Jdi na obsah Jdi na menu

Hlavní jídla

Příspěvky

Česnek-olej-paprička (Aglio-olio-peperoncino)

500 g špaget nebo jiných těstovin, 6 stroužků česneku, 2 rozdrcené malé pálivé papričky, hrst nahrubo nasekané listové petržele, olivový olej, sůl, pepř, parmazán…

 
18. 2. 2018 | | Rubrika: Těstoviny

Dušené batáty s čočkou

1 menší cibule, 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 4 batáty, 2 mrkve, 1 lžička mleté sladké papriky, špetka muškátového oříšku, 200 g drobnozrnné hnědé nebo zelené čočky, 2 dl zeleninového vývaru, mořská sůl, směs pepřů, hrst petržele…

 
15. 2. 2018 | | Rubrika: Luštěniny

Mexická pánev s fazolemi a batáty

1 lžíce olivového oleje, 1 větší cibule, 2 stroužky česneku, 1 větší batát, 1 lžička mletého římského kmínu, čerstvé nebo nakládané pálivé papričky nebo chilli omáčka podle chuti, 1 lžička sušeného oregana, sůl, čerstvě mletý černý pepř, hrst cherry rajčat, 1 konzerva černých fazolí, hrst strouhaného tučnějšího sýra, 1 lžíce nakrájeného koriandru (volitelně)…

 
10. 2. 2018 | | Rubrika: Zelenina

Pohanka s lečem a nivou

Do sklenice sterilovaného leča vmícháme pohankovou lámanku. Pokud je směs příliš suchá, přidáme vodu. Necháme pohanku nabobtnat, povaříme 3 minuty a necháme přikryté dojít. Vmícháme kousky Nivy.

 
8. 2. 2018 | | Rubrika: Obiloviny

Těstoviny s brokolicí

500 g krátkých těstovin, 400 g brokolice, 2 filátka ančoviček v oleji, 1 pálivá paprička, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, olivový olej…

 
27. 1. 2018 | | Rubrika: Těstoviny

Halušky

Syrové brambory oloupeme a nastrouháme na velmi jemno, případně rozmixujeme. Necháme je chvíli stát a šťávu z nich scedíme. Přidáme tolik polohrubé mouky, aby vzniklo těsto držící tvar. Kousky odkrajujeme a zavařujeme do slané vody. Hotové jsou, když vyplavou. Prosypeme je rozškvařenou slaninou (osmaženým tempehem apod.) Podáváme s brynzou rozmíchanou s mlékem nebo se zakysanou smetanou, anebo s dušeným kyselým zelím.

 
26. 1. 2018 | | Rubrika: Těstoviny

Čočka nakyselo

500 g čočky, 50 másla, 1–2 cibule, 3 lžíce hladké mouky, ocet, bobkový list, čerstvě mletý pepř, sůl…

 
12. 1. 2018 | | Rubrika: Luštěniny

Těstoviny se špenátem v sýrové omáčce

500 g těstovin (např. vřeten), 500 g čerstvých špenátových listů, 150 g Nivy, 250 ml smetany, 2 lžíce másla, 2 stroužky česneku, špetka muškátového oříšku, mletý pepř, sůl…

 
6. 1. 2018 | | Rubrika: Těstoviny

Strangolapreti

½ kg staršího bílého pečiva, 250 g špenátu, 1 vejce, 50 g sýra Grana Padano, ¼ l mléka, extra panenský olivový olej podle potřeby, hladká mouka podle potřeby, podle chuti muškátový oříšek, cibule, sůl a pepř…

 
6. 1. 2018 | | Rubrika: Těstoviny

Bramborový guláš

2 lžíce rostlinného oleje, 1 velká cibule, 2 lžíce sladké mleté papriky, ½–1 lžička pálivé mleté papriky, ½ lžičky kmínu, 2 stroužky česneku, 500 g brambor oloupaných a nakrájených na kostičky, sůl, 1 kostka zeleninového bujónu, 1 lžíce hladké mouky na zahuštění, pepř, majoránka…

 
1. 1. 2018 | | Rubrika: Brambory

Míchané těstoviny s fazolemi

150 g směsi krátkých těstovin, 1 plechovka barevných fazolí ve slaném nálevu, olivový olej, kousek feferonky, 1 stroužek česneku, rozmarýn, sůl, parmazán…

 
20. 12. 2017 | | Rubrika: Těstoviny

Jáhlový nákyp s tvarohem

100 g jáhel, asi ½ l mléka, 1 měkký tvaroh, 2 vejce, 2 lžíce másla, 2–3 lžíce rozpuštěného medu, rozinky, slunečnicová semínka nebo oříšky, skořice, muškátový květ, sůl…

 
16. 12. 2017 | | Rubrika: Sladká

Lasagne s celerem a jablky

300 g celeru, 400 g jablek, 400 g čerstvého sýra, kelímek (200 g) smetany na vaření, 1 lžička křenu, sůl, pepř, 250 g lasagní, 120 g goudy…

 
28. 10. 2017 | | Rubrika: Těstoviny

Plněná dýně

Dýni Hokkaido omyjeme a skrojíme jí vršek. Vydlabeme ji, semínka vyhodíme a dužinu odložíme. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme vlašské ořechy, lehce osmahneme, přidáme nasekanou dýňovou dužinu, rýži, zeleninový bujón a rozmarýnu a chvilku podusíme. Stáhneme s ohně a vmícháme nakrájenou Nivu. Dýni zevnitř posolíme a popepříme, naplníme ji ochucenou rýží, přiklopíme vršek, vložíme ji do pekáčku a asi hodinu pečeme.

 
28. 10. 2017 | | Rubrika: Zelenina

Zapékáné fazolky s těstovinami

300 g fazolových lusků, 120 g Nivy, 100 g eidamu, zakysaná smetana, 500 g těstovin, plátek másla, snítka libečku, sůl, špetka muškátového oříšku, špetka kari koření, špetka zázvoru, vegeta...

 
8. 10. 2017 | | Rubrika: Těstoviny


 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA