Jdi na obsah Jdi na menu

Luštěniny

Příspěvky

Cizrna s kokosem

200 g cizrny, ¾ l vody, ½ lžíce kari, špetka chilli, 1 lžíce pomleté kurkumy, 1 lžička hořčičných semínek, ½ lžičky mletého kmínu, 1 lžíce másla, sůl, 50 g kokosu, petrželka...

 
22. 6. 2019 | | Rubrika: Luštěniny

Kari ze žlutého hrachu a kapusty

150 g žlutého půleného hrachu, 2 lžíce oleje, 1 cibule, chilli podle chuti, 1 lžička mletého zázvoru, 2 lžičky kurkumy, 1 lžička mletého římského kmínu, ½ lžičky garam masaly, 200 g brambor, zeleninový vývar, 3 stroužky česneku, 400 g nakrájené kapusty, soli, hrst čerstvého koriandru...

 
13. 6. 2019 | | Rubrika: Luštěniny

Jednoduché čočkové kari

2 lilky, sůl, 200 g červené čočky, 1,5 lžičky kurkumy, sůl s 12 bylinkami, 3 lžíce slunečnicového oleje, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 3 lžičky koření kari, 500–600 g vařené rýže k podávání...

 
3. 5. 2019 | | Rubrika: Luštěniny

Římské placičky

500 g cizrnové mouky, 2 vejce, 75 g cibule, přibližně 200 ml mléka, 5 stroužků česneku, 1 lžíce majoránky, sůl, Vegeta, olej...

 
2. 12. 2018 | | Rubrika: Luštěniny

Kurkumová omáčka s fazolemi

1 hrnek vařených fazolí, 1 petržel, 1 menší pórek, kousek celeru, 1 lžička kmínu, 1 špetka bílého pepře, ½ lžičky kurkumy, 1 kostka zeleninového bujónu, 2 lžíce hladké mouky…

 
2. 7. 2018 | | Rubrika: Luštěniny

Cizrna po královsku

Cizrna, cibule, mrkev, petržel, celer, škrob, tymián, Vegeta, sůl, med, citrónová šťáva…

 
31. 5. 2018 | | Rubrika: Luštěniny

Dušené batáty s čočkou

1 menší cibule, 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 4 batáty, 2 mrkve, 1 lžička mleté sladké papriky, špetka muškátového oříšku, 200 g drobnozrnné hnědé nebo zelené čočky, 2 dl zeleninového vývaru, mořská sůl, směs pepřů, hrst petržele…

 
15. 2. 2018 | | Rubrika: Luštěniny

Čočka nakyselo

500 g čočky, 50 másla, 1–2 cibule, 3 lžíce hladké mouky, ocet, bobkový list, čerstvě mletý pepř, sůl…

 
12. 1. 2018 | | Rubrika: Luštěniny

Cizrnové kari

200 g suché cizrny (nebo 2 konzervy), 2 větší cibule nakrájené na kolečka, 4 utřené stroužky česneku, sůl, olej, po 1 lžičce mletého římského kmínu, sladké papriky, kurkumy, mletého koriandru a koření garam masala, špetka čili, 400 g loupaných rajčat v konzervě…

 
21. 9. 2017 | | Rubrika: Luštěniny

Čočkové kari

300 g červené čočky, 2,5 cm zázvoru, 2 stroužky česneku, 90 ml kokosového mléka, po ½ lžičce kurkumy a mletého zázvoru, 1 lžíce citronové šťávy, sůl, 30 g másla, 4 lžičky hořčičných semínek…

 
7. 9. 2017 | | Rubrika: Luštěniny

Mexické fazole s rýží

350 g červených fazolí, 2 lžíce olivového oleje, 1 velká cibule, 2 stroužky česneku, 1 velká červená paprika, 1 lžička chili koření, 2 lžíce rajčatového pyré, 2x 400g konzerva nakládaných rajčat, 125 g sterilované kukuřice, 1 lžička krupicového cukru, 1 lžíce nasekané hladkolisté petržele, 500 g rýže…

 
5. 9. 2017 | | Rubrika: Luštěniny

Čočkové karbanátky

Předem namočené čočce vyměníme vodu a uvaříme ji spolu s trochou kořenové zeleniny a bobkovým listem. Scedíme ji, ochutíme česnekem, solí, pepřem a bylinkami a s vařenou zeleninou rozmixujeme. Po vychladnutí vmícháme vejce a zahustíme strouhankou natolik, aby šly vytvarovat placičky. Ty smažíme ve vrstvě oleje dozlatova. Podáváme s vařenými brambory nebo bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

 
2. 9. 2017 | | Rubrika: Luštěniny

Cizrna kung pao

400 g uvařené cizrny, několik plátků čerstvého zázvoru, 4 stroužky česneku, 3 jarní cibulky, 100 g pražených loupaných arašídů, arašídový nebo sezamový olej, 1 vrchovatá lžíce škrobové moučky

Na marinádu: 10 lžic sójové omáčky, 2 lžíce rýžového vína, ½ lžíce rýžového octa, 1 lžička cukru, trochu soli, podle chuti chilli, glutasol...

 
13. 5. 2017 | | Rubrika: Luštěniny

Cizrna s quinoou a špenátem z jednoho hrnce

1 lžíce olivového oleje, 2 drcené stroužky česneku, 1 malá šalotka nadrobno nakrájená (asi 2 polévkové lžíce), 1 chili paprička, 1 šálek syrové quinoy, 1 šálek zelených oliv, ½ šálku nakrájených sušených rajčat, ½ čajové lžičky sušeného tymiánu, ½ čajové lžičky sušeného kopru, 2 šálky zeleninového vývaru, 1 šálek nakrájeného špenátu, 1 konzerva cizrny, sůl a pepř na dochucení

 
7. 5. 2017 | | Rubrika: Luštěniny

Fazole alla puttanesca

1 lžíce olivového oleje, 4 stroužky česneku, 2 lžíce kapary, 4 lžíce černých oliv, 4 feferonky (nemusí být), 400 g oloupaných a nadrobno nakrájených rajčat (nebo konzerva rajčat), 600 g uvařených bílých fazolí (nebo 2 konzervy), hrst nasekané petrželové natě...

 
12. 3. 2017 | | Rubrika: Luštěniny