Jdi na obsah Jdi na menu

Veganská musaka (Maghmour)

Na směs 7 koření: 1½ lžičky nového koření, 1½ lžičky mletého hřebíčku, 1 lžička muškátového ořechu, 1 lžička pískavice, 1 lžička zázvoru, ¾ lžičky černého pepře, ¾ lžičky skořice (počítáno v namletém stavu)

400g konzerva cizrny, několik lžic hladké mouky, ¼ lžičky soli, 700 g lilku, 2 lžíce olivového oleje, ½ střední cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžičky mletého římského kmínu, 1 bobkový list, 1,2 kg rajčat (čerstvých nebo z konzervy), několik kusů sušených rajčat, 1 lžíce rajského protlaku, cukr, sůl, a černý pepř podle chuti

Předehřejeme troubu na 200 °C. Pečicí plech vyložíme papírem. Lilek nakrájíme na asi 12mm kolečka. Promícháme mouku se směsí 7 koření a solí a ve směsi obalíme kolečka lilku. Položíme je na plech, pokapeme olejem a upečeme je doměkka (asi 20 minut).

Na omáčku rozehřejeme olej a zpěníme na něm drobně nakrájenou cibuli. Přidáme nasekaný česnek, vmícháme římský kmín a bobkový list a smažíme, dokud se kmín nerozvoní. Přidáme drobně nakrájená veškerá rajčata, rajský protlak, případně vodu a cukr, osolíme a opepříme a za občasného míchání vaříme, až omáčka trochu zhoustne, asi 30 minut. Případně přisolíme a připepříme a odstraníme bobkový list.

Scedíme cizrnu. Do pekáče naskládáme třetinu lilku, posypeme třetinou cizrny a zalijeme třetinou omáčky. Dvakrát opakujeme. Nezakryté pečeme, dokud omáčka nebublá okolo stěn, asi 40 minut. Před podáváním necháme mírně nebo zcela vychladnout.

veganska_musaka.jpg