Jdi na obsah Jdi na menu

Těstoviny

Příspěvky

Zeleninové lasagne

Nakrájíme na plátky cukety a/nebo lilek, prosolíme a necháme vypotit. Vymažeme pekáč máslem.

Uvaříme rajčatovou omáčku: zpěníme 1 menší cibuli, přidáme 2 plechovky loupaných rajčat, sůl, 2 lžíce cukru a 3 stroužky česneku. Povaříme a rozmixujeme.

Na bešamelovou omáčku rozpustíme kousek másla, přidáme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku, přidáme téměř půl litru mléka a uvaříme omáčku. Dochutíme ji solí, pepřem a muškátovým květem.

Na dno pekáče dáme rajčatovou omáčku, vrstvu lasagní, bešamel, cuketu a střídáme. Končíme bešamelem, upečeme v troubě a ke konci posypeme strouhaným sýrem a dopečeme.

 
7. 4. 2018 | | Rubrika: Těstoviny

Těstoviny s tuňákem

400 g špaget nebo těstovin linguine, 200 g tuňáka ve vlastní šťávě či oleji (čistá hmotnost), 1 menší červená cibule, ½ citronu, 2 lžíce olivového oleje (částečně můžeme nahradit olejem z tuňáka), svazeček kopru, sůl, pepř…

 
27. 2. 2018 | | Rubrika: Těstoviny

Česnek-olej-paprička (Aglio-olio-peperoncino)

500 g špaget nebo jiných těstovin, 6 stroužků česneku, 2 rozdrcené malé pálivé papričky, hrst nahrubo nasekané listové petržele, olivový olej, sůl, pepř, parmazán…

 
18. 2. 2018 | | Rubrika: Těstoviny

Těstoviny s brokolicí

500 g krátkých těstovin, 400 g brokolice, 2 filátka ančoviček v oleji, 1 pálivá paprička, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, olivový olej…

 
27. 1. 2018 | | Rubrika: Těstoviny

Halušky

Syrové brambory oloupeme a nastrouháme na velmi jemno, případně rozmixujeme. Necháme je chvíli stát a šťávu z nich scedíme. Přidáme tolik polohrubé mouky, aby vzniklo těsto držící tvar. Kousky odkrajujeme a zavařujeme do slané vody. Hotové jsou, když vyplavou. Prosypeme je rozškvařenou slaninou (osmaženým tempehem apod.) Podáváme s brynzou rozmíchanou s mlékem nebo se zakysanou smetanou, anebo s dušeným kyselým zelím.

 
26. 1. 2018 | | Rubrika: Těstoviny

Těstoviny se špenátem v sýrové omáčce

500 g těstovin (např. vřeten), 500 g čerstvých špenátových listů, 150 g Nivy, 250 ml smetany, 2 lžíce másla, 2 stroužky česneku, špetka muškátového oříšku, mletý pepř, sůl…

 
6. 1. 2018 | | Rubrika: Těstoviny

Strangolapreti

½ kg staršího bílého pečiva, 250 g špenátu, 1 vejce, 50 g sýra Grana Padano, ¼ l mléka, extra panenský olivový olej podle potřeby, hladká mouka podle potřeby, podle chuti muškátový oříšek, cibule, sůl a pepř…

 
6. 1. 2018 | | Rubrika: Těstoviny

Míchané těstoviny s fazolemi

150 g směsi krátkých těstovin, 1 plechovka barevných fazolí ve slaném nálevu, olivový olej, kousek feferonky, 1 stroužek česneku, rozmarýn, sůl, parmazán…

 
20. 12. 2017 | | Rubrika: Těstoviny

Lasagne s celerem a jablky

300 g celeru, 400 g jablek, 400 g čerstvého sýra, kelímek (200 g) smetany na vaření, 1 lžička křenu, sůl, pepř, 250 g lasagní, 120 g goudy…

 
28. 10. 2017 | | Rubrika: Těstoviny

Zapékáné fazolky s těstovinami

300 g fazolových lusků, 120 g Nivy, 100 g eidamu, zakysaná smetana, 500 g těstovin, plátek másla, snítka libečku, sůl, špetka muškátového oříšku, špetka kari koření, špetka zázvoru, vegeta...

 
8. 10. 2017 | | Rubrika: Těstoviny

Tarhoňa s cuketou a špenátem

2 lžíce oleje, 1 cibule, 100 g špenátu, 1 menší cuketa, 200 g tarhoni, 1 kostka zeleninového bujónu, podle chuti mletý černý pepř, česnek, sůl, tvrdý sýr...

 
6. 9. 2017 | | Rubrika: Těstoviny

Karlovarský knedlík

7 rohlíků nebo housek, 175 ml mléka, 2 lžíce petrželky, 2 vejce, 100 g hrubé mouky, 2 špetky muškátového květu, sůl...

 
5. 9. 2017 | | Rubrika: Těstoviny

Těstoviny s kečupovou omáčkou

Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku. Můžeme přidat na kostičky nakrájené tofu nebo uvařenou sójovou drť nebo nakrájené sójové kostky a osmahnout. Přidáme kečup (je-li moc hustý, zředíme vodou), vegetu, prolisovaný česnek a povaříme. Podáváme na těstovinách posypané nastrouhaným sýrem.

 
18. 6. 2016 | | Rubrika: Těstoviny

Těstoviny s mletým masem, zelím a ořechy

250 g nudlí nebo špaget, sůl, 1 lžíce oleje, 2 cibulky s natí, 2 stroužky česneku, špetka pálivé papriky, 1 lžička zázvoru, 200 g mletého vepřového masa, 200 g bílého zelí, 1 lžíce sójové omáčky, 3 lžíce sekaných vlašských ořechů, petrželka nebo nať koriandru, 0,1 I vína...

 
7. 6. 2016 | | Rubrika: Těstoviny

Špenátovo-tvarohové knedlíčky

200 g čerstvého špenátu spařeného, vyždímaného a nasekaného, 100 g lučiny, 100 g tvarohu, 50 g parmazánu + na podávání, 50 g polohrubé mouky + na poprášení, 2 vejce, sůl, pepř, 1 lžíce čerstvé pažitky, 1 stroužek česneku, 40 g másla...

 
4. 6. 2016 | | Rubrika: Těstoviny