Zelenina
Příspěvky
Grilovaná cuketa
Cuketu omyjeme a nakrájíme na kolečka. Z obou stran ji potřeme olivovým olejem, rozložíme na plech, posypeme grilovacím kořením a nastrouhaným balkánským sýrem a ugrilujeme. Podáváme s chlebem.
Brokolice s těstovinami a arašídy
Uvaříme nakrájenou brokolici a těstoviny ve slané vodě, případně brokolici v páře. Svaříme mléko s taveným sýrem na omáčku a ochutíme ji hořčicí a solí. Vše ještě spolu s praženými arašídy smícháme.
Pórková omáčka k vejci nebo rybě
Pór nakrájíme na tenká kolečka, lehce osmahneme na másle nebo na oleji, zasypeme moukou a ještě chvilku smažíme. Přilijeme zeleninový bujón, bílé víno a mléko, přidáme tavený sýr, dosolíme a opepříme. Vaříme, dokud pór nezměkne. Podáváme s brambory nebo kroketami.
Celerové dukátky
Celer očistíme, nakrájíme na silnější plátky a uvaříme v osolené vodě. Necháme trochu vychladnout, nastrouháme spolu s Nivou, přidáme vejce a sůl a na zahuštění strouhanku. Obalíme ve strouhance a smažíme v rozpáleném oleji. Podáváme s brambory nebo bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
Fazolky se „šunkou“
Nakrájíme tofu na nudličky a necháme ho marinovat v troše sójové omáčky. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme zelené fazolky (stejné nebo trochu větší množství, než kolik je tofu), trochu osolíme, krátce osmahneme, podlijeme teplou vodou a dusíme téměř doměkka. Přidáme tofu, ochutíme mletým zázvorem a wei-su, případně i sójovou omáčkou a solí. Nakonec přidáme škrobovou moučku rozmíchanou v troše vody, aby vznikla řidší omáčka. Podáváme s rýží.
Gratinované fazolky (pórek) po savojsku
Do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče nasypeme vrstvu fazolek (či špalíčky pórku) uvařených ve slané vodě téměř do měkka, okořeníme troškou muškátového oříšku, zasypeme trochou strouhanky a poté strouhaným sýrem. Případně přisolíme, pokračujeme opět fazolkami (pórkem). Povrch poklademe kousky másla nebo pokapeme olivovým olejem a zapečeme v předehřáté troubě při 175 °C. Podáváme s vařenými brambory a zeleninovým salátem.
Fazolky na smetaně
Z cibule, oleje nebo másla a mouky usmažíme světlou jíšku. Rozředíme ji zeleninovým vývarem nebo mlékem, přidáme zakysanou smetanu, sladkou mletou papriku, osolíme a povaříme. Nakonec přidáme kopr a fazolky uvařené ve slané vodě. Podáváme s vařenými brambory.
Lilek v kotlíku
2 lilky částečně oloupeme, nakrájíme na kousky, případně nasolíme a necháme vypotit. Osmahneme je na větším množství oleje, přilijeme asi ½ dl vína, ¼ dl sójové omáčky, ½ dl vody, přidáme kousek střední části pórku nakrájené na kousky, chilli a 2–3 lžíce medu a dusíme. V průběhu přidáme 4 stroužky nasekaného česneku. Když se lilky téměř rozpadají, vmícháme lžičku škrobu rozmíchanou v trošce vody. Šťávy má být hodně, ale má být poměrně řídká.
Adžandandali
500 g lilků, 3 brambory, 3 cibule, 500 g rajčat, 1–2 papriky, 1–2 stroužky česneku, petrželová nať, koriandr, bazalka, saturejka, máta, kopr, sůl, olej...
Pekingské zelí po čínsku
Do rozpáleného oleje vložíme nakrájené pekingské zelí, smažíme a postupně přidáváme zázvor a prolisovaný česnek, ke konci přidáme wei-su, sójovou omáčku, případně trošku vody a dosolíme. Na závěr okyselíme troškou octa. Podáváme s rýží.
Mrkev se zázvorem, česnekem a olivami
500 g karotky, 1 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, půl lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru, 1 lžíce nakrájených černých oliv bez pecky...
Cuketa se sójovou omáčkou
Na oleji zpěníme na nudličky nakrájenou cibuli. Přidáme na kolečka (či čtvrtkolečka) nakrájenou cuketu, okořeníme muškátovým květem, solí a pepřem, přidáme cukr a ocet (trochu). Smažíme, dokud se většina vody z cukety neodpaří. Ke konci přidáme sójovou omáčku (hodně) a ještě chvíli smažíme. Podáváme nejlépe s chlebem.
Papriky plněné strouhankou
8 bílých nebo žlutých paprik, 60 ml olivového oleje, 150 g strouhanky, 4 stroužky česneku, 4 vejce, svazeček petrželové natě, 250 g tvrdého sýra (částečně možno Nivu), sůl
2 střední cibule, 2 konzervy rajčatového protlaku, 2 kostky zeleninového bujónu, olivový olej, mouka...
Smažený lilek
Lilek nakrájíme na centimetrové plátky, silně prosolíme a necháme asi hodinu stát. Přebytečnou šťávu vymačkáme, potřeme lisovaným česnekem, okořeníme sladkou paprikou a obalíme v mouce. Osmažíme a podáváme s brambory.
Cuketa Bezděk
4 cukety, (400 g uzeniny,) ¼ l šlehačky, 1 cibule, 1 rajský protlak, paprika, cukr, sůl, olej