Jdi na obsah Jdi na menu

Polévky

Příspěvky

Rajská polévka s bylinkovými nočky

4 velká rajčata, 2 lžíce másla, 1 cibule, 5 dl zeleninového vývaru, 2 dl smetany, 2 lžičky kukuřičného škrobu, bobkový list, nové koření, 1 lžička cukru, sůl

Na nočky: 2 vejce, 4–6 lžic polohrubé mouky, 1 lžíce zelené petrželky, 1 lžíce bazalky, sůl...

 
8. 9. 2017 | | Rubrika: Zeleninové

Pikantní bramborová polévka

1 velká cibule, 3 stroužky česneku, 350 g brambor, 1 vrchovatá lžička mletého koriandru, 1 vrchovatá lžička mletého kmínu, 1 chilli paprička, 150 g mraženého hrášku, 1 l zeleninového vývaru, 1 kelímek bílého jogurtu, petrželka...

 
8. 9. 2017 | | Rubrika: Zeleninové

Dýňová polévka s pomerančem

Na oleji osmahneme 2 stroužky česneku, 2 nakrájené cibule a asi 1 kg nakrájené dýně. Asi po 3 minutách přilijeme 1 l vývaru, vmícháme šťávu z 1 pomeranče, 2 lžíce tymiánu a vaříme 20 minut doměkka. Osolíme, opepříme, vše rozmixujeme, zjemníme 1 sklenkou mléka a krátce prohřejeme, ale již nevaříme.

 
8. 9. 2017 | | Rubrika: Zeleninové

Pálivá krevetová polévka

V 1 l vývaru přivedeme k varu 2 nakrájené chilli papričky, 2 stroužky česneku, 1 lžičku zázvoru, 2 lžíce rybí omáčky a 2 lžíce cukru. Přidáme 2 nakrájené mrkve a 3 nakrájené brambory. Po 10 minutách přidáme 4 přepůlená rajčátka a 200 g vyloupaných krevet. Uvaříme doměkka, přidáme skleničku nakládaných kukuřiček s nálevem a prohřejeme. Nakonec přidáme nakrájený svazek koriandru.

 
8. 9. 2017 | | Rubrika: Jiné

Jemná rajčatová polévka

Cibuli a česnek, případně i mrkev a řapíkatý celer očistíme a nakrájíme na kostičky. Na rozpáleném olivovém oleji orestujeme zeleninu dozlatova, přidáme cukr, loupaná rajčata z konzervy (pasírovaná rajčata, čerstvá oloupaná rajčata...), sůl, pepř a důkladně promícháme a několik minut podusíme. Poté přilijeme zeleninový vývar a necháme vařit do změknutí. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem. Nakonec přidáme natrhané lístky bazalky a na talířích ozdobíme zakysanou smetanou.

 
5. 7. 2017 | | Rubrika: Zeleninové

Halászlé

Do hrnce dáme kusy různých druhů očištěných ryb, mezi kterými nesmí chybět kapr, včetně vnitřností, hlav a ocasů. Zalijeme studenou vodou, přidáme bobkový list, přivedeme k varu a pomalu vaříme. Sbíráme pěnu, dokud se tvoří. Pak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, sůl, můžeme přidat trochu papriky, mrkve, česneku, petržele a/nebo rajčat a vaříme doměkka. Ryby a případně hezké kousky zeleniny vyjmeme. Přidáme velké množství sladké mleté papriky a trochu štiplavé, aby jídlo bylo mírně štiplavé, osolíme a/nebo přidáme bujón v kostce, můžeme přidat i červené víno, černý pepř a nové koření. Ještě povaříme. Z rybích kusů mezitím obereme maso, hezké kousky odložíme a zbytek masa vrátíme do vývaru a vývar propasírujeme nebo rozmixujeme. Nakonec vložíme hezké kousky ryb a zeleniny. Podáváme s čerstvým bílým chlebem a příp. vínem jako hlavní jídlo.

 
13. 5. 2017 | | Rubrika: Jiné

Tyrolská polévka

200–250 g starších rohlíků, 100 ml mléka, 2 cibule, 3 lžíce másla, hrst nasekané pažitky, hrst nasekané majoránky, 1 vejce, 50 g hladké mouky, sůl, pepř, muškátový oříšek, 1,5 l vývaru...

 
28. 1. 2017 | | Rubrika: Jiné

Zelňačka

Brambory povaříme s drceným nebo mletým kmínem a zeleninovým bujónem. Přidáme kyselé zelí a uvaříme. Přidáme závrtku ze smetany a mouky a ještě necháme přejít varem.

 
27. 1. 2017 | | Rubrika: Bramborové

Hladká Ančka

500 g brambor, 3 vejce, 2 cibule, 1 lžička mletého kmínu, 1 l mléka, hladká mouka, sůl, ocet, cukr, hladkolistá petrželka...

 
19. 12. 2016 | | Rubrika: Jiné

Ostřejší zeleninová polévka

2 lžíce slunečnicového oleje, 1 velká cibule pokrájená nadrobno, 1 lžička najemno nastrouhaného zázvoru, 1 stroužek česneku, ½ lžičky mletého kmínu, ½ lžičky pálivé papriky, 850 ml zeleninového vývaru, 2 velké mrkve nakrájené na kolečka, 400g konzerva cizrny, 100 g zelených fazolek, sůl...

 
20. 11. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Celerová zajíšená

Očistíme celer a nakrájíme ho na kusy. Ty uvaříme ve vývaru téměř doměkka. Nastrouháme je, vložíme zpět do vývaru, přidáme jíšku, povaříme, a nakonec přidáme petržel. Podáváme s osmaženým pečivem.

 
18. 6. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Finská

V misce utřeme nivu se sladkou smetanou. Na talíř vložíme lžíci sýrové směsi a zalijeme horkým vývarem z masoxu. Posypeme sekanou petrželkou a podáváme s osmaženým chlebem.

 
18. 6. 2016 | | Rubrika: Jiné

Bramborová polévka

Na másle osmahneme kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer). Přidáme hladkou mouku, po chvíli zalijeme vodou a rozmícháme. Přidáme bujónovou kostku, kmín, brambory nakrájené na kostky nebo plátky, případně houby a vaříme. V průběhu varu přidáme prolisovaný česnek, pepř a majoránku. Nakonec ozdobíme čerstvou petrželí nebo pažitkou.

 
18. 6. 2016 | | Rubrika: Bramborové

Celerová polévka se smetanou

1 větší celer, 1 lžíce másla, ¾ litru vývaru, bobkový list, tymián, 1 šlehačka, 1 cibule, sůl, pepř, bylinky na ozdobu...

 
14. 6. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Švajcká pivní

3 dl piva, 0,8 I vývaru, 250 g šlehačky, 2 žloutky, 200 g bílého jogurtu, 50 g eidamu, 150 g cibule, 50 g másla, 80 g mrkve...

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové


 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA