Jdi na obsah Jdi na menu

Hlavní jídla

Příspěvky

Lasagne s celerem a jablky

300 g celeru, 400 g jablek, 400 g čerstvého sýra, kelímek (200 g) smetany na vaření, 1 lžička křenu, sůl, pepř, 250 g lasagní, 120 g goudy…

 
28. 10. 2017 | | Rubrika: Těstoviny

Plněná dýně

Dýni Hokkaido omyjeme a skrojíme jí vršek. Vydlabeme ji, semínka vyhodíme a dužinu odložíme. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme vlašské ořechy, lehce osmahneme, přidáme nasekanou dýňovou dužinu, rýži, zeleninový bujón a rozmarýnu a chvilku podusíme. Stáhneme s ohně a vmícháme nakrájenou Nivu. Dýni zevnitř posolíme a popepříme, naplníme ji ochucenou rýží, přiklopíme vršek, vložíme ji do pekáčku a asi hodinu pečeme.

 
28. 10. 2017 | | Rubrika: Zelenina

Zapékáné fazolky s těstovinami

300 g fazolových lusků, 120 g Nivy, 100 g eidamu, zakysaná smetana, 500 g těstovin, plátek másla, snítka libečku, sůl, špetka muškátového oříšku, špetka kari koření, špetka zázvoru, vegeta...

 
8. 10. 2017 | | Rubrika: Těstoviny

Pohanka s mrkví, brokolici a jogurtovým dresinkem

Pohanku uvaříme dle základního návodu. V jiném hrnci podusíme na oleji se solí kolečka mrkve a brokolici rozebranou na malé kousky a ochutíme bazalkou. Poté oboje smícháme a přelijeme dresinkem, který jsme připravili z bílého jogurtu, olivového oleje, lisovaného česneku, trochy soli, oregana, citrónové šťávy či jablečného octa a podle chuti dosladili cukrem.

 
29. 9. 2017 | | Rubrika: Obiloviny

Kroupové karbanátky

200 g krup, 1 vejce, ½ cibule, 1 stroužek česneku, olej, strouhanka, sůl, majoránka...

 
29. 9. 2017 | | Rubrika: Obiloviny

Růžičková kapusta se strouhankou

200 g růžičkové kapusty, 50 g strouhanky, 80 g másla, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, pepř...

 
22. 9. 2017 | | Rubrika: Zelenina

Rybí filé na celeru

4 plátky rybího filé, ½ bulvy celeru, 1 větší cibule, 1 větší mrkev, 5 lžic zakysané smetany, 1 lžíce másla, 1 lžíce ostré hořčice (dijonské), olej, mletý pepř, sůl, nať celeru nebo petržel na ozdobení…

 
21. 9. 2017 | | Rubrika: Ryby

Zelenina s tofu (Matar alu tarkari)

2 lžíce rostlinného oleje, 6 hřebíčků, 2 smotky skořice (7,5 cm), ½ lžičky mletého kardamomu, 3 bobkové listy, 6 brambor, oloupaných a nakrájených na kostky, 450 g vyloupaného čerstvého hrášku, 1 lžička kurkumy, 425 ml vody, 6 středně velkých rajčat, omytých a rozčtvrcených, 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru, ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku, ½ lžičky třtinového cukru, 2 lžičky soli, 150 ml kyselé smetany, 1 lžíce nakrájených koriandrových listů nebo petržele, 100 g mandlí, 225 g tofu nebo panýru...

 
20. 9. 2017 | | Rubrika: Zelenina

Houby s tarhoňou

300 g lesních hub, 250 g tarhoni, 1 malá cibule, 2 lžičky uzené papriky, olej, sůl, majoránka, libeček, pepř, kmín...

 
19. 9. 2017 | | Rubrika: Houby

Papriky zapečené s mozzarellou

2 podlouhlé červené papriky, olivový olej, 250 g mozzarelly, 3–4 lžíce černých oliv, 1 lžíce čerstvého oregana, 2 stroužky česneku, pepř...

 
7. 9. 2017 | | Rubrika: Zelenina

Houbová omáčka s vínem

2 lžíce másla, 1 šalotka nakrájená nadrobno, 400 g čerstvých hub očištěných a nakrájených na kousky, 2 lžíce hladké mouky, 100 ml suchého bílého vína, 300 ml zeleninového nebo houbového vývaru, 100 ml smetany ke šlehání, sůl a čerstvě namletý pepř, špetka muškátového oříšku...

 
7. 9. 2017 | | Rubrika: Houby

Tarhoňa s cuketou a špenátem

2 lžíce oleje, 1 cibule, 100 g špenátu, 1 menší cuketa, 200 g tarhoni, 1 kostka zeleninového bujónu, podle chuti mletý černý pepř, česnek, sůl, tvrdý sýr...

 
6. 9. 2017 | | Rubrika: Těstoviny

Karlovarský knedlík

7 rohlíků nebo housek, 175 ml mléka, 2 lžíce petrželky, 2 vejce, 100 g hrubé mouky, 2 špetky muškátového květu, sůl...

 
5. 9. 2017 | | Rubrika: Těstoviny

Čočkové karbanátky

Předem namočené čočce vyměníme vodu a uvaříme ji spolu s trochou kořenové zeleniny a bobkovým listem. Scedíme ji, ochutíme česnekem, solí, pepřem a bylinkami a s vařenou zeleninou rozmixujeme. Po vychladnutí vmícháme vejce a zahustíme strouhankou natolik, aby šly vytvarovat placičky. Ty smažíme ve vrstvě oleje dozlatova. Podáváme s vařenými brambory nebo bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

 
2. 9. 2017 | | Rubrika: Luštěniny

Kernotto

Obilné (nejlépe špaldové) kroupy dáme přes noc namočit do vody. Poté postupujeme podle receptu na italské rizoto, pouze s tím rozdílem, že na cibuli přidáme rovnou kroupy i s vodou a vhodíme zeleninový bujón a už nepodléváme vývarem, pokud není nutno.

 
6. 7. 2017 | | Rubrika: Obiloviny


 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA