Jdi na obsah Jdi na menu

Brambory

Příspěvky

Jihočeská lepenice

1 kg brambor, 2 velké cibule, 400 g kysaného zelí, 3 lžíce oleje, kousek másla, sůl, pepř…

 
22. 2. 2018 | | Rubrika: Brambory

Bramborový guláš

2 lžíce rostlinného oleje, 1 velká cibule, 2 lžíce sladké mleté papriky, ½–1 lžička pálivé mleté papriky, ½ lžičky kmínu, 2 stroužky česneku, 500 g brambor oloupaných a nakrájených na kostičky, sůl, 1 kostka zeleninového bujónu, 1 lžíce hladké mouky na zahuštění, pepř, majoránka…

 
1. 1. 2018 | | Rubrika: Brambory

Gratinované brambory

950 g brambor typu A, 200 ml smetany na vaření, 50 ml mléka, 120 g ementálu, 1 stroužek česneku, 2 špetky tymiánu, špetka muškátového květu, máslo na vymazání, sůl, pepř...

 
23. 4. 2017 | | Rubrika: Brambory

Zapečené brambory s listovým špenátem (mangoldem) a omáčkou

Brambory nakrájíme na plátky a předvaříme ve slané vodě; špenát (pokrájené čepele mangoldu) blanšírujeme. Obojí dáme do pekáče. Připravíme si cibulovou jíšku, zředíme ji mlékem, dochutíme solí, pepřem, mletým kmínem a muškátovým oříškem. Omáčkou přelijeme brambory se špenátem, posypeme strouhaným sýrem a upečeme.

 
18. 6. 2016 | | Rubrika: Brambory

Bramboráky

800 g brambor, 1 vejce, 80 g hladké mouky, 2–3 stroužky česneku, sůl, majoránka, mletý černý pepř...

 
18. 6. 2016 | | Rubrika: Brambory

Italské brambory

Brambory uvaříme ve slupce. Oloupeme a nakrájíme je kráječem na kostičky. Těstoviny uvaříme v osolené vodě a nedokonale scedíme. Vmícháme do nich olivový olej, prolisovaný česnek, brambory, rajčatový protlak, oregano, olivy, sůl a pepř a prohřejeme. Na talíři posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem.

 
13. 6. 2016 | | Rubrika: Brambory

Brambory na víně

500 g brambor, suché bílé víno, sůl, 4 vejce, olej

 
7. 6. 2016 | | Rubrika: Brambory

Bylinkové brambory se směsí sýrů

1 kg nových brambor, 250 g směsi strouhaných sýrů (niva, eidam, čedar, uzený, balkánský), svazek čerstvých bylinek, 1 lžíce másla, 2 lžíce olivového oleje, kmín, mletý pepř, sůl...

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Brambory

Bramborové rösti

750 g brambor, 1 cibule, 5 lžic oleje, 40 g slaniny, sůl

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Brambory

Celerovo-bramborová kaše

650 g brambor, oloupaných, nakrájených na kusy, 425 g celeru, oloupaného, nakrájeného na kusy, 70 g másla + trochu k podávání, 2 svazky jarní cibulky (asi 250 g), nakrájené na kousky 1 cm široké, 150 ml smetany na vaření, špetka muškátového oříšku, sůl a pepř...

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Brambory

Bramborové krokety z kaše

Do bramborové kaše vmícháme vejce, sůl a hrubou mouku nebo krupičku. Tvarujeme kuličky, ty obalíme ve strouhance a osmažíme.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Brambory

Bramborizza

Brambory nastrouháme na hrubším struhadle a vymačkáme z nich přebytečnou vodu, nebo použijeme oloupané brambory, které se 10 minut vařily ve slupce, smíchané se zpěněnou cibulkou (jako na rösti). Dáme smažit silnější vrstvu posolených brambor na pánev. Otočíme, posolíme a poklademe nakrájenou zeleninou, příp. zalijeme rozmíchaným vejcem, přikryjeme poklicí a necháme smažit. Až budou brambory zespodu upečené, zasypeme strouhaným sýrem a dochutíme bylinkami. Ještě přikryjeme a necháme 1 minutu zapéct. Podáváme s kečupem.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Brambory

Loštická pohádka

Uvaříme brambory ve slupce, oloupeme a rozmačkáme. Přidáme větší množství osmažené cibulky, osolíme a můžeme okořenit mletým pepřem a kmínem. Do vymazaného a vysypaného plechu či pekáče dáme směs brambor s cibulkou. Navrch nakrájíme nebo poklademe olomoucké tvarůžky. Dáme zapéct: poté, co se tvarůžky roztaví, necháme péct ještě 5–10 minut, celkově 20–30 minut. Krájíme a podáváme teplé nebo studené.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Brambory

Pečené brambory s lučinovou omáčkou

Větší brambory ve slupce důkladně umyjeme, rozkrojíme podélně napůl. Vymažeme pekáček olejem, brambory na řezu pomažeme olejem a posypeme kořením na americké brambory. Lučinu zředíme mlékem a rozmícháme vidličkou, můžeme přidat tvarohové žervé. Přidáme lisovaný česnek, ochutíme solí a pepřem. Brambory pečeme ve vyhřáté troubě (200 °C) asi 20 minut.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Brambory

Francouzské brambory

¾–1 kg brambor, máslo na vymazání, 1 konzerva sterilovaného hrášku, 1 cibule, 3 vejce, 1 kelímek smetany na vaření, 150 g eidamu, 1 lžíce plnotučné hořčice, sůl, pepř...

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Brambory