Jdi na obsah Jdi na menu

Hlavní jídla

Příspěvky

Římské placičky

500 g cizrnové mouky, 2 vejce, 75 g cibule, přibližně 200 ml mléka, 5 stroužků česneku, 1 lžíce majoránky, sůl, Vegeta, olej...

 
2. 12. 2018 | | Rubrika: Luštěniny

Veganská musaka (Maghmour)

Na směs 7 koření: 1½ lžičky nového koření, 1½ lžičky mletého hřebíčku, 1 lžička muškátového ořechu, 1 lžička pískavice, 1 lžička zázvoru, ¾ lžičky černého pepře, ¾ lžičky skořice (počítáno v namletém stavu)...

 
8. 9. 2018 | | Rubrika: Zelenina

Špenátová pohanka

250 g loupaných pohankových krup, olej, 2 cibule, 400 g špenátu, 250 g hrášku, 1 paprika, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, tvrdý sýr…

 
7. 8. 2018 | | Rubrika: Obiloviny

Těstoviny s fazolkami a paprikou

500 g krátkých těstovin, 2 barevné papriky, 200 g zelených fazolek, 2 stroužky česneku, 1 malá konzerva rajčatového protlaku, hrst čerstvých bazalkových listů, olivový olej, 1 pálivá paprička, sůl, strouhaný sýr na posypání…

 
14. 7. 2018 | | Rubrika: Těstoviny

Kurkumová omáčka s fazolemi

1 hrnek vařených fazolí, 1 petržel, 1 menší pórek, kousek celeru, 1 lžička kmínu, 1 špetka bílého pepře, ½ lžičky kurkumy, 1 kostka zeleninového bujónu, 2 lžíce hladké mouky…

 
2. 7. 2018 | | Rubrika: Luštěniny

Jáhlové rizoto

200 g jáhel, 3 barevné papriky, 1 velká cibule, 3 rajčata, olej, sůl, pepř, majoránka, čerstvá pažitka, strouhaný sýr…

 
24. 6. 2018 | | Rubrika: Obiloviny

Těstoviny se šalvějí

Na pánev dáme trochu olivového oleje a másla, přidáme čerstvě natrhané lístky šalvěje, několik sekund mícháme, přisypeme uvařené těstoviny, několikrát protřepeme pánví, vypneme a hustě posypeme parmazánem.

 
19. 6. 2018 | | Rubrika: Těstoviny

Portugalská rýže s tuňákem

250 g rýže, 1 cibule, olivový olej, zeleninový vývar podle potřeby, sůl a černý pepř podle chuti, 185g konzerva tuňáka ve vlastní šťávě, 320g sklenice naložených kapií nakrájených na nudličky, 16 černých oliv, kopr a plátky citrónu na ozdobení…

 
9. 6. 2018 | | Rubrika: Obiloviny

Penne alla puttanesca

500 g těstovin (nejlépe penne), 800 g loupaných rajčat, 4 stroužky česneku, 50 g kaparů, 100 g černých oliv, 3 ančovičky v oleji, 1 dl olivového oleje, hrst čerstvé petrželky, 1 lžička oregana, 1 pálivá paprička, 50 g strouhaného ovčího sýra (pecorino), sůl…

 
2. 6. 2018 | | Rubrika: Těstoviny

Cizrna po královsku

Cizrna, cibule, mrkev, petržel, celer, škrob, tymián, Vegeta, sůl, med, citrónová šťáva…

 
31. 5. 2018 | | Rubrika: Luštěniny

Těstoviny s cuketou

Lehce osmahneme nakrájenou cibuli na másle a olivovém oleji, přidáme nasekané cukety, trochu česneku a hodně petrželky, případně i rozdrcenou pálivou papričku. Osolíme, opepříme a dusíme, dokud není cuketa sklovitá. Vsypeme uvařené těstoviny, protřepeme a posypeme parmazánem.

 
20. 5. 2018 | | Rubrika: Těstoviny

Zelený chřest po vídeňsku

Chřest omyjeme, ulámeme mu dřevnaté konce a posledních několik centimetrů oloupeme. Uvaříme ho asi 10 minut ve slané vodě. (Ve vodě pak vyvaříme nakrájené dřevnaté konce a slupky a použijeme ji jako vývar.) Podáváme ho posypaný strouhankou osmahnutou na másle a přelitý rozpuštěným máslem.

 
5. 5. 2018 | | Rubrika: Zelenina

Špaldová směs s cizrnou a sušenými švestkami

100 g cizrny a 200 g špaldových zrn necháme přes noc oddělěně namočené ve vodě a pak je též odděleně uvaříme do měkka. 6 sušených švestek a 1 lžičku rozinek zalijeme 6 lžícemi bílého vína. Na sezamovém oleji zpěníme 2 nakrájené cibule, přidáme 1 menší nastrouhaný celer a 1 nastrouhanou mrkev. Všechno chvíli restujeme, přidáme uvařenou cizrnu a špaldu, rozinky a švestky pokrájené na nudličky, podlijeme vývarem a dusíme asi 10 minut. Nakonec přidáme zelenou petrželku a případně dosolíme.

 
28. 4. 2018 | | Rubrika: Obiloviny

Lasagne se zeleninou

1 balíček lasagní, hrst sušených rajčat, 3 cukety, 2 cibule, česnek dle chuti, sůl, olivový olej, 400 g plátkového sýra (například Gouda)…

 
28. 4. 2018 | | Rubrika: Těstoviny

Zeleninové lasagne

Nakrájíme na plátky cukety a/nebo lilek, prosolíme a necháme vypotit. Vymažeme pekáč máslem.

Uvaříme rajčatovou omáčku: zpěníme 1 menší cibuli, přidáme 2 konzervy loupaných rajčat, sůl, 2 lžíce cukru a 3 stroužky česneku. Povaříme a rozmixujeme.

Na bešamelovou omáčku rozpustíme kousek másla, přidáme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku, přidáme téměř půl litru mléka a uvaříme omáčku. Dochutíme ji solí, pepřem a muškátovým květem.

Na dno pekáče dáme rajčatovou omáčku, vrstvu lasagní, bešamel, cuketu a střídáme. Končíme bešamelem, upečeme v troubě a ke konci posypeme strouhaným sýrem a dopečeme.

 
7. 4. 2018 | | Rubrika: Těstoviny