Jdi na obsah Jdi na menu

Těstoviny

Příspěvky

Těstoviny s fazolkami a paprikou

500 g krátkých těstovin, 2 barevné papriky, 200 g zelených fazolek, 2 stroužky česneku, 1 malá konzerva rajčatového protlaku, hrst čerstvých bazalkových listů, olivový olej, 1 pálivá paprička, sůl, strouhaný sýr na posypání…

 
14. 7. 2018 | | Rubrika: Těstoviny

Těstoviny se šalvějí

Na pánev dáme trochu olivového oleje a másla, přidáme čerstvě natrhané lístky šalvěje, několik sekund mícháme, přisypeme uvařené těstoviny, několikrát protřepeme pánví, vypneme a hustě posypeme parmazánem.

 
19. 6. 2018 | | Rubrika: Těstoviny

Penne alla puttanesca

500 g těstovin (nejlépe penne), 800 g loupaných rajčat, 4 stroužky česneku, 50 g kaparů, 100 g černých oliv, 3 ančovičky v oleji, 1 dl olivového oleje, hrst čerstvé petrželky, 1 lžička oregana, 1 pálivá paprička, 50 g strouhaného ovčího sýra (pecorino), sůl…

 
2. 6. 2018 | | Rubrika: Těstoviny

Těstoviny s cuketou

Lehce osmahneme nakrájenou cibuli na másle a olivovém oleji, přidáme nasekané cukety, trochu česneku a hodně petrželky, případně i rozdrcenou pálivou papričku. Osolíme, opepříme a dusíme, dokud není cuketa sklovitá. Vsypeme uvařené těstoviny, protřepeme a posypeme parmazánem.

 
20. 5. 2018 | | Rubrika: Těstoviny

Lasagne se zeleninou

1 balíček lasagní, hrst sušených rajčat, 3 cukety, 2 cibule, česnek dle chuti, sůl, olivový olej, 400 g plátkového sýra (například Gouda)…

 
28. 4. 2018 | | Rubrika: Těstoviny

Zeleninové lasagne

Nakrájíme na plátky cukety a/nebo lilek, prosolíme a necháme vypotit. Vymažeme pekáč máslem.

Uvaříme rajčatovou omáčku: zpěníme 1 menší cibuli, přidáme 2 konzervy loupaných rajčat, sůl, 2 lžíce cukru a 3 stroužky česneku. Povaříme a rozmixujeme.

Na bešamelovou omáčku rozpustíme kousek másla, přidáme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku, přidáme téměř půl litru mléka a uvaříme omáčku. Dochutíme ji solí, pepřem a muškátovým květem.

Na dno pekáče dáme rajčatovou omáčku, vrstvu lasagní, bešamel, cuketu a střídáme. Končíme bešamelem, upečeme v troubě a ke konci posypeme strouhaným sýrem a dopečeme.

 
7. 4. 2018 | | Rubrika: Těstoviny

Těstoviny s tuňákem

400 g špaget nebo těstovin linguine, 200 g tuňáka ve vlastní šťávě či oleji (čistá hmotnost), 1 menší červená cibule, ½ citronu, 2 lžíce olivového oleje (částečně můžeme nahradit olejem z tuňáka), svazeček kopru, sůl, pepř…

 
27. 2. 2018 | | Rubrika: Těstoviny

Česnek-olej-paprička (Aglio-olio-peperoncino)

500 g špaget nebo jiných těstovin, 6 stroužků česneku, 2 rozdrcené malé pálivé papričky, hrst nahrubo nasekané listové petržele, olivový olej, sůl, pepř, parmazán…

 
18. 2. 2018 | | Rubrika: Těstoviny

Těstoviny s brokolicí

500 g krátkých těstovin, 400 g brokolice, 2 filátka ančoviček v oleji, 1 pálivá paprička, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, olivový olej…

 
27. 1. 2018 | | Rubrika: Těstoviny

Halušky

Syrové brambory oloupeme a nastrouháme na velmi jemno, případně rozmixujeme. Necháme je chvíli stát a šťávu z nich scedíme. Přidáme tolik polohrubé mouky, aby vzniklo těsto držící tvar. Kousky odkrajujeme a zavařujeme do slané vody. Hotové jsou, když vyplavou. Prosypeme je rozškvařenou slaninou (osmaženým tempehem apod.) Podáváme s brynzou rozmíchanou s mlékem nebo se zakysanou smetanou, anebo s dušeným kyselým zelím.

 
26. 1. 2018 | | Rubrika: Těstoviny

Těstoviny se špenátem v sýrové omáčce

500 g těstovin (např. vřeten), 500 g čerstvých špenátových listů, 150 g Nivy, 250 ml smetany, 2 lžíce másla, 2 stroužky česneku, špetka muškátového oříšku, mletý pepř, sůl…

 
6. 1. 2018 | | Rubrika: Těstoviny

Strangolapreti

½ kg staršího bílého pečiva, 250 g špenátu, 1 vejce, 50 g sýra Grana Padano, ¼ l mléka, extra panenský olivový olej podle potřeby, hladká mouka podle potřeby, podle chuti muškátový oříšek, cibule, sůl a pepř…

 
6. 1. 2018 | | Rubrika: Těstoviny

Míchané těstoviny s fazolemi

150 g směsi krátkých těstovin, 1 konzerva barevných fazolí ve slaném nálevu, olivový olej, kousek feferonky, 1 stroužek česneku, rozmarýn, sůl, parmazán…

 
20. 12. 2017 | | Rubrika: Těstoviny

Lasagne s celerem a jablky

300 g celeru, 400 g jablek, 400 g čerstvého sýra, kelímek (200 g) smetany na vaření, 1 lžička křenu, sůl, pepř, 250 g lasagní, 120 g goudy…

 
28. 10. 2017 | | Rubrika: Těstoviny

Zapékáné fazolky s těstovinami

300 g fazolových lusků, 120 g Nivy, 100 g eidamu, zakysaná smetana, 500 g těstovin, plátek másla, snítka libečku, sůl, špetka muškátového oříšku, špetka kari koření, špetka zázvoru, vegeta...

 
8. 10. 2017 | | Rubrika: Těstoviny