Jdi na obsah Jdi na menu

Zelenina

Příspěvky

Veganská musaka (Maghmour)

Na směs 7 koření: 1½ lžičky nového koření, 1½ lžičky mletého hřebíčku, 1 lžička muškátového ořechu, 1 lžička pískavice, 1 lžička zázvoru, ¾ lžičky černého pepře, ¾ lžičky skořice (počítáno v namletém stavu)...

 
8. 9. 2018 | | Rubrika: Zelenina

Zelený chřest po vídeňsku

Chřest omyjeme, ulámeme mu dřevnaté konce a posledních několik centimetrů oloupeme. Uvaříme ho asi 10 minut ve slané vodě. (Ve vodě pak vyvaříme nakrájené dřevnaté konce a slupky a použijeme ji jako vývar.) Podáváme ho posypaný strouhankou osmahnutou na másle a přelitý rozpuštěným máslem.

 
5. 5. 2018 | | Rubrika: Zelenina

Succotash

300 g vařených bílých fazolí, 300 g konzervované kukuřice, 250 g zelených fazolek, 2 dl zeleninového vývaru, 1 cibule, 1 větší masité rajče, 1 menší červená paprika, 30 g másla, mletý pepř, sůl…

 
28. 3. 2018 | | Rubrika: Zelenina

Mexická pánev s fazolemi a batáty

1 lžíce olivového oleje, 1 větší cibule, 2 stroužky česneku, 1 větší batát, 1 lžička mletého římského kmínu, čerstvé nebo nakládané pálivé papričky nebo chilli omáčka podle chuti, 1 lžička sušeného oregana, sůl, čerstvě mletý černý pepř, hrst cherry rajčat, 1 konzerva černých fazolí, hrst strouhaného tučnějšího sýra, 1 lžíce nakrájeného koriandru (volitelně)…

 
10. 2. 2018 | | Rubrika: Zelenina

Plněná dýně

Dýni Hokkaido omyjeme a skrojíme jí vršek. Vydlabeme ji, semínka vyhodíme a dužinu odložíme. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme vlašské ořechy, lehce osmahneme, přidáme nasekanou dýňovou dužinu, rýži, zeleninový bujón a rozmarýnu a chvilku podusíme. Stáhneme s ohně a vmícháme nakrájenou Nivu. Dýni zevnitř posolíme a popepříme, naplníme ji ochucenou rýží, přiklopíme vršek, vložíme ji do pekáčku a asi hodinu pečeme.

 
28. 10. 2017 | | Rubrika: Zelenina

Růžičková kapusta se strouhankou

200 g růžičkové kapusty, 50 g strouhanky, 80 g másla, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, pepř...

 
22. 9. 2017 | | Rubrika: Zelenina

Zelenina s tofu (Matar alu tarkari)

2 lžíce rostlinného oleje, 6 hřebíčků, 2 smotky skořice (7,5 cm), ½ lžičky mletého kardamomu, 3 bobkové listy, 6 brambor, oloupaných a nakrájených na kostky, 450 g vyloupaného čerstvého hrášku, 1 lžička kurkumy, 425 ml vody, 6 středně velkých rajčat, omytých a rozčtvrcených, 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru, ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku, ½ lžičky třtinového cukru, 2 lžičky soli, 150 ml kyselé smetany, 1 lžíce nakrájených koriandrových listů nebo petrželky, 100 g mandlí, 225 g tofu nebo panýru...

 
20. 9. 2017 | | Rubrika: Zelenina

Papriky zapečené s mozzarellou

2 podlouhlé červené papriky, olivový olej, 250 g mozzarelly, 3–4 lžíce černých oliv, 1 lžíce čerstvého oregana, 2 stroužky česneku, sůl, pepř...

 
7. 9. 2017 | | Rubrika: Zelenina

Zeleninové placky

200 g kysaného zelí, 3 brambory, 1 mrkev, ½ cibule, 1 stroužek česneku, kousek celeru, 1 vejce, 1 lžička majoránky, sůl, mleté ovesné vločky a hladká mouka na zahuštění ...

 
1. 2. 2017 | | Rubrika: Zelenina

Zeleninové kari

2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 2 brambory, 4 mrkve, 2 petržele, 2 lžíce koření kari, ¾ l zeleninového vývaru, 200 g červené čočky, hrst čerstvého koriandru, 200 g bílého jogurtu, libanonský chléb jako příloha...

 
27. 1. 2017 | | Rubrika: Zelenina

Dušená mrkev

Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme mrkev nakrájenou na kolečka a osmahneme. Osolíme, trošku podlijeme vodou a dusíme téměř doměkka. Zaprášíme moukou, dobře rozmícháme a necháme chvíli dusit nebo vařit.

 
18. 6. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Cibulové smaženky

Cibuli nakrájíme příčně na silnější kroužky. Připravíme těstíčko z mouky, vejce, mléka (anebo bílého vína) a soli, kroužky do něj namáčíme a smažíme.

 
18. 6. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Zadělávaná kapusta

Nakrájenou hlávkovou kapustu (nebo očištěné růžičky nebo nakrájené listy kadeřávku) uvaříme v minimálním množství vody nebo v páře. Usmažíme tmavší cibulovou jíšku, rozředíme vodou, přidáme kostku vývaru, mletý kmín a rozetřený česnek. Uvedeme do varu, přidáme kapustu a chvilku povaříme.

 
18. 6. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Gratinované cukety s bramborami

500 g brambor, 2 cukety, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce másla, 125 ml šlehačky, 1 kávová lžička mleté červené papriky, pepř, sůl...

 
18. 6. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Kedlubny v mléčné omáčce

2–3 větší kedlubny, 2 lžíce másla, 1 menší cibulka, sladká paprika, muškátový květ, sůl, pepř, ¼ I mléka, 1 lžíce hladké mouky...

 
13. 6. 2016 | | Rubrika: Zelenina