Jdi na obsah Jdi na menu

Ryby

Příspěvky

Vaječné ragú s tuňákem a kapary

8 vajec natvrdo, 2 střední cibule, 60 g másla, 3 lžíce polohrubé mouky, ½ I masového vývaru (masox), ½ I mléka, 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě, 2 lžíce kaparů, pepř, sůl, pažitka...

 
26. 5. 2016 | | Rubrika: Ryby

Tuňákové/makrelové karbanátky

2x konzerva tuňáka v oleji nebo uzená makrela, 200 g nakládané kukuřice, 2 vejce, 1 malá cibule nasekaná najemno, 25 g eidamu nastrouhaného, sůl podle chuti, 2 lžíce slunečnicového oleje, strouhanka...

 
26. 5. 2016 | | Rubrika: Ryby

Filé na houbách

8 kousků rybího filé, 7 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, 1 lžička tymiánu, rajčatový protlak, houby, strouhaný sýr, sůl...

 
26. 5. 2016 | | Rubrika: Ryby

Ryba na singapurský způsob

600 g rybího filé, 1 velká cibule, 1 lžička karí, 4 kolečka ananasu, 100 g mandarinek, 100 g kaštanů, 1 lžíce škrobové moučky, 1 citron, olej na smažení
Těstíčko: 5 lžic hladké mouky, 1 vejce, 6 lžic bílého vína, sůl, pepř...

 
26. 5. 2016 | | Rubrika: Ryby

Kapr na víně

Kapří filety osolíme, okmínujeme a necháme chvilku odpočinout. Kapra můžeme a nemusíme obalit v hladké mouce a opečeme na sádle na pánvi, nejprve kůží navrch. Až kapra otočíme, zmírníme žár, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a necháme krátce osmahnout. Přidáme bylinky (šalvěj, rozmarýn a tymián), zalijeme vínem, přidáme med a zprudka povaříme, aby šťáva zhoustla. Podáváme na topinkách nebo s brambory.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Ryby

Kapří hranolky

Na 4 porce: 600 g filet z vykostěného kapra nakrájíme na delší tenké kousky. V míse si připravíme marinádu z několika lžic sójové omáčky, lžíce vody, 3 stroužků česneku, mletého zázvoru, mletého kmínu a soli, smícháme, dobře vmícháme kapří kousky a necháme až hodinu odležet.

Kousky kapra obalíme ve směsi 50 g hladké mouky, 30 g škrobové moučky a mleté papriky a osmažíme je v rozpáleném oleji. Je vhodné podávat je se studenou omáčkou, například kysanou smetanou s křenem.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Ryby

Makrela po arabsku s pikantním kuskusem

Mražené makrely rozmrazíme, omyjeme a osušíme. Pekáček vytřeme olivovým olejem a do něj naskládáme makrely potřené zevnitř i zvenku směsí tahíny, olivového oleje, soli, citronové šťávy a pepře. Před pečením je necháme aspoň chvíli odležet. Pečeme je odkryté.

Na olivovém oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme harissu (pasta z chilli papriček, česneku, koriandru, římského kmín, papriky a soli) a chvilku restujeme. Vlijeme vývar, vmícháme kuskus, zakryjeme, odstavíme a necháme 5 minut stát. Poté načechráme vidličkou.

Podáváme s taratorem: směs jogurtu, olivového oleje, citronové šťávy a soli, příp. i petržele nebo máty.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Ryby

Marináda na grilovaného žraloka

(Na 350g žraločích steaků:) 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce chilli omáčky, 1 lžíce rybí (ústřicové) omáčky, 1 lžička sušené citronové kůry, 1 lžička sušeného zázvoru

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Ryby

Chobotnice na balkánský způsob

Vykucháme, omyjeme, naklepeme (pokud není zmrazená) a nakrájíme na větší kusy chobotnici. Oškrabeme, omyjeme a přepůlíme brambory, naskládáme s chobotnicí do pekáčku, posolíme, popepříme, posypeme nasekaným česnekem a zalijeme vínem a olivovým olejem. Asi hodinu pečeme na 180 °C. Poté slijeme výpek do kastrolu a chobotnici posypeme petrželí, omastíme olivovým olejem a dáme dopéct. Výpek svaříme na polovinu objemu. Chobotnici s brambory na talíři přelijeme redukcí.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Ryby

Ryba (nebo krevety) na thajský způsob

Na oleji osmahneme rybu a dusíme ji. Přidáme bambusové výhonky nebo šiitake, kokosové mléko, rybí nebo ústřičnou omáčku, prolisovaný česnek a okořeníme galgánem, citronelou a troškou chilli. Podle chuti přidáme cukr, sůl a glutasol. (Krevety vkládáme až teď.) Necháme povařit. Podáváme s rýží.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Ryby

Makrela v hořčici

Vykuchanou makrelu naplníme a potřeme směsí orientální hořčice, nadrobno nakrájené cibule, petržele, oleje a soli, zabalíme do alobalu a upečeme ve vyhřáté troubě (zmraženou 20-30 minut).

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Ryby

Filé se sladkokyselou omáčkou

600 g filé, 2 vejce, 2 lžíce škrobu, několik lžic hladké mouky, sůl, olej

1 velká cibule, 3 stroužky česneku, 3 lžíce sójové omáčky, 3 lžíce octa, 3 lžíce bílého vína, 3 lžíce cukru, 1,5 lžičky glutasolu, podle chuti sůl, 4 špetky zázvoru, 2 lžíce škrobu, 3 lžíce oleje...

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Ryby

Filé zapečené se smetanou a sýrem

Zmražené filé osolíme, opepříme a opaprikujeme a obalíme v mouce. Filé položíme na vymaštěný pekáč, zasypeme strouhaným sýrem, zalijeme smetanou, případně přisolíme a přikryté upečeme.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Ryby

Filé v pikantní směsi

Filé nasolíme, okořeníme kořením na ryby a paprikou. Obalíme v hladké mouce. Osmažíme a případně dopečeme v troubě. Osmahneme pórek s cibulí a stroužkem česneku. Přidáme nakrájené žampiony a smažíme dále. Přidáme nakrájené nakládané okurky a sterilované kapie. Okořeníme vegetou a ostrým kečupem (pokud máme sladký kečup, přidáme trošku chilli). Podáváme s brambory.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Ryby

Filé zapečené s paprikami

400 g filé, 2 cibule, 3-4 papriky, koření na ryby (= kari, paprika mletá, pepř, nové koření, sůl, bazalka, citronová kůra nebo šťáva), olej...

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Ryby


 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA