Jdi na obsah Jdi na menu

Hlavní jídla

Příspěvky

Gratinované fazolky (pórek) po savojsku

Do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče nasypeme vrstvu fazolek (či špalíčky pórku) uvařených ve slané vodě téměř do měkka, okořeníme troškou muškátového oříšku, zasypeme trochou strouhanky a poté strouhaným sýrem. Případně přisolíme, pokračujeme opět fazolkami (pórkem). Povrch poklademe kousky másla nebo pokapeme olivovým olejem a zapečeme v předehřáté troubě při 175 °C. Podáváme s vařenými brambory a zeleninovým salátem.

 
15. 5. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Fazolky na smetaně

Z cibule, oleje nebo másla a mouky usmažíme světlou jíšku. Rozředíme ji zeleninovým vývarem nebo mlékem, přidáme zakysanou smetanu, sladkou mletou papriku, osolíme a povaříme. Nakonec přidáme kopr a fazolky uvařené ve slané vodě. Podáváme s vařenými brambory.

 
15. 5. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Rajčatová omáčka po italsku na těstoviny

500 g těstovin (pšeničných, nebo bramborové noky), 2 konzervy loupaných rajčat, 1 sáček zelených oliv, 1 větší cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce másla, sůl, 100 g tvrdého sýra nebo 50 g parmazánu, svazeček čerstvé bazalky…

 
15. 5. 2016 | | Rubrika: Těstoviny

Lilek v kotlíku

2 lilky částečně oloupeme, nakrájíme na kousky, případně nasolíme a necháme vypotit. Osmahneme je na větším množství oleje, přilijeme asi ½ dl vína, ¼ dl sójové omáčky, ½ dl vody, přidáme kousek střední části pórku nakrájené na kousky, chilli a 2–3 lžíce medu a dusíme. V průběhu přidáme 4 stroužky nasekaného česneku. Když se lilky téměř rozpadají, vmícháme lžičku škrobu rozmíchanou v trošce vody. Šťávy má být hodně, ale má být poměrně řídká.

 
15. 5. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Adžandandali

500 g lilků, 3 brambory, 3 cibule, 500 g rajčat, 1–2 papriky, 1–2 stroužky česneku, petrželová nať, koriandr, bazalka, saturejka, máta, kopr, sůl, olej...

 
15. 5. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Pekingské zelí po čínsku

Do rozpáleného oleje vložíme nakrájené pekingské zelí, smažíme a postupně přidáváme zázvor a prolisovaný česnek, ke konci přidáme wei-su, sójovou omáčku, případně trošku vody a dosolíme. Na závěr okyselíme troškou octa. Podáváme s rýží.

 
15. 5. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Mrkev se zázvorem, česnekem a olivami

500 g karotky, 1 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, půl lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru, 1 lžíce nakrájených černých oliv bez pecky...

 
15. 5. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Cuketa se sójovou omáčkou

Na oleji zpěníme na nudličky nakrájenou cibuli. Přidáme na kolečka (či čtvrtkolečka) nakrájenou cuketu, okořeníme muškátovým květem, solí a pepřem, přidáme cukr a ocet (trochu). Smažíme, dokud se většina vody z cukety neodpaří. Ke konci přidáme sójovou omáčku (hodně) a ještě chvíli smažíme. Podáváme nejlépe s chlebem.

 
15. 5. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Papriky plněné strouhankou

8 bílých nebo žlutých paprik, 60 ml olivového oleje, 150 g strouhanky, 4 stroužky česneku, 4 vejce, svazeček petrželové natě, 250 g tvrdého sýra (částečně možno Nivu), sůl

2 střední cibule, 2 konzervy rajčatového protlaku, 2 kostky zeleninového bujónu, olivový olej, mouka...

 
15. 5. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Smažený lilek

Lilek nakrájíme na centimetrové plátky, silně prosolíme a necháme asi hodinu stát. Přebytečnou šťávu vymačkáme, potřeme lisovaným česnekem, okořeníme sladkou paprikou a obalíme v mouce. Osmažíme a podáváme s brambory.

 
15. 5. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Chřest s těstovinami

2 lžíce oleje, 1 cibule, 1 lžíce rajčatového protlaku, 200 g smetany, konzerva chřestu, půl balíčku těstovin (nejlépe penne), sůl, pepř...

 
15. 5. 2016 | | Rubrika: Těstoviny

Cuketa Bezděk

4 cukety, (400 g uzeniny,) ¼ l šlehačky, 1 cibule, 1 rajský protlak, paprika, cukr, sůl, olej

 
15. 5. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Cuketový nákyp

2 cukety, 1 cibule, 150 g tvrdého uzeného sýra, 200 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 3 vejce, sůl, pepř, olej, strouhanka...

 
15. 5. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Tvarohové knedlíčky s žahourem

Smícháme 1 tvaroh, 200 g polohrubé mouky, 1 lžíci rozehřátého másla, 1 vejce, špetku soli, 50 g cukru krystal a rozinky v těsto a tvoříme knedlíčky menší než pingpongový míček. Uvaříme je v osolené vodě: po vyplavání ještě 2–3 minuty.

Na žahour zředíme borůvkovou zavařeninu vodou, dosladíme, vlijeme šlehačku a škrob rozmíchaný v troše studené vody a necháme přejít varem.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Sladká

Povidlové taštičky

300 g polohrubé mouky, 60 ml vody, 2 vejce, sůl, 250 g povidel

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Sladká