Jdi na obsah Jdi na menu

Hlavní jídla

Příspěvky

Zapékáné fazolky s těstovinami

300 g fazolových lusků, 120 g Nivy, 100 g eidamu, zakysaná smetana, 500 g těstovin, plátek másla, snítka libečku, sůl, špetka muškátového oříšku, špetka kari koření, špetka zázvoru, vegeta...

 
8. 10. 2017 | | Rubrika: Těstoviny

Růžičková kapusta se strouhankou

200 g růžičkové kapusty, 50 g strouhanky, 80 g másla, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, pepř...

 
22. 9. 2017 | | Rubrika: Zelenina

Zelenina s tofu (Matar alu tarkari)

2 lžíce rostlinného oleje, 6 hřebíčků, 2 smotky skořice (7,5 cm), ½ lžičky mletého kardamomu, 3 bobkové listy, 6 brambor, oloupaných a nakrájených na kostky, 450 g vyloupaného čerstvého hrášku, 1 lžička kurkumy, 425 ml vody, 6 středně velkých rajčat, omytých a rozčtvrcených, 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru, ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku, ½ lžičky třtinového cukru, 2 lžičky soli, 150 ml kyselé smetany, 1 lžíce nakrájených koriandrových listů nebo petržele, 100 g mandlí, 225 g tofu nebo panýru...

 
20. 9. 2017 | | Rubrika: Zelenina

Houby s tarhoňou

300 g lesních hub, 250 g tarhoni, 1 malá cibule, 2 lžičky uzené papriky, olej, sůl, majoránka, libeček, pepř, kmín...

 
19. 9. 2017 | | Rubrika: Houby

Papriky zapečené s mozzarellou

2 podlouhlé červené papriky, olivový olej, 250 g mozzarelly, 3–4 lžíce černých oliv, 1 lžíce čerstvého oregana, 2 stroužky česneku, pepř...

 
7. 9. 2017 | | Rubrika: Zelenina

Houbová omáčka s vínem

2 lžíce másla, 1 šalotka nakrájená nadrobno, 400 g čerstvých hub očištěných a nakrájených na kousky, 2 lžíce hladké mouky, 100 ml suchého bílého vína, 300 ml zeleninového nebo houbového vývaru, 100 ml smetany ke šlehání, sůl a čerstvě namletý pepř, špetka muškátového oříšku...

 
7. 9. 2017 | | Rubrika: Houby

Tarhoňa s cuketou a špenátem

2 lžíce oleje, 1 cibule, 100 g špenátu, 1 menší cuketa, 200 g tarhoni, 1 kostka zeleninového bujónu, podle chuti mletý černý pepř, česnek, sůl, tvrdý sýr...

 
6. 9. 2017 | | Rubrika: Těstoviny

Čočkové karbanátky

Předem namočené čočce vyměníme vodu a uvaříme ji spolu s trochou kořenové zeleniny a bobkovým listem. Scedíme ji, ochutíme česnekem, solí, pepřem a bylinkami a s vařenou zeleninou rozmixujeme. Po vychladnutí vmícháme vejce a zahustíme strouhankou natolik, aby šly vytvarovat placičky. Ty smažíme ve vrstvě oleje dozlatova. Podáváme s vařenými brambory nebo bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

 
2. 9. 2017 | | Rubrika: Luštěniny

Kernotto

Obilné (nejlépe špaldové) kroupy dáme přes noc namočit do vody. Poté postupujeme podle receptu na italské rizoto, pouze s tím rozdílem, že na cibuli přidáme rovnou kroupy i s vodou a vhodíme zeleninový bujón a už nepodléváme vývarem, pokud není nutno.

 
6. 7. 2017 | | Rubrika: Obiloviny

Chobotnice po athénsku

600 g mražených chobotnic,150 g cibule, 300 g rajčat, 200 ml bílého vína, 50 ml olivového oleje, 1 stroužek česneku, po špetce pepře, soli, oregána a petrželky...

 
13. 6. 2017 | | Rubrika: Ryby

Cizrna kung pao

400 g uvařené cizrny, několik plátků čerstvého zázvoru, 4 stroužky česneku, 3 jarní cibulky, 100 g pražených loupaných arašídů, arašídový nebo sezamový olej, 1 vrchovatá lžíce škrobové moučky

Na marinádu: 10 lžic sójové omáčky, 2 lžíce rýžového vína, ½ lžíce rýžového octa, 1 lžička cukru, trochu soli, podle chuti chilli, glutasol...

 
13. 5. 2017 | | Rubrika: Luštěniny

Cizrna s quinoou a špenátem z jednoho hrnce

1 lžíce olivového oleje, 2 drcené stroužky česneku, 1 malá šalotka nadrobno nakrájená (asi 2 polévkové lžíce), 1 chili paprička, 1 šálek syrové quinoy, 1 šálek zelených oliv, ½ šálku nakrájených sušených rajčat, ½ čajové lžičky sušeného tymiánu, ½ čajové lžičky sušeného kopru, 2 šálky zeleninového vývaru, 1 šálek nakrájeného špenátu, 1 konzerva cizrny, sůl a pepř na dochucení

 
7. 5. 2017 | | Rubrika: Luštěniny

Gratinované brambory

950 g brambor typu A, 200 ml smetany na vaření, 50 ml mléka, 120 g ementálu, 1 stroužek česneku, 2 špetky tymiánu, špetka muškátového květu, máslo na vymazání, sůl, pepř...

 
23. 4. 2017 | | Rubrika: Brambory

Fazole alla puttanesca

1 lžíce olivového oleje, 4 stroužky česneku, 2 lžíce kapary, 4 lžíce černých oliv, 4 feferonky (nemusí být), 400 g oloupaných a nadrobno nakrájených rajčat (nebo konzerva rajčat), 600 g uvařených bílých fazolí (nebo 2 konzervy), hrst nasekané petrželové natě...

 
12. 3. 2017 | | Rubrika: Luštěniny

Italské rizoto

150 g másla, 1 menší cibule, 320 g kulatozrnné rýže s vysokým obsahem škrobu (Arborio nebo Carnaroli), 200 ml suchého bílého vína, zeleninový vývar, sůl, pepř, 4 lžíce strouhaného parmazánu nebo Grana Padano...

 
11. 3. 2017 | | Rubrika: Obiloviny


 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA