Jdi na obsah Jdi na menu

Hlavní jídla

Příspěvky

Jahelník

200 g jáhel, sůl, 4 vejce (bílky a žloutky zvlášť), 100 g moučkového cukru, 100 g rozinek, ½ lžičky mleté skořice, 200 g sušených švestek (nebo podle sezóny čerstvé švestky, jablka nebo meruňky), 100 g vlašských ořechů, máslo na vymazání...

 
10. 7. 2019 | | Rubrika: Sladká

Cizrna s kokosem

200 g cizrny, ¾ l vody, ½ lžíce kari, špetka chilli, 1 lžíce pomleté kurkumy, 1 lžička hořčičných semínek, ½ lžičky mletého kmínu, 1 lžíce másla, sůl, 50 g kokosu, petrželka...

 
22. 6. 2019 | | Rubrika: Luštěniny

Kari ze žlutého hrachu a kapusty

150 g žlutého půleného hrachu, 2 lžíce oleje, 1 cibule, chilli podle chuti, 1 lžička mletého zázvoru, 2 lžičky kurkumy, 1 lžička mletého římského kmínu, ½ lžičky garam masaly, 200 g brambor, zeleninový vývar, 3 stroužky česneku, 400 g nakrájené kapusty, soli, hrst čerstvého koriandru...

 
13. 6. 2019 | | Rubrika: Luštěniny

Pikantní křupavá růžičková kapusta

½ kg růžičkové kapusty, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička římského kmínu, 1 lžička sušeného tymiánu, ¾ lžičky mletého pepře, ¾ lžičky uzené papriky, ¼ lžičky chilli, ¼ lžičky skořice, sůl...

 
2. 6. 2019 | | Rubrika: Zelenina

Jednoduché čočkové kari

2 lilky, sůl, 200 g červené čočky, slunečnicový olej, 2 střední cibule, 2 stroužky česneku, 3 lžičky koření kari, 1 kostka zeleninového bujónu, vařená rýže nebo pita chléb k podávání...

 
3. 5. 2019 | | Rubrika: Luštěniny

Špagety s ořechovým pestem

2 stroužky česneku, 80 g vlašských ořechů, 110 g rukoly + na ozdobu, 1 lžička soli, 30 g nastrouhaného parmazánu, 2 lžíce olivového oleje, černý pepř, sůl...

 
1. 5. 2019 | | Rubrika: Těstoviny

Cuketové karbanátky

800 g cukety, 100 g ricotty, 80 g parmazánu, 1 vejce, máta, 4 lžíce strouhanky, hladká mouka, arašídový nebo slunečnicový olej, sůl, pepř...

 
28. 4. 2019 | | Rubrika: Zelenina

Pikantní jáhly

300 g jáhel, 4 cibule, 1 pórek, 1 paprika, 4 rajčata, 4 stroužky česneku, 6 polévkových lžic oleje, zeleninový vývar, zázvor, mletá paprika, sůl...

 
27. 4. 2019 | | Rubrika: Obiloviny

Pakory

Z cizrnové mouky, kypřicího prášku, vody, kurkumy, koriandru, římského kmínu, chilli, pepře a soli uděláme výrazné těsto hustoty medu. Namáčíme v něm a ihned zprudka smažíme lilky, cukety, brambory (na kostky); nať kadeřavé petržele; květák, brokolici (na růžičky); papriky (na proužky); nebo cibuli (na měsíčky).

Můžeme podávat s jogurtovou omáčkou a rýží.

 
25. 4. 2019 | | Rubrika: Zelenina

Zapečené gnocchi

1 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 1 červená paprika, 1 stroužek česneku, 400g konzerva krájených rajčat, 500g balíček noků, sůl, pepř, cukr, trocha bazalky, 125 g mozzarelly, oregano na ozdobu...

 
14. 4. 2019 | | Rubrika: Těstoviny

Ruské pirohy

Náplň: 300 g hladké mouky, špetka soli, 125 ml horké vody, 1 vejce, 20 g másla

Těsto: 250 g brambor, 250 g tučného tvarohu (nejlépe Jaroměřický měkký), asi 1 lžička soli, trochu pepře, 1 malá cibule, trošku másla nebo sádla...

 
19. 1. 2019 | | Rubrika: Těstoviny

Římské placičky

500 g cizrnové mouky, 2 vejce, 75 g cibule, přibližně 200 ml mléka, 5 stroužků česneku, 1 lžíce majoránky, sůl, Vegeta, olej...

 
2. 12. 2018 | | Rubrika: Luštěniny

Quesadilla s fazolemi a kukuřicí

Na náplň: okapané černé fazole, okapaná kukuřičná zrna, sladká mletá paprika, chilli, rajčatová pasta, prolisovaný česnek, ocet (trochu), oregano (hodně), sůl, cukr, nakrájené listy koriandru

Tortilly, strouhaný tučnější sýr, máslo...

 
30. 9. 2018 | | Rubrika: Těstoviny

Veganská musaka (Maghmour)

Na směs 7 koření: 1½ lžičky nového koření, 1½ lžičky mletého hřebíčku, 1 lžička muškátového ořechu, 1 lžička pískavice, 1 lžička zázvoru, ¾ lžičky černého pepře, ¾ lžičky skořice (počítáno v namletém stavu)...

 
8. 9. 2018 | | Rubrika: Zelenina

Špenátová pohanka

250 g loupaných pohankových krup, olej, 2 cibule, 400 g špenátu, 250 g hrášku, 1 paprika, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, tvrdý sýr…

 
7. 8. 2018 | | Rubrika: Obiloviny