Hlavní jídla
Příspěvky
Rumbledethumps
1 kg brambor, 250 g i více hlávkového zelí nebo kapusty, 75 g másla, 100 g vyzrálého čedaru, 2 malé cibule...
Těstoviny s houbami
250 g vřeten, 2 lžíce másla, 4 stroužky česneku, 350 g žampionů nebo jiných hub, 2½ šálku vývaru, 400 g kokosového mléka, 2 lžíce lahůdkového droždí, 1 lžíce jablečného octa nebo citronové šťávy, 3 lžíce sójové omáčky, ½ lžičky mletého pepře, čerstvá nasekaná petrželka, sůl a pepř podle chuti...
Kapr na pivě
Kusy kapra opláchneme a osušíme, pak je osolíme, okmínujeme a v pekáčku na oleji opečeme, aby se zatáhly. Kapra vyndáme, do pekáče rozmístíme dílky oloupané a na měsíčky nakrájené cibule, zalijeme tmavým pivem a volně mezi ně rozložíme bylinky: šalvěj, rozmarýn, tymián. Na cibuli dáme porce kapra kůží nahoru a na každou porci umístíme oříšek másla. Pekáč přendáme do trouby rozehřáté na 190 °C a pečeme asi 25 až 30 minut. Kapra opatrně z pekáčku vyndáme, z výpeku odstraníme bylinky, přelijeme ho i s cibulí do rendlíku, svaříme na silnější šťávu a pak ji rozmixujeme. Kapra podáváme s touto omáčkou a brambory.
Houskové knedlíky podle Flo
150 g včerejšího bílého pečiva, 2 lžíce másla, 1 menší cibule, 1 vejce, 50 ml mléka, 1 lžíce (15 g) hrubé mouky, ½ lžičky soli, 5 snítek hladkolisté petrželky, 1 lžička oleje...
Vietnamské opékané sépie
300 g sépie, olej, 1 menší červená cibule, 1 řapíkatý celer, 3 větší rajčata, 1 malá cuketa, ½ čerstvého ananasu, 3 stroužky česneku, 3 chilli papričky, 3 lžičky třtinového cukru, 5 lžic rybí omáčky, šťáva z 1 limetky, čerstvý koriandr...
Žampiony se šťávou
300 gramů hnědých žampionů, 1 střední cibule, 3 stroužku česneku, 2 lžíce lahůdkového droždí, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce olivového oleje, ½ lžíce kukuřičného škrobu, 1 šálek houbového bujónu, 1 hrst kapusty nebo špenátu, čerstvě mletý černý pepř a sůl podle chuti...
Noky z chleba
Chléb nalámeme a rozmixujeme. Přisypeme polohrubou mouku, přidáme nadrobno nasekané natě nebo bylinky, sůl, pepř a strouhaný parmazán a promícháme. Přidáme vejce a tolik mléka, aby vzniklo kompaktní těsto. Pokud je směs příliš mokrá, přisypeme trošku mouky. Lžící z něj tvarujeme nočky nebo kuličky a zlehka je obalíme v mouce. Položíme je na talíř, aby se nedotýkaly, a necháme je alespoň 30 minut odpočinout v lednici. Noky vložíme do osolené vroucí vody vaříme je, dokud nevyplavou na hladinu. Vylovíme je děrovanou naběračkou a ihned podáváme s máslem a bylinkami, s parmazánem, omáčkou nebo pestem. Před podáváním je můžeme ještě osmahnout na másle.
Podle původního receptu
Krupeto s balkánským sýrem
Kroupy propláchneme a na několik hodin namočíme. Pak jim slijeme vodu, aby byly právě ponořené. Uvaříme je se zeleninovým nebo houbovým bujónem doměkka, nesléváme. Na olivovém oleji osmahneme žampiony nakrájené na kusy. Přidáme k nim prolisovaný česnek, promícháme, přidáme listový špenát, přikryjeme a dusíme, dokud špenát nezavadne. Přidáme kroupy, mletou sladkou papriku a promícháme. Vmícháme nahrubo nastrouhaný balkánský sýr. Dosolíme a opepříme podle chuti.
Papriky plněné quinoou
6 barevných středních paprik, 1 šálek nevařené quinoy, 2 šálky zeleninového vývaru, 1 lžíce olivového oleje, 1 malá cibule, 2 stroužky česneku, 400g konzerva nakrájených rajčat, 240 g vařených černých fazolí, 1 šálek zrn kukuřice, 1 lžička římského kmínu, 1 lžička mleté papriky, ½ lžičky soli, špetka černého pepře, 1 šálek čerstvě nastrouhaného tvrdého sýra...
Těstoviny s dýňovou omáčkou
340 g těstovin, 1 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 500 g dýně, 160 ml smetany na vaření, po ½ lžičce mletého římského kmínu, oregana, mleté papriky a uzené mleté papriky, sůl a mletý pepř podle chuti, 200 g strouhaného tvrdého sýra, hrst čerstvé nasekané petržele...
Kapustové závitky s houbovočočkovou náplní
100 g čočky, 50 g sušených hub, 400 ml vody, 1 lžička soli, špetka pepře, 1 lžička drceného kmínu, 2 lžičky majoránky, 3 vejce, 100 g pohankové mouky, 8 listů kapusty, 4 lžíce sójové omáčky, 1 jarní cibulka...
Veganská sekaná
2 šálky vařené čočky, 1 střední cibule nakrájené, 1 ¼ šálku nakrájených žampionů, 3 stroužky česneku, půl šálku jemných ovesných vloček, 1 kostka houbového bujónu, 2 lžíce grilovací omáčky, olej, sůl...
Gruzínské lilkové závitky s ořechy
3 středně velké lilky, sůl, černý pepř, olivový olej, 150 g vlašských ořechů, 100 ml vroucí vody, 2 stroužky česneku, 1 lžička koření khmeli suneli, ½ lžičky mletého koriandrového semene, 2 lžičky bílého vinného octa, k podávání: 3 lžíce semen z granátových jablek, petrželová nať...
Pečená letní zelenina s cizrnou
1 cuketa, 1 lilek, 2 červené papriky, 2 brambory, 1 cibule, 1 lžička koriandrových semínek, 4 lžíce olivového oleje, 1 konzerva rajčat, 1 konzerva cizrny, 3 stroužky česneku, sůl, pepř...
Těstoviny s letní zeleninou
2 lžíce olivového oleje, 2 jarní cibulky, 1 malá červená paprika, 1 řapík celeru, 1 malá cuketa, 100 g pancetta, chili sušené drcené, 1 konzerva rajčat, sůl, 320 g plochých těstovin (např. linguine), pecorino, bazalka...