Jdi na obsah Jdi na menu

Zelenina

Příspěvky

Plněná dýně

Dýni Hokkaido omyjeme a skrojíme jí vršek. Vydlabeme ji, semínka vyhodíme a dužinu odložíme. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme vlašské ořechy, lehce osmahneme, přidáme nasekanou dýňovou dužinu, rýži, zeleninový bujón a rozmarýnu a chvilku podusíme. Stáhneme s ohně a vmícháme nakrájenou Nivu. Dýni zevnitř posolíme a popepříme, naplníme ji ochucenou rýží, přiklopíme vršek, vložíme ji do pekáčku a asi hodinu pečeme.

 
28. 10. 2017 | | Rubrika: Zelenina

Růžičková kapusta se strouhankou

200 g růžičkové kapusty, 50 g strouhanky, 80 g másla, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, pepř...

 
22. 9. 2017 | | Rubrika: Zelenina

Zelenina s tofu (Matar alu tarkari)

2 lžíce rostlinného oleje, 6 hřebíčků, 2 smotky skořice (7,5 cm), ½ lžičky mletého kardamomu, 3 bobkové listy, 6 brambor, oloupaných a nakrájených na kostky, 450 g vyloupaného čerstvého hrášku, 1 lžička kurkumy, 425 ml vody, 6 středně velkých rajčat, omytých a rozčtvrcených, 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru, ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku, ½ lžičky třtinového cukru, 2 lžičky soli, 150 ml kyselé smetany, 1 lžíce nakrájených koriandrových listů nebo petržele, 100 g mandlí, 225 g tofu nebo panýru...

 
20. 9. 2017 | | Rubrika: Zelenina

Papriky zapečené s mozzarellou

2 podlouhlé červené papriky, olivový olej, 250 g mozzarelly, 3–4 lžíce černých oliv, 1 lžíce čerstvého oregana, 2 stroužky česneku, pepř...

 
7. 9. 2017 | | Rubrika: Zelenina

Zeleninové placky

200 g kysaného zelí, 3 brambory, 1 mrkev, ½ cibule, 1 stroužek česneku, kousek celeru, 1 vejce, 1 lžička majoránky, sůl, mleté ovesné vločky a hladká mouka na zahuštění ...

 
1. 2. 2017 | | Rubrika: Zelenina

Zeleninové kari

2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 2 brambory, 4 mrkve, 2 petržele, 2 lžíce koření kari, 0,75 l zeleninového vývaru, 200 g červené čočky, hrst čerstvého koriandru, 200 g bílého jogurtu, libanonský chléb jako příloha...

 
27. 1. 2017 | | Rubrika: Zelenina

Dušená mrkev

Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme mrkev nakrájenou na kolečka a osmahneme. Osolíme, trošku podlijeme vodou a dusíme téměř doměkka. Zaprášíme moukou, dobře rozmícháme a necháme chvíli dusit nebo vařit.

 
18. 6. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Cibulové smaženky

Cibuli nakrájíme příčně na silnější kroužky. Připravíme těstíčko z mouky, vejce, mléka (anebo bílého vína) a soli, kroužky do něj namáčíme a smažíme.

 
18. 6. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Zadělávaná kapusta

Nakrájenou hlávkovou kapustu (nebo očištěné růžičky nebo nakrájené listy kadeřávku) uvaříme v minimálním množství vody nebo v páře. Usmažíme tmavší cibulovou jíšku, rozředíme vodou, přidáme kostku vývaru, mletý kmín a rozetřený česnek. Uvedeme do varu, přidáme kapustu a chvilku povaříme.

 
18. 6. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Gratinované cukety s bramborami

500 g brambor, 2 cukety, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce másla, 125 ml šlehačky, 1 kávová lžička mleté červené papriky, pepř, sůl...

 
18. 6. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Kedlubny v mléčné omáčce

2–3 větší kedlubny, 2 lžíce másla, 1 menší cibulka, sladká paprika, muškátový květ, sůl, pepř, ¼ I mléka, 1 lžíce hladké mouky...

 
13. 6. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Hokkaidová kaše

Hokkaido nakrájíme na kostky a dusíme ve vodě. Na dně musí být aspoň 1 cm vody. Když se začnou kostky rozpadat, rozmixujeme je na kaši. Přidáme máslo a mléko, zamícháme. Kořeníme solí, pepřem, muškátovým oříškem, podle obliby i kořením kari. Necháme ještě jednou za stálého míchání přejít varem.

 
13. 6. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Hokkaido zapečené

Hokkaido rozpůlíme, rozkrájíme na asi centimetr silné půlměsíce. Naskládáme je jako střešní tašky do olejem vymazaného pekáče a při 220 °C pečeme tak dlouho, až budeme moci kůru propíchnout. Okořeníme solí a čerstvě umletým pepřem, ozdobíme petrželkou.

 

 
13. 6. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Arabský chléb pita s brokolicí

1 brokolice, 1 balíček (5 kusů) arabského chleba pita, 100 g sýra na strouhání (například Madelandu), 2 vejce, 2 stroužky česneku, špetka mletého koriandru, špetka kurkumy, sůl...

 
7. 6. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Květáková pánev

1 menší květák, 500 g brambor, 1 velká cibule, 2 lžíce oleje, 125 ml zeleninového vývaru, 1 lžička kmínu, 4 vejce, sladká mletá paprika, pepř, sůl...

 
7. 6. 2016 | | Rubrika: Zelenina


 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA