Jdi na obsah Jdi na menu

Zeleninové

Příspěvky

Krémová cibulačka

5 velkých cibulí, 1½ l zeleninového vývaru, 200 ml smetany, olej, sůl a pepř, pažitka, osmažené kostičky chleba, příp. tvrdý sýr...

 
9. 12. 2018 | | Rubrika: Zeleninové

Gazpacho

800 g rajčat čerstvých nebo konzervovaných, 3 stroužky česneku, 2 lžíce vinného octa, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce citronové šťávy, 4 plátky staršího toastového chleba, 1 malá cibule nebo několik jarních cibulek, ½ salátové okurky, 1 zelená paprika, mletý pepř a sůl…

 
22. 5. 2018 | | Rubrika: Zeleninové

Tortillová polévka

1,5 l kuřecího vývaru, 2 hrnky nastrouhaného sýra, 2 tortilly (kukuřičné nebo pšeničné), 2 velká rajčata, 1 velká cibule, 1 avokádo, 3 lžíce oleje, 1 limetka, 1 chilli paprička, 2 stroužky česneku, olej na opečení placek, mletý pepř, sůl...

 
8. 9. 2017 | | Rubrika: Zeleninové

Rajská polévka s bylinkovými nočky

4 velká rajčata, 2 lžíce másla, 1 cibule, 5 dl zeleninového vývaru, 2 dl smetany, 2 lžičky kukuřičného škrobu, bobkový list, nové koření, 1 lžička cukru, sůl

Na nočky: 2 vejce, 4–6 lžic polohrubé mouky, 1 lžíce zelené petrželky, 1 lžíce bazalky, sůl...

 
8. 9. 2017 | | Rubrika: Zeleninové

Dýňová polévka s pomerančem

Na oleji osmahneme 2 stroužky česneku, 2 nakrájené cibule a asi 1 kg nakrájené dýně. Asi po 3 minutách přilijeme 1 l vývaru, vmícháme šťávu z 1 pomeranče, 2 lžíce tymiánu a vaříme 20 minut doměkka. Osolíme, opepříme, vše rozmixujeme, zjemníme 1 sklenkou mléka a krátce prohřejeme, ale již nevaříme.

 
8. 9. 2017 | | Rubrika: Zeleninové

Jemná rajčatová polévka

Cibuli, případně i mrkev očistíme a nakrájíme na kostičky. Na rozpáleném olivovém oleji orestujeme zeleninu dozlatova, přidáme cukr, loupaná rajčata z konzervy (pasírovaná rajčata, čerstvá oloupaná rajčata...), sůl, pepř a důkladně promícháme a několik minut podusíme. Poté přilijeme zeleninový vývar a necháme vařit do změknutí. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem. Nakonec přidáme natrhané lístky bazalky a na talířích ozdobíme zakysanou smetanou.

 
5. 7. 2017 | | Rubrika: Zeleninové

Ostřejší zeleninová polévka

2 lžíce slunečnicového oleje, 1 velká cibule pokrájená nadrobno, 1 lžička najemno nastrouhaného zázvoru, 1 stroužek česneku, ½ lžičky mletého kmínu, ½ lžičky pálivé papriky, 850 ml zeleninového vývaru, 2 velké mrkve nakrájené na kolečka, 400g konzerva cizrny, 100 g zelených fazolek, sůl...

 
20. 11. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Celerová zajíšená

Očistíme celer a nakrájíme ho na kusy. Ty uvaříme ve vývaru téměř doměkka. Nastrouháme je, vložíme zpět do vývaru, přidáme jíšku, povaříme, a nakonec přidáme petrželku. Podáváme s osmaženým pečivem.

 
18. 6. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Celerová polévka se smetanou

1 větší celer, 1 lžíce másla, ¾ litru vývaru, bobkový list, tymián, 1 šlehačka, 1 cibule, sůl, pepř, bylinky na ozdobu...

 
14. 6. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Kolumbus

1 konzerva sterilované kukuřice, 1 konzerva sterilovaných červených fazolí, 5 dl mléka nebo smetany, 5 dl vývaru, 150 g strouhaného sýru, 3 mrkve, 2 řapíky celeru, 1 cibule, 2 lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku, 1–2 lžíce nasekané petrželky, špetka strouhaného muškátového oříšku, mletý pepř, sůl...

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Kapustová s tofu

Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme kapustu nakrájenou na nudličky a osmahneme. Přidáme mletý kmín, oregano, česnek, osolíme, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Přimícháme rajčatový protlak, na kostky nakrájené uzené tofu, dolijeme vodu a necháme přejít varem.

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Krémová s fenyklem a bílými fazolemi

2 fenykly, 2 konzervy bílých fazolí (nebo 150 g suchých fazolí, den předem namočených a doměkka uvařených), 1 cibule nasekaná nadrobno, 1 dl bílého vína, 6 dl zeleninového vývaru, 2 lžíce olivového oleje, špetka muškátového květu, na sucho opražená fenyklová semínka, sýr Grana Padano k podávání, sůl a pepř...

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Cuketová s mátou

Malá cuketa, 4 střední brambory, 1 malá cibule, kmín, sůl, olej, 200 g brynzy, čerstvá máta...

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Hustá brokolicová

1 brokolice, 2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 400g konzerva bílých fazolí, asi 1 litr zeleninového vývaru, sůl, pepř, 15 g parmazánových hoblin…

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Kukuřičná indiánská

1 velká cibule, 2 stonky řapíkového celeru, 2 papriky, 300 g kukuřičných zrn, 2 větší brambory, zeleninový vývar, 100 g hladké mouky, ½ litru mléka, olej, 2 bobkové listy, mletá sladká paprika, petrželka, sůl...

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové