Polévky
Příspěvky
Kulajda
350 g čerstvých hub (nebo 2 hrsti sušených), 6 brambor, 2 bobkové listy, 2 kuličky nového koření, 2 kuličky pepře, kmín, ¼ l zakysané smetany, ½ l mléka, 2 lžíce hladké mouky, sůl, příp. 1 kostka houbového bujónu, 3 lžíce octa, 4 vejce, hrst čerstvého kopru...
Vločková česnečka
Na tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme ovesné vločky a lehce je opražíme. Do směsi rozklepneme vejce, osolíme a umícháme smaženici. Zalijeme ji vývarem, ochutíme česnekem, pepřem a majoránkou a uvaříme doměkka. Ozdobíme pažitkou nebo petrželí.
Česnekovo-sýrová krémová
Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme trochu mouky a usmažíme cibulovou jíšku. Zalijeme ji vodou, přidáme zeleninový bujón a na kostičky rozkrájený brambor a přivedeme k varu. Přidáme tavený sýr a vaříme. Ke konci přidáme mléko nebo smetanu a prolisovaný česnek a ještě necháme přejít varem. Podáváme s osmaženou houskou.
Řecká s jogurtem
90 g balkánského sýra, 5 stroužků česneku, 125 g dobrého jogurtu, 1,5 dl zeleninového vývaru, 1 lžíce mouky, 2 vejce, bobkový list, kuličkový pepř, tymián, sůl...
Sójová dršťková
Podle návodu uvaříme sójovou drť v osolené vodě. Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na oleji dozlatova, zaprášíme mletou paprikou a moukou, krátce osmahneme a zalijeme zeleninovým bujónem. Uvedeme do varu a přidáme kmín, trošku pepře, česnek, sójovou drť a nakonec majoránku. Můžeme dochutit polévkovým kořením nebo sójovou omáčkou.
Dánská rybí
125 g hrachu, 250 g mořských ryb, 2 cibule, 2 mrkve, ½ malého celeru, 3 stroužky česneku, 3 lžíce hladké mouky, 4 lžíce másla, kostka bujónu, pepř, petrželka, opečená veka, sůl…
Minestrone
Zeleninu (brambory, cukety nebo jiná dýně, mrkev, řapíkatý celer, hrášek, špenát nebo mangold, rajčata, fazolkové lusky, pór, červená cibule, brokolice, kapusta, květák) očistíme, nakrájíme a osmahneme na olivovém oleji s rozdrceným česnekem. Zalijeme vínem, přilijeme vývar, přidáme bobkový list, dosolíme a uvaříme doměkka. Nakonec ochutíme strouhaným parmazánem a posypeme petrželkou a/nebo bazalkou. Brambory můžeme nahradit těstovinami.
Čínská s pórem, žampiony, pekingským zelím a nudlemi
Necháme rozvonět nakrájený pór na oleji, přidáme k němu žampiony (čerstvé nebo z konzervy), krátce osmahneme, zalijeme horkou vodou, přidáme na proužky nakrájené pekingské zelí, bujón a kmín a povaříme. Po chvíli přidáme rýžové nudle a wei-su a ještě chvilku povaříme.
Kapustová
Nakrájenou kapustu uvaříme v zeleninovém vývaru, do něj pak rozmícháme tmavší cibulovou jíšku, kmín a rozetřený česnek. Necháme provařit.
Bramborovo-cuketový krém
2 cukety, 3 střední brambory, 1 cibule, 5 lžic zakysané smetany, máslo, ¾ l vody, bujón, pepř, muškátový oříšek nebo kopr, sůl
S drožďovými knedlíčky
Nadrobno nakrájenou cibuli necháme na tuku zesklovatět, rozpustíme v ní nadrobené droždí a počkáme, až se začne oddělovat od tuku. Sejmeme z ohně a přidáme vejce a strouhanku a okořeníme solí, pepřem a majoránkou. Na tuku osmahneme nakrájenou kořenovou zeleninu, zalijeme bujónem a přivedeme k varu. Mokrou lžičkou tvarujeme knedlíčky a zaváříme je do polévky.
Cibulová
60 g másla, 900 g cibule, 2 lžičky cukru, špetka soli a pepře, 1,5 polévkové lžíce mouky, 1 lžička sušeného tymiánu, 1,7 l vývaru, 140 ml suchého bílého vína
12 kusů bagety nakrájené na silnější plátky, 1 lžíce olivového oleje, 225 g strouhaného tvrdého sýra...
Boršč
400 g hlávkového zelí, 400 g brambor, 300 g řepy, 200 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, …), 1 velká cibule, 100 g rajčat nebo větší konzerva rajského protlaku, olej nebo máslo, 2 kostky bujonu (zeleninový nebo hovězí), ocet, cukr, sůl, pepř, bobkový list, sladká paprika, česnek, zakysaná smetana...
Fazolová mléčná
Namočené fazole uvaříme s bobkovým listem a novým kořením. Vodu vylijeme. Osolené mléko přivedeme k varu, přidáme fazole a pak závrtku z mléka a hladké mouky a povaříme. Nakonec přidáme máslo nebo kyselou smetanu a okyselíme octem.
Luštěninovo-obilná
Směs luštěnin a obilí přes noc namočíme. Vyměníme vodu a uvaříme téměř doměkka. Nakrájenou či nastrouhanou kořenovou zeleninu osmahneme s cibulí na oleji, přidáme směs, dolijeme vodu, přidáme zeleninový bujón a okořeníme majoránkou a kari. Dovaříme a ke konci varu přidáme vinný ocet či citronovou šťávu a rozdrcený česnek.