Jdi na obsah Jdi na menu

Polévky

Příspěvky

Jemná rajčatová polévka

Cibuli a česnek, případně i mrkev a řapíkatý celer očistíme a nakrájíme na kostičky. Na rozpáleném olivovém oleji orestujeme zeleninu dozlatova, přidáme cukr, loupaná rajčata z konzervy (pasírovaná rajčata, čerstvá oloupaná rajčata...), sůl, pepř a důkladně promícháme a několik minut podusíme. Poté přilijeme zeleninový vývar a necháme vařit do změknutí. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem. Nakonec přidáme natrhané lístky bazalky a na talířích ozdobíme zakysanou smetanou.

 
5. 7. 2017 | | Rubrika: Zeleninové

Halászlé

Do hrnce dáme kusy různých druhů očištěných ryb, mezi kterými nesmí chybět kapr, včetně vnitřností, hlav a ocasů. Zalijeme studenou vodou, přidáme bobkový list, přivedeme k varu a pomalu vaříme. Sbíráme pěnu, dokud se tvoří. Pak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, sůl, můžeme přidat trochu papriky, mrkve, česneku, petržele a/nebo rajčat a vaříme doměkka. Ryby a případně hezké kousky zeleniny vyjmeme. Přidáme velké množství sladké mleté papriky a trochu štiplavé, aby jídlo bylo mírně štiplavé, osolíme a/nebo přidáme bujón v kostce, můžeme přidat i červené víno, černý pepř a nové koření. Ještě povaříme. Z rybích kusů mezitím obereme maso, hezké kousky odložíme a zbytek masa vrátíme do vývaru a vývar propasírujeme nebo rozmixujeme. Nakonec vložíme hezké kousky ryb a zeleniny. Podáváme s čerstvým bílým chlebem a příp. vínem jako hlavní jídlo.

 
13. 5. 2017 | | Rubrika: Jiné

Tyrolská polévka

200–250 g starších rohlíků, 100 ml mléka, 2 cibule, 3 lžíce másla, hrst nasekané pažitky, hrst nasekané majoránky, 1 vejce, 50 g hladké mouky, sůl, pepř, muškátový oříšek, 1,5 l vývaru...

 
28. 1. 2017 | | Rubrika: Jiné

Zelňačka

Brambory povaříme s drceným nebo mletým kmínem a zeleninovým bujónem. Přidáme kyselé zelí a uvaříme. Přidáme závrtku ze smetany a mouky a ještě necháme přejít varem.

 
27. 1. 2017 | | Rubrika: Bramborové

Hladká Ančka

500 g brambor, 3 vejce, 2 cibule, 1 lžička mletého kmínu, 1 l mléka, hladká mouka, sůl, ocet, cukr, hladkolistá petrželka...

 
19. 12. 2016 | | Rubrika: Jiné

Ostřejší zeleninová polévka

2 lžíce slunečnicového oleje, 1 velká cibule pokrájená nadrobno, 1 lžička najemno nastrouhaného zázvoru, 1 stroužek česneku, ½ lžičky mletého kmínu, ½ lžičky pálivé papriky, 850 ml zeleninového vývaru, 2 velké mrkve nakrájené na kolečka, 400g konzerva cizrny, 100 g zelených fazolek, sůl...

 
20. 11. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Celerová zajíšená

Očistíme celer a nakrájíme ho na kusy. Ty uvaříme ve vývaru téměř doměkka. Nastrouháme je, vložíme zpět do vývaru, přidáme jíšku, povaříme, a nakonec přidáme petržel.

 
18. 6. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Finská

V misce utřeme nivu se sladkou smetanou. Na talíř vložíme lžíci sýrové směsi a zalijeme horkým vývarem z masoxu. Posypeme sekanou petrželkou a podáváme s osmaženým chlebem.

 
18. 6. 2016 | | Rubrika: Jiné

Bramborová polévka

Na másle uděláme světlou cibulovou jíšku. Zalijeme vodou a přidáme bujónovou kostku a kmín. Vsypeme kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) a brambory nakrájené na kostky nebo plátky a vaříme. V průběhu varu přidáme prolisovaný česnek, pepř a majoránku. Nakonec ozdobíme čerstvou petrželí nebo pažitkou.

 
18. 6. 2016 | | Rubrika: Bramborové

Švajcká pivní

3 dl piva, 0,8 I vývaru, 250 g šlehačky, 2 žloutky, 200 g bílého jogurtu, 50 g eidamu, 150 g cibule, 50 g másla, 80 g mrkve...

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Česnečka

V zeleninovém vývaru s drceným kmínem vaříme nadrobno nakrájené brambory. Ke konci varu přidáme prolisovaný česnek a majoránku.

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Jiné

Krémová česnečka

90 g másla, 4 stroužky česneku, 2 cibule nakrájené na kostičky, 250 g brambor oloupaných a nakrájených na kostičky, půl litru mléka, půl litru drůbežího vývaru, sůl, čerstvě mletý pepř, bylinky na ozdobu...

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Jiné

Kolumbus

1 konzerva sterilované kukuřice, 1 konzerva sterilovaných červených fazolí, 5 dl mléka nebo smetany, 5 dl vývaru, 150 g strouhaného sýru, 3 mrkve, 2 řapíky celeru, 1 cibule, 2 lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku, 1–2 lžíce nasekané petrželky, špetka strouhaného muškátového oříšku, mletý pepř, Alpská česneková sůl...

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Falešná dršťková z ovesných vloček

350 g jemných ovesných vloček, 1 cibule, 5 stroužků česneku, 1 kostka masoxu, sůl, mletá paprika, majoránka...

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Jiné

Kapustová s tofu

Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme kapustu nakrájenou na nudličky a podusíme. Přidáme mletý kmín, oregano, česnek, osolíme, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Přimícháme rajčatový protlak, na kostky nakrájené uzené tofu, dolijeme vodu a necháme přejít varem.

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové


 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA