Polévky
Příspěvky
Finská
V misce utřeme nivu se sladkou smetanou. Na talíř vložíme lžíci sýrové směsi a zalijeme horkým vývarem. Posypeme sekanou petrželkou a podáváme s osmaženým chlebem.
Bramborová polévka
Na másle osmahneme kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer). Přidáme hladkou mouku, po chvíli zalijeme vodou a rozmícháme. Přidáme bujónovou kostku, kmín, brambory nakrájené na kostky nebo plátky, případně houby a vaříme. V průběhu varu přidáme prolisovaný česnek, pepř a majoránku. Nakonec ozdobíme čerstvou petrželí nebo pažitkou.
Celerová polévka se smetanou
1 větší celer, 1 lžíce másla, ¾ litru vývaru, bobkový list, tymián, 1 šlehačka, 1 cibule, sůl, pepř, bylinky na ozdobu...
Česnečka
V zeleninovém vývaru s drceným kmínem vaříme nadrobno nakrájené brambory. Ke konci varu přidáme prolisovaný česnek a majoránku.
Krémová česnečka
50 g másla, 4 stroužky česneku, 2 cibule nakrájené na kostičky, 250 g brambor oloupaných a nakrájených na kostičky, ½ l mléka, ½ l drůbežího vývaru, sůl, čerstvě mletý pepř, bylinky na ozdobu...
Kolumbus
1 konzerva sterilované kukuřice, 1 konzerva sterilovaných červených fazolí, 5 dl mléka nebo smetany, 5 dl vývaru, 150 g strouhaného sýru, 3 mrkve, 2 řapíky celeru, 1 cibule, 2 lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku, 1–2 lžíce nasekané petrželky, špetka strouhaného muškátového oříšku, mletý pepř, sůl...
Falešná dršťková z ovesných vloček
200 g jemných ovesných vloček, 1 cibule, 5 stroužků česneku, 4 kostky zeleninového bujónu, sůl, mletá paprika, majoránka…
Kapustová s tofu
Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme kapustu nakrájenou na nudličky a osmahneme. Přidáme mletý kmín, oregano, česnek, osolíme, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Přimícháme rajčatový protlak, na kostky nakrájené uzené tofu, dolijeme vodu a necháme přejít varem.
Fazolová barevná
200 g bílých fazolí, 1 l zeleninového vývaru z kostky, 100 g pórku, 100 g červené papriky, 50 g nasekaných vlašských ořechů, 30 g másla, 25 g mouky, sůl...
Cuketová s brynzou
Malá cuketa, 4 střední brambory, 1 malá cibule, zeleninový vývar, kmín, sůl, olej, 200 g brynzy...
Hustá brokolicová
1 brokolice, 2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 400g konzerva bílých fazolí, asi 1 litr zeleninového vývaru, sůl, pepř, 15 g parmazánových hoblin…
Kukuřičná indiánská
1 velká cibule, 2 stonky řapíkového celeru, 2 papriky, 300 g kukuřičných zrn, 2 větší brambory, zeleninový vývar, 100 g hladké mouky, ½ litru mléka, olej, 2 bobkové listy, mletá sladká paprika, petrželka, sůl...
Thajská kokosová
1 lžíce polévkové pasty Tom Yum nebo červené kari, 2 lžíce oleje, 2 lžičky sušeného galgánu, 1 lžíce sušené citronové trávy, 1 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce rybí omáčky, 100 g krevet, 1 malá cibule, 1 menší rajče, 100 g hub Shiitake nebo hlívy, 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru, 3 lžíce kokosového krému, limetková šťáva, hrst čerstvého koriandru...
Ředkvičková
1 cibule, 2 svazky ředkviček, 100 g smetanového sýra, 100 ml sladké smetany, 2 lžíce másla, 750 ml drůbežího vývaru, sůl, bílý pepř, muškátový oříšek, citronová šťáva...
Chřestová
Sklenice chřestu v nálevu, ¼ l smetany, 50 g Goudy, máslo, mouka, zeleninový vývar, muškátový květ, sůl…