Jdi na obsah Jdi na menu

Studená kuchyně

Příspěvky

Thajský okurkový salát

1 salátová okurka, několik lístků čerstvé bazalky, 1 lžíce sezamových semínek, sůl

Zálivka: 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce octa, 1 lžíce sladké chilli omáčky, 1 lžíce sezamového oleje, 1 stroužek česneku...

 
7. 10. 2017 | | Rubrika: Saláty

Salát z krup s rajčaty, sýrem a olivami

100 g ječných krup, 100 g polotučného sýra (nemusí být kravský), 10–12 datlových rajčat, 12 vypeckovaných zelených oliv, směs bylinek (máta, bazalka, pažitka), trochu citronové šťávy, 3 lžíce extra panenského olivového oleje, sůl, pepř...

 
6. 10. 2017 | | Rubrika: Saláty

Fazolová pomazánka

200 g bílých fazolí, 1 lžíce vody, 1 lžíce oleje, 3 stroužky česneku, majoránka, bílý pepř, sůl, sójová omáčka...

 
26. 9. 2017 | | Rubrika: Pomazánky

Letní salát

2 mrkve, 1 cibule, 1½ papriky (nejlépe 3x ½ různobarevných), 1 jablko, 100 g goudy nebo tučného eidamu…

 
26. 9. 2017 | | Rubrika: Saláty

Lehký bramborový salát se žloutkovou zálivkou

1 kg brambor, 3 vejce, 3 mrkve, 2 žluté papriky, 150 g bílého jogurtu, 100 g eidamu, 100 g pórku, 1 lžíce plnotučné hořčice, hrst nasekané zelené petrželky, kurkuma, mletý pepř, sůl, několik listů salátu na ozdobu...

 
8. 9. 2017 | | Rubrika: Saláty

Marinované lilky s rajčaty po tádžicku

2 velké lilky, 2 velká rajčata, 3 stroužky prolisovaného česneku, ½ šálku jemně nakrájené petrželky, ½ šálku jemně nakrájeného čerstvého kopru, sůl, čerstvě mletý černý pepř, 3–4 lžíce olivového oleje...

 
7. 9. 2017 | | Rubrika: Saláty

Vietnamské letní závitky

8 velkých plátů rýžového papíru, 150 g vyloupaných mražených krevet, 200 g vařených rýžových nudlí, 150 g ledového salátu, 100 g mrkve, 100 g okurky, čerstvý koriandr, máta nebo perila, 1 vejce

Na sladkokyselou omáčku: 3 lžíce teplé vody, 1,5–2 lžíce rybí omáčky, 1,5 lžičky cukru, 2 lžičky octa, 1 chilli paprička nasekaná najemno, 1 stroužek česneku nasekaný najemno...

 
7. 9. 2017 | | Rubrika: Jiné

Marocký salát z vařené mrkve

½ kg mrkve, oloupané a nakrájené na tenké plátky, 3 až 4 polévkové lžíce olivového oleje, 2 velké rozdrcené stroužky česneku, sůl a pepř podle chuti, 1 lžička římského kmínu, 2 až 3 lžíce čerstvé citronové šťávy (podle chuti), ¼ šálku nakrájené petrželky...

 
6. 9. 2017 | | Rubrika: Saláty

Salát z rýžových nudlí

Širší rýžové nudle, vyloupané krevety, sezamový nebo arašídový olej, sezamové semínko nebo arašídy, pórek nebo jarní cibulka, tvrdší zelenina (mrkev, bílá ředkev, kedluben, tlustostěnná paprika, fazolkové lusky)...

 
11. 6. 2017 | | Rubrika: Saláty

Salát ze tří druhů luštěnin

Alespoň dva druhy vařených fazolí, cizrna, jarní cibulka, příp. řapíkatý celer a petržel

Zálivka: olivový olej, vinný ocet, sůl, pepř, příp. med a jemně mletá hořčice...

 
28. 5. 2017 | | Rubrika: Saláty

Salát z řapíkatého celeru

1 řapíkatý celer, 2 velká jablka (zakápnout citronovou šťávou), 2 zakysané smetany, hrst jader vlašských ořechů, sůl, pepř

 
19. 4. 2017 | | Rubrika: Saláty

Celerové lupínky

Celer (nebo i mrkev nebo řepu) očistíme a naloupeme škrabkou na brambory na tenké plátky. Ty osmažíme v oleji, osolíme a podáváme.

 

 
9. 4. 2017 | | Rubrika: Jiné

Polentový slaný koláč se špenátem

Uvaříme polentu podle základního receptu. Mezitím si připravíme zálivku z vejce, nastrouhaných nebo rozetřených sýrů a mléka nebo zakysané smetany a ochutíme solí a pepřem. Polentu vlijeme do formy vyložené pečicím papírem. Poklademe špenátem, případně zasypeme cibulí nakrájenou na jemné proužky a zalijeme zálivkou. Pečeme na 175 °C asi 35 minut v horkovzdušné troubě, v klasické o něco déle. Povrch by měl být zlatavý. Koláč necháme před krájením vychladnout.

 
27. 3. 2017 | | Rubrika: Jiné

Nivová pomazánka

Nivu nastrouháme najemno, utřeme s trochou taveného nebo čerstvého sýra a případně zředíme mlékem. Vmícháme nadrobno nakrájenou cibuli. Vhodnou ozdobou jsou rajče, paprika nebo vlašský ořech.

 
4. 2. 2017 | | Rubrika: Pomazánky

Pomazánka z bílých fazolí

400g konzerva bílých fazolí okapaných, 2 stroužky česneku nahrubo nasekané, 1 lžička rozmarýnu, 2 lžíce olivového oleje, citronová šťáva, sůl, pepř...

 
27. 1. 2017 | | Rubrika: Pomazánky


 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA