Jdi na obsah Jdi na menu

Bramborové

Příspěvky

Smetanová bramborová polévka s hráškem

700 ml zeleninového vývaru, 250 g brambor, 200 g mraženého hrášku, 100 g žampionů, 200 ml smetany, 2 lžíce oleje, 2 lžičky polohrubé mouky, mletý pepř, sůl, 1 lžíce kopru…

 
9. 6. 2018 | | Rubrika: Bramborové

Bramborová polévka s těstovinami

Na oleji osmahneme 2 cibule a 350 g brambor nakrájených na kostičky. Přilijeme ½ l zeleninového vývaru, 1 sklenici mléka, po 8 minutách přidáme 100 g malých těstovin (flíčky apod.) a uvaříme do měkka. Dosolíme, opepříme, posypeme nakrájenou petrželkou a bazalkou a případně dochutíme strouhaným parmazánem.

 
6. 1. 2018 | | Rubrika: Bramborové

Pikantní bramborová polévka

1 velká cibule, 3 stroužky česneku, 350 g brambor, 1 vrchovatá lžička mletého koriandru, 1 vrchovatá lžička mletého kmínu, 1 chilli paprička, 150 g mraženého hrášku, 1 l zeleninového vývaru, 1 kelímek bílého jogurtu, petrželka...

 
8. 9. 2017 | | Rubrika: Bramborové

Zelňačka

Brambory povaříme s drceným nebo mletým kmínem a zeleninovým bujónem. Přidáme kyselé zelí a uvaříme. Přidáme závrtku ze smetany a mouky a ještě necháme přejít varem.

 
27. 1. 2017 | | Rubrika: Bramborové

Bramborová polévka

Na másle osmahneme kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer). Přidáme hladkou mouku, po chvíli zalijeme vodou a rozmícháme. Přidáme bujónovou kostku, kmín, brambory nakrájené na kostky nebo plátky, případně houby a vaříme. V průběhu varu přidáme prolisovaný česnek, pepř a majoránku. Nakonec ozdobíme čerstvou petrželí nebo pažitkou.

 
18. 6. 2016 | | Rubrika: Bramborové

Podkrkonošská houbová

Miska čerstvých tužších hub (asi 300 g) nebo 2 hrsti sušených, předem namočených hub, sůl, kmín, 3 až 4 brambory, 1,5 l vody, 3 lžíce hladké mouky, 1 kelímek zakysané smetany, 1 až 2 vejce, ocet, petrželka nebo pažitka...

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Bramborové

Valašská kyselica

400 g brambor, 4 lžíce sušených hub, 400 g kysaného zelí, 150 g sladké smetany, asi 1,5 l vody, 2 vejce, kmín, 4 bobkové listy, sůl, podle potřeby ocet...

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Bramborové

Savojská bramborová

Na másle zpěníme cibulku. Přidáme nastrouhané mrkve (nebo dýni) a mícháme, dokud se nerozvoní. Přidáme dvě lžíce hladké mouky, krátce osmažíme a zalijeme vodou. Přidáme nakrájené brambory, osolíme, okořeníme majoránkou a mletým kmínem a uvaříme. Na závěr přidáme trošku muškátového oříšku.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Bramborové

Kulajda

350 g hub, 6 velkých brambor, 2 bobkové listy, 2 kuličky nového koření, 2 kuličky pepře, kmín, ¼ l kysané smetany, ½ l mléka, 2 lžíce hladké mouky, sůl, 3 lžíce octa, 6 vajec, hrst čerstvého kopru...

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Bramborové