Jdi na obsah Jdi na menu

Obiloviny

Příspěvky

Kernotto

Obilné (nejlépe špaldové) kroupy dáme přes noc namočit do vody. Poté postupujeme podle receptu na italské rizoto, pouze s tím rozdílem, že na cibuli přidáme rovnou kroupy i s vodou a vhodíme zeleninový bujón a už nepodléváme vývarem, pokud není nutno.

 
6. 7. 2017 | | Rubrika: Obiloviny

Italské rizoto

150 g másla, 1 menší cibule, 320 g kulatozrnné rýže s vysokým obsahem škrobu (Arborio nebo Carnaroli), 200 ml suchého bílého vína, zeleninový vývar, sůl, pepř, 4 lžíce strouhaného parmazánu nebo Grana Padano...

 
11. 3. 2017 | | Rubrika: Obiloviny

Polenta – základní příprava

Na 250 g hrubozrnné polenty přivedeme k varu asi 1,5 l tekutiny (bude z toho asi 5 porcí). Do vroucí tekutiny pomalu zašleháme polentu. Plamen stáhneme na minimum, přiklopíme a každých 5 minut promícháme, dokud se polenta nezačne oddělovat od stěn nádoby (asi 40 minut). Dochutíme...

 
14. 6. 2016 | | Rubrika: Obiloviny

Rýžové kuličky v zelenině

250 g rýže, 4 různobarevné papriky, 1 větší cibule, 3 lžíce oleje, 2 lžíce rajčatového protlaku, půl vaničky měkkého tvarohu, 1 vejce, 2 lžíce polohrubé mouky, majoránka, pepř, sůl, tuk na smažení, zelené bylinky na ozdobu...

 
13. 6. 2016 | | Rubrika: Obiloviny

Dýňové rizoto

1 kg dýně Hokkaido nakrájené na kousky, 3 lžíce olivového oleje, malý svazek šalvěje, 2 varné sáčky kulatozrnné rýže, 1,5 l zeleninového bujonu horkého, 50 g másla, 1 cibule jemně nasekaná, 1 malá sklenička bílého vína, 50 g parmazánu + na posypání...

 
13. 6. 2016 | | Rubrika: Obiloviny

Jahelník

300 g jáhel, 5 dl mléka, 5 dl vroucí vody, 100 g rýže, 100 g sušených švestek a hrušek, 100 g másla, 1 jablko, špetka soli, olej na vymazání pekáče, skořicový cukr...

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Obiloviny

Indická rýžová směs s ovocem a kari

200 g dlouhozrnné rýže, 2 jablka, 1 banán, 1 lžíce medu, 2 lžíce rozinek, olej, kari, sůl...

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Obiloviny

Zapečené vločky s rajčaty

200 g ovesných vloček, 300 ml horkého vývaru, 800 g rajčat, 2 lžíce olivového oleje, sůl, 4 vejce, 1 lžíce Vegety, špetka mletého pepře, 200 g tvrdého sýra...

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Obiloviny

Rizoto s pórkem a arašídy

200 g rýže, sůl, 2–3 pórky, 3 lžíce oleje, 100 g solených arašídů, kari koření, mletý zázvor, kečup a tvrdý sýr na ozdobení...

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Obiloviny

Zeleninový nákyp s ovesnými vločkami

150 g ovesných vloček, 250 ml mléka, 250 ml vody, špetka soli, špetka mletého pepře, špetka kari, 1 balíček mražené zeleninové směsi, 50 g másla, 1/2 masoxu, šálek vody, šálek mléka, 2 vejce, 100 g sýra na strouhání, tuk na vymazání zapékací mísy...

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Obiloviny

Pohanková sekaná

(4 porce) 250 g pohankové lámanky a 5 g sušených hub zalijeme asi 300 ml vroucí vody a necháme přikryté půl hodiny stát. Vmícháme 2 vejce, 6 stroužků česneku, bylinky (majoránka, bazalka, petržel…), Vegetu a případně sůl. Můžeme přidat nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu; směs můžeme zahustit sušenou bramborovou kaší nebo moukou. Vytvarujeme 2 šišky anebo směs přelijeme do vymazaného pekáče. Povrch poklademe plátky másla a zakryté pečeme asi půl hodiny při 200 °C za občasného podlití vývarem (asi 400 ml). Ke konci odkryjeme, aby se vytvořila zlatavá kůrka.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Obiloviny

Slaná pohanková kaše

Pohanku propláchneme a uvaříme. Na oleji necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené žampiony a podusíme. Vmícháme se solí a prolisovaným česnekem do pohanky, přemístíme do pekáčku, případně posypeme nadrobenou Nivou a zapečeme.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Obiloviny
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA