Jdi na obsah Jdi na menu

Obiloviny

Příspěvky

Špenátová pohanka

250 g loupaných pohankových krup, olej, 2 cibule, 400 g špenátu, 250 g hrášku, 1 paprika, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, tvrdý sýr…

 
7. 8. 2018 | | Rubrika: Obiloviny

Jáhlové rizoto

200 g jáhel, 3 barevné papriky, 1 velká cibule, 3 rajčata, olej, sůl, pepř, majoránka, čerstvá pažitka, strouhaný sýr…

 
24. 6. 2018 | | Rubrika: Obiloviny

Portugalská rýže s tuňákem

250 g rýže, 1 cibule, olivový olej, zeleninový vývar podle potřeby, sůl a černý pepř podle chuti, 185g konzerva tuňáka ve vlastní šťávě, 320g sklenice naložených kapií nakrájených na nudličky, 16 černých oliv, kopr a plátky citrónu na ozdobení…

 
9. 6. 2018 | | Rubrika: Obiloviny

Špaldová směs s cizrnou a sušenými švestkami

100 g cizrny a 200 g špaldových zrn necháme přes noc oddělěně namočené ve vodě a pak je též odděleně uvaříme do měkka. 6 sušených švestek a 1 lžičku rozinek zalijeme 6 lžícemi bílého vína. Na sezamovém oleji zpěníme 2 nakrájené cibule, přidáme 1 menší nastrouhaný celer a 1 nastrouhanou mrkev. Všechno chvíli restujeme, přidáme uvařenou cizrnu a špaldu, rozinky a švestky pokrájené na nudličky, podlijeme vývarem a dusíme asi 10 minut. Nakonec přidáme zelenou petrželku a případně dosolíme.

 
28. 4. 2018 | | Rubrika: Obiloviny

Nastavovaná kaše

350 g brambor, 150 g krupek, 200 g cibule, 120 ml mléka, 3 stroužky česneku, olej, sůl, majoránka…

 
20. 2. 2018 | | Rubrika: Obiloviny

Pohanka s lečem a nivou

Do sklenice sterilovaného leča vmícháme pohankovou lámanku. Pokud je směs příliš suchá, přidáme vodu. Necháme pohanku nabobtnat, povaříme 3 minuty a necháme přikryté dojít. Vmícháme kousky Nivy.

 
8. 2. 2018 | | Rubrika: Obiloviny

Pohanka s mrkví, brokolici a jogurtovým dresinkem

Pohanku uvaříme dle základního návodu. V jiném hrnci podusíme na oleji se solí kolečka mrkve a brokolici rozebranou na malé kousky a ochutíme bazalkou. Poté oboje smícháme a přelijeme dresinkem, který jsme připravili z bílého jogurtu, olivového oleje, lisovaného česneku, trochy soli, oregana, citrónové šťávy či jablečného octa a podle chuti dosladili cukrem.

 
29. 9. 2017 | | Rubrika: Obiloviny

Kroupové karbanátky

200 g krup, 1 vejce, ½ cibule, 1 stroužek česneku, olej, strouhanka, sůl, majoránka...

 
29. 9. 2017 | | Rubrika: Obiloviny

Kernotto

Obilné (nejlépe špaldové) kroupy dáme přes noc namočit do vody. Poté postupujeme podle receptu na italské rizoto, pouze s tím rozdílem, že na cibuli přidáme rovnou kroupy i s vodou a vhodíme zeleninový bujón a už nepodléváme vývarem, pokud není nutno.

 
6. 7. 2017 | | Rubrika: Obiloviny

Italské rizoto

150 g másla, 1 menší cibule, 320 g kulatozrnné rýže s vysokým obsahem škrobu (Arborio nebo Carnaroli), 200 ml suchého bílého vína, zeleninový vývar, sůl, pepř, 4 lžíce strouhaného parmazánu nebo Grana Padano...

 
11. 3. 2017 | | Rubrika: Obiloviny

Polenta – základní příprava

Na 250 g hrubozrnné polenty přivedeme k varu asi 1,5 l tekutiny (bude z toho asi 5 porcí). Do vroucí tekutiny pomalu zašleháme polentu. Plamen stáhneme na minimum, přiklopíme a každých 5 minut promícháme, dokud se polenta nezačne oddělovat od stěn nádoby (asi 40 minut). Dochutíme...

 
14. 6. 2016 | | Rubrika: Obiloviny

Rýžové kuličky v zelenině

250 g rýže, 4 různobarevné papriky, 1 větší cibule, 3 lžíce oleje, 2 lžíce rajčatového protlaku, půl vaničky měkkého tvarohu, 1 vejce, 2 lžíce polohrubé mouky, majoránka, pepř, sůl, tuk na smažení, zelené bylinky na ozdobu...

 
13. 6. 2016 | | Rubrika: Obiloviny

Dýňové rizoto

1 kg dýně Hokkaido nakrájené na kousky, 3 lžíce olivového oleje, malý svazek šalvěje, 2 varné sáčky kulatozrnné rýže, 1,5 l zeleninového bujonu horkého, 50 g másla, 1 cibule jemně nasekaná, 1 malá sklenička bílého vína, 50 g parmazánu + na posypání...

 
13. 6. 2016 | | Rubrika: Obiloviny

Indická rýžová směs s ovocem a kari

200 g dlouhozrnné rýže, 2 jablka, 1 banán, 1 lžíce medu, 2 lžíce rozinek, olej, kari, sůl...

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Obiloviny

Zapečené vločky s rajčaty

200 g ovesných vloček, 300 ml horkého vývaru, 800 g rajčat, 2 lžíce olivového oleje, sůl, 4 vejce, 1 lžíce Vegety, špetka mletého pepře, 200 g tvrdého sýra...

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Obiloviny