Jdi na obsah Jdi na menu

Polévky

Příspěvky

Smetanová bramborová polévka s hráškem

700 ml zeleninového vývaru, 250 g brambor, 200 g mraženého hrášku, 100 g žampionů, 200 ml smetany, 2 lžíce oleje, 2 lžičky polohrubé mouky, mletý pepř, sůl, 1 lžíce kopru…

 
9. 6. 2018 | | Rubrika: Bramborové

Jemná polévka z červené čočky

200 g brambor, 200 g červené čočky, 1,25 l zeleninového vývaru, 1 stroužek česneku, 1 lžička kurkumy, ½ lžičky římského kmínu, 3 lžíce citrónové šťávy, 75 g tvrdého sýra, čerstvá pažitka…

 
2. 6. 2018 | | Rubrika: Luštěninové

Gazpacho

800 g rajčat čerstvých nebo konzervovaných, 3 stroužky česneku, 2 lžíce vinného octa, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce citronové šťávy, 4 plátky staršího toastového chleba, 1 malá cibule nebo několik jarních cibulek, ½ salátové okurky, 1 zelená paprika, mletý pepř a sůl…

 
22. 5. 2018 | | Rubrika: Zeleninové

Čínská rybí polévka

Namočíme hrst sušených hub šiitake. Na horkém oleji osmahneme 1 nakrájenou cibuli, přidáme hrst mraženého hrášku, bambusové výhonky z konzervy, 3 lžíce sójové omáčky, 2 rozdrcené chilli papričky, zalijeme asi 1 l vývaru a uvedeme do varu. Přidáme 300 g tresky a 1 brambor nakrájený na kostky, pokrájené šiitake i s nálevem a vaříme doměkka. Nakonec přidáme hrst nakrájeného čerstvého koriandru nebo listové petržele.

 
3. 3. 2018 | | Rubrika: Jiné

Žampionový krém

1 l houbového vývaru, 150 g žampionů, 50 g másla, 50 g hladké mouky, mletý bílý pepř, sůl, hustá smetana, pažitka…

 
24. 2. 2018 | | Rubrika: Jiné

Žurek

Zákvas: do vypařeného hrnku nebo sklenice nasypeme 1 skleničku žitné mouky, vlijeme 2 skleničky teplé převařené vody a důkladně rozmícháme. Překryjeme gázou a necháme na teplém místě kvasit 3-5 dní a 1-2x denně mícháme. Když je hotový, má příjemnou a výrazně kyselou vůni. V ledničce pak vydrží až dva týdny…

 
16. 1. 2018 | | Rubrika: Jiné

Bramborová polévka s těstovinami

Na oleji osmahneme 2 cibule a 350 g brambor nakrájených na kostičky. Přilijeme ½ l zeleninového vývaru, 1 sklenici mléka, po 8 minutách přidáme 100 g malých těstovin (flíčky apod.) a uvaříme do měkka. Dosolíme, opepříme, posypeme nakrájenou petrželkou a bazalkou a případně dochutíme strouhaným parmazánem.

 
6. 1. 2018 | | Rubrika: Bramborové

Pohanková polévka s houbami

100 g pohanky, 3 brambory, 1 cibule, hrst nakrájených čerstvých nebo 10 g sušených hub, 2 kostky bujónu, 30 g oleje, špetka kmínu, ½ lžičky sladké papriky, petrželka nebo jiné čerstvé naťové koření, 1 stroužek česneku, sůl…

 
20. 12. 2017 | | Rubrika: Jiné

Cizrnová polévka se špenátem

200 g uvařené cizrny, 200 g špenátu, 1 cibule, ¼ celeru, 2 stroužky česneku, majoránka, pepř, 2 lžíce olivového oleje, 3 kostky zeleninového bujónu, těstoviny, strouhaný sýr…

 
16. 12. 2017 | | Rubrika: Luštěninové

Hořčičná polévka

¾ l zeleninového vývaru, 30 g hladké mouky, 40 g nastrouhaného sýra, 1 cibule, 2 lžíce ostré hořčice, olej, čerstvě mletý pepř, sůl, zelená petrželka na ozdobení, osmažená houska…

 
8. 9. 2017 | | Rubrika: Jiné

Rajská polévka s bylinkovými nočky

4 velká rajčata, 2 lžíce másla, 1 cibule, 5 dl zeleninového vývaru, 2 dl smetany, 2 lžičky kukuřičného škrobu, bobkový list, nové koření, 1 lžička cukru, sůl

Na nočky: 2 vejce, 4–6 lžic polohrubé mouky, 1 lžíce zelené petrželky, 1 lžíce bazalky, sůl...

 
8. 9. 2017 | | Rubrika: Zeleninové

Pikantní bramborová polévka

1 velká cibule, 3 stroužky česneku, 350 g brambor, 1 vrchovatá lžička mletého koriandru, 1 vrchovatá lžička mletého kmínu, 1 chilli paprička, 150 g mraženého hrášku, 1 l zeleninového vývaru, 1 kelímek bílého jogurtu, petrželka...

 
8. 9. 2017 | | Rubrika: Bramborové

Dýňová polévka s pomerančem

Na oleji osmahneme 2 stroužky česneku, 2 nakrájené cibule a asi 1 kg nakrájené dýně. Asi po 3 minutách přilijeme 1 l vývaru, vmícháme šťávu z 1 pomeranče, 2 lžíce tymiánu a vaříme 20 minut doměkka. Osolíme, opepříme, vše rozmixujeme, zjemníme 1 sklenkou mléka a krátce prohřejeme, ale již nevaříme.

 
8. 9. 2017 | | Rubrika: Zeleninové

Pálivá krevetová polévka

V 1 l vývaru přivedeme k varu 2 nakrájené chilli papričky, 2 stroužky česneku, 1 lžičku zázvoru, 2 lžíce rybí omáčky a 2 lžíce cukru. Přidáme 2 nakrájené mrkve a 3 nakrájené brambory. Po 10 minutách přidáme 4 přepůlená rajčátka a 200 g vyloupaných krevet. Uvaříme doměkka, přidáme skleničku nakládaných kukuřiček s nálevem a prohřejeme. Nakonec přidáme nakrájený svazek koriandru.

 
8. 9. 2017 | | Rubrika: Jiné

Jemná rajčatová polévka

Cibuli, případně i mrkev očistíme a nakrájíme na kostičky. Na rozpáleném olivovém oleji orestujeme zeleninu dozlatova, přidáme cukr, loupaná rajčata z konzervy (pasírovaná rajčata, čerstvá oloupaná rajčata...), sůl, pepř a důkladně promícháme a několik minut podusíme. Poté přilijeme zeleninový vývar a necháme vařit do změknutí. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem. Nakonec přidáme natrhané lístky bazalky a na talířích ozdobíme zakysanou smetanou.

 
5. 7. 2017 | | Rubrika: Zeleninové