Jdi na obsah Jdi na menu

Veganské „masové” kuličky

¼ šálku bulguru, ¾ šálku čočky, 5 větších hnědých žampionů, 1 menší cibule, ½ šálku ovesných vloček, 1 lžíce lněných semínek, ¼ šálku slunečnicových semen, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce lahůdkového droždí, 2 stroužky česneku, po lžičce sušeného oregana, bazalky, šalvěje a petrželky, podle chuti soli, ¼ lžičky mletého černého pepře

Čočku přes noc namočíme, vodu pak vylijeme. Čočku s bulgurem udusíme v troše osolené vody doměkka, asi 15 minut. Necháme trochu vychladnout. Lněná semínka umeleme a smícháme se 3 lžícemi vody a vložíme na 10 minut do chladničky. Slunečnicová semínka umeleme.

Čočku s bulgurem přendáme do mixéru, přidáme nahrubo nakrájené žampiony, ovesné vločky, slunečnicová semínka, rajčatový protlak, lahůdkové droždí, prolisovaný česnek, sušené bylinky, sůl, pepř a namočený len. Rozmixujeme, ale ne dohladka, podle potřeby ještě přidáme ovesné vločky. Ke konci přidáme i nadrobno nakrájenou cibuli. Směs má být lepkavá a středně vlhká.

Předehřejeme troubu na 175 °C. Plech vyložíme pečicím papírem a z hmoty vytvarujeme kuličky velikosti pingpongového míčku. Dáme je na plech a pečeme je 15–18 minut, aby byly navrch pevné a uvnitř vlhké. Podáváme horké s rajčatovou omáčkou a špagetami, příp. i posypané parmazánem.

Originální recept

veganske_masove_kulicky.jpg