme majoránkou a kari. Dovaříme a ke konci varu přidáme vinný ocet či citronovou šťávu a rozdrcený česnek.

 
1. 5. 2016 | | Rubrika: Luštěninové

Krémová s hráškem

Na másle nebo oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, zasypeme troškou hladké mouky a usmažíme řídkou světlou jíšku. Zředíme ji vodou a nálevem z konzervovaného hrášku a přidáme tavený sýr a bujón. Rozvaříme, vložíme hrášek a prohřejeme.

 
1. 5. 2016 | | Rubrika: Luštěninové

Fazolová s houbami

Konzervované bílé fazole, sušené houby, cibule, olej, sladká mletá paprika, bobkový list, bujón…

 
1. 5. 2016 | | Rubrika: Luštěninové

Luštěninová arabská

Luštěniny (fazole nebo čočku) namočíme a uvaříme doměkka. Osmahneme cibulku, případně i nastrouhanou kořenovou zeleninu, přidáme luštěniny a vývar, okořeníme římským kmínem a chvilku povaříme. Rozmixujeme a okyselíme citrónovou šťávou.

 
1. 5. 2016 | | Rubrika: Luštěninové

Fazolová s protlakem

Předem namočené fazole uvaříme s bobkovým listem, ten pak vyndáme. K fazolím přidáme zpěněnou cibulku, rajský protlak, mletou papriku, prolisovaný česnek, sůl, trošku octa a případně vodu a ještě povaříme. Ke konci varu přidáme kopr.

 
1. 5. 2016 | | Rubrika: Luštěninové

Cuketovo-cizrnová

Namočenou cizrnu uvaříme. Krátce osmahneme oloupanou a nakrájenou cuketu (můžeme na cibulce), podlijeme, vhodíme bujón a dusíme. Když je cuketa měkká, rozmixujeme, přilijeme vodu, vložíme cizrnu a prohřejeme.

 
1. 5. 2016 | | Rubrika: Luštěninové