Polévky
Příspěvky
Krémová s hráškem
Na másle nebo oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, zasypeme troškou hladké mouky a usmažíme řídkou světlou jíšku. Zředíme ji vodou a nálevem z konzervovaného hrášku a přidáme tavený sýr a bujón. Rozvaříme, vložíme hrášek a prohřejeme.
Fazolová s houbami
Konzervované bílé fazole, sušené houby, cibule, olej, sladká mletá paprika, bobkový list, bujón…
Luštěninová arabská
Luštěniny (fazole nebo čočku) namočíme a uvaříme doměkka. Osmahneme cibulku, případně i nastrouhanou kořenovou zeleninu, přidáme luštěniny a vývar, okořeníme římským kmínem a chvilku povaříme. Rozmixujeme a okyselíme citrónovou šťávou.
Fazolová s protlakem
Předem namočené fazole uvaříme s bobkovým listem. Zpěníme cibulku, zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme rajský protlak, mletou papriku, prolisovaný česnek, sůl, trošku octa a povaříme. Ke konci varu přidáme zcezené fazole a kopr.
Cuketovo-cizrnová
Namočenou cizrnu uvaříme. Krátce osmahneme oloupanou a nakrájenou cuketu (můžeme na cibulce), podlijeme, vhodíme bujón a dusíme. Když je cuketa měkká, rozmixujeme, přilijeme vodu, vložíme cizrnu a prohřejeme.