Jdi na obsah Jdi na menu

Jiné

Příspěvky

Placičky z tvarůžků

1 větší balíček tvarůžků, 1 kostka tvarohu, 3 velké uvařené brambory, 1 vejce, polohrubá mouka dle potřeby, sůl, pepř, kmín…

 
24. 7. 2018 | | Rubrika: Jiné

Bramborové doutníky

500 g vařených brambor, 1 vejce, sůl podle chuti, 200 g polohrubé mouky + na podsyp, 100 g sýra Niva, přibližně 30 ks zelených fazolových lusků, olej na smažení podle potřeby…

 
24. 7. 2018 | | Rubrika: Jiné

Zapečené syrečkové chuťovky

Krajíčky chleba slabě namažeme máslem, obložíme plátky cibule, posypeme nastrouhanými tvarůžky a poprášíme sladkou paprikou. V troubě krátce zapečeme.

 
8. 5. 2018 | | Rubrika: Jiné

Tvarůžky nakládané ve smetaně

Do šroubovací sklenice nakrájíme tvarůžky na kostičky, na ně dáme vrstvu zakysané smetany a vrstvy opakujeme, končíme smetanou. Sklenici zavíčkujeme a 2–4 dny necháme v lednici proležet.

 
10. 3. 2018 | | Rubrika: Jiné

Sýrové kuličky

Tvrdé sýry nastrouháme najemno a utřeme se zbylými přísadami na pevnější hmotu (můžeme ji nechat v chladu ztuhnout). Do hmoty pak vmáčkneme pevnou náplň – osušenou olivu, oloupanou mandli, vlašský ořech, lískový oříšek – nebo náplň do hmoty zabalíme. Obalíme v nasekané petrželce nebo pažitce (čerstvé nebo sušené), mleté sladké paprice, kokosové moučce, koření kari, nebo v mletých ořeších. Před podáváním necháme vychladit…

 
10. 3. 2018 | | Rubrika: Jiné

Sýr nakládaný v pivu

Různé druhy sýra (tvarůžky, Niva, Romadúr, Hermelín) skládáme sklenice. Vrstvy sýra prokládáme cibulí a kořeníme sladkou paprikou, pálivou paprikou, drceným kmínem a/nebo pepřem. Sýry zalijeme 10° pivem, aby byl obsah zcela potopen. Převážeme plátnem a necháme 3–4 dny zrát na nepříliš teplém místě, dokud se nevytvoří sýrová pasta.

 
8. 3. 2018 | | Rubrika: Jiné

Paprikové závitky se sýrovou náplní

4 červené papriky, 250 g žervé, malý svazek čerstvé bazalky, 1 stroužek česneku, 1 lžíce olivového oleje, sůl…

 
23. 10. 2017 | | Rubrika: Jiné

Cibulový dip

2 lžíce olivového oleje, 4 malé cibule, 2 snítky čerstvého tymiánu, 2 lžíce balzamikového octa, 2 lžíce worcesterské omáčky, ½ lžičky soli, ¼ lžičky mletého pepře, 230 g smetanového sýra, 125 ml zakysané smetany, 2 lžíce majonézy...

 
7. 9. 2017 | | Rubrika: Jiné

Vietnamské letní závitky

8 velkých plátů rýžového papíru, 150 g vyloupaných mražených krevet, 200 g vařených rýžových nudlí, 150 g ledového salátu, 100 g mrkve, 100 g okurky, čerstvý koriandr, máta nebo perila, 1 vejce

Na sladkokyselou omáčku: 3 lžíce teplé vody, 1,5–2 lžíce rybí omáčky, 1,5 lžičky cukru, 2 lžičky octa, 1 chilli paprička nasekaná najemno, 1 stroužek česneku nasekaný najemno...

 
7. 9. 2017 | | Rubrika: Jiné

Celerové lupínky

Celer (nebo i mrkev nebo řepu) očistíme a naloupeme škrabkou na brambory na tenké plátky. Ty osmažíme v oleji, osolíme a podáváme.

 

 
9. 4. 2017 | | Rubrika: Jiné

Polentový slaný koláč se špenátem

Uvaříme polentu podle základního receptu. Mezitím si připravíme zálivku z vejce, nastrouhaných nebo rozetřených sýrů a mléka nebo zakysané smetany a ochutíme solí a pepřem. Polentu vlijeme do formy vyložené pečicím papírem. Poklademe špenátem, případně zasypeme cibulí nakrájenou na jemné proužky a zalijeme zálivkou. Pečeme na 175 °C asi 35 minut v horkovzdušné troubě, v klasické o něco déle. Povrch by měl být zlatavý. Koláč necháme před krájením vychladnout.

 
27. 3. 2017 | | Rubrika: Jiné

Švestkové čatný

900 g švestek, 2–3 šalotky nakrájené najemno, 5 cm čerstvého zázvoru nastrouhaného, 220 ml čerstvé pomerančové šťávy, 100 ml suchého červeného vína, 140 g rozinek, 1 kousek celé skořice,  50–70 g hnědého třtinového cukru, 1 lžička mletého chilli, 2 snítky tymiánu...

 
3. 6. 2016 | | Rubrika: Jiné

Hermelínový dortík

2 větší nebo 4 malé vyzrálé hermelíny bez příchuti, 200 g lučiny, 4 lžíce nahrubo mletých vlašských ořechů, 1 stroužek česneku, špetka soli, několik listů zeleného salátu, půlky jader vlašských ořechů a kuličky hroznového vína na ozdobu...

 
3. 6. 2016 | | Rubrika: Jiné

Zdravější než tatarka

Kelímek dobrého bílého jogurtu, najemno nastrouhaná nakládaná okurka, lžíce nadrobno nakrájené cibule, lžička najemno mleté hořčice, trošičku Vegety, pár kapek octa, případně lžička nevýrazného oleje a trochu soli

 
21. 5. 2016 | | Rubrika: Jiné

Bruschetta

Na mělkém talíři rozmícháme olivový olej a rozdrcený česnek. Touto směsí protáhneme silné plátky bílého chleba a v troubě je zapečeme. Mezitím rozkrájíme na kousky rajčata, zbavíme je semínek, přidáme čerstvou bazalku a osolíme. Přemístíme na grilované chleby, ozdobíme olivami nebo parmazánem a ihned podáváme.

 
21. 5. 2016 | | Rubrika: Jiné