Jdi na obsah Jdi na menu

Brambory

Příspěvky

Jihočeská lepenice

1 kg brambor, 2 velké cibule, 400 g kysaného zelí, 3 lžíce oleje, kousek másla, sůl, pepř…

 
22. 2. 2018 | | Rubrika: Brambory

Bramborový guláš

2 lžíce rostlinného oleje, 1 velká cibule, 2 lžíce sladké mleté papriky, špetka pálivé mleté papriky, ½ lžičky kmínu, 2 stroužky česneku, 500 g brambor oloupaných a nakrájených na kostičky, sůl, 1 kostka zeleninového bujónu, 1 lžíce hladké mouky, pepř, špetka majoránka…

 
1. 1. 2018 | | Rubrika: Brambory

Gratinované brambory

950 g brambor typu A, 200 ml smetany na vaření, 50 ml mléka, 120 g ementálu, 1 stroužek česneku, 2 špetky tymiánu, špetka muškátového květu, máslo na vymazání, sůl, pepř...

 
23. 4. 2017 | | Rubrika: Brambory

Zapečené brambory s listovým špenátem (mangoldem) a omáčkou

Brambory nakrájíme na plátky a předvaříme ve slané vodě; špenát (pokrájené čepele mangoldu) blanšírujeme. Obojí dáme do pekáče. Připravíme si cibulovou jíšku, zředíme ji mlékem, dochutíme solí, pepřem, mletým kmínem a muškátovým oříškem. Omáčkou přelijeme brambory se špenátem, posypeme strouhaným sýrem a upečeme.

 
18. 6. 2016 | | Rubrika: Brambory

Bramboráky

800 g brambor, 1 vejce, 80 g hladké mouky, 2–3 stroužky česneku, sůl, majoránka, mletý černý pepř...

 
18. 6. 2016 | | Rubrika: Brambory

Italské brambory

Brambory uvaříme ve slupce. Oloupeme a nakrájíme je kráječem na kostičky. Těstoviny uvaříme v osolené vodě a nedokonale scedíme. Vmícháme do nich olivový olej, prolisovaný česnek, brambory, rajčatový protlak, oregano, olivy, sůl a pepř a prohřejeme. Na talíři posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem.

 
13. 6. 2016 | | Rubrika: Brambory

Brambory na víně

500 g brambor, suché bílé víno, sůl, 4 vejce, olej

 
7. 6. 2016 | | Rubrika: Brambory

Bylinkové brambory se směsí sýrů

1 kg nových brambor, 250 g směsi strouhaných sýrů (niva, eidam, čedar, uzený, balkánský), svazek čerstvých bylinek, 1 lžíce másla, 2 lžíce olivového oleje, kmín, mletý pepř, sůl...

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Brambory

Bramborové rösti

750 g brambor, 1 cibule, 5 lžic oleje, 40 g slaniny, sůl…

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Brambory

Celerovo-bramborová kaše

650 g brambor, oloupaných, nakrájených na kusy, 425 g celeru, oloupaného, nakrájeného na kusy, 70 g másla + trochu k podávání, 2 svazky jarní cibulky (asi 250 g), nakrájené na kousky 1 cm široké, 150 ml smetany na vaření, špetka muškátového oříšku, sůl a pepř...

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Brambory

Bramborové krokety z kaše

Do bramborové kaše vmícháme vejce, sůl a tolik hrubé mouky nebo krupičky, aby vzniklo téměř pružné těsto. Tvarujeme kuličky, ty obalíme ve strouhance a osmažíme.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Brambory

Loštická pohádka

Uvaříme brambory ve slupce, oloupeme a rozmačkáme. Přidáme větší množství osmažené cibulky, osolíme a můžeme okořenit mletým pepřem a kmínem. Do vymazaného a vysypaného plechu či pekáče dáme směs brambor s cibulkou. Navrch nakrájíme nebo poklademe olomoucké tvarůžky. Dáme zapéct: poté, co se tvarůžky roztaví, necháme péct ještě 5–10 minut, celkově 20–30 minut. Krájíme a podáváme teplé nebo studené.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Brambory

Pečené brambory s lučinovou omáčkou

Brambory ve slupce důkladně umyjeme a rozkrojíme je podélně napůl. Pekáček vyložíme pečicím papírem, brambory na řezu pomažeme olejem a posypeme kořením na americké brambory. Lučinu zředíme mlékem a rozmícháme vidličkou. Přidáme lisovaný česnek, ochutíme solí a pepřem. Brambory pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Brambory

Francouzské brambory

¾–1 kg brambor, máslo na vymazání, 1 konzerva sterilovaného hrášku, 1 cibule, 3 vejce, 1 kelímek smetany na vaření, 150 g eidamu, 1 lžíce plnotučné hořčice, sůl, pepř...

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Brambory