Jdi na obsah Jdi na menu

Zeleninové

Příspěvky

Minestrone

Zeleninu (brambory, cukety, mrkev, řapíkatý celer, hrášek, mangold, rajčata, fazolkové lusky) očistíme, nakrájíme a osmahneme na olivovém oleji s rozdrceným česnekem. Přilijeme vývar, dosolíme a uvaříme doměkka. Nakonec ochutíme strouhaným parmazánem. Vydatnější polévku získáme přidáním těstovin, vína a rajčatového protlaku.

 
1. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Čínská s pórem, žampiony, pekingským zelím a nudlemi

Necháme rozvonět nakrájený pór na oleji, přidáme k němu žampiony (čerstvé nebo z konzervy), krátce osmahneme, zalijeme horkou vodou, přidáme na proužky nakrájené pekingské zelí, bujón a kmín a povaříme. Po chvíli přidáme rýžové nudle a wei-su a ještě chvilku povaříme.

 
1. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Kapustová

Nakrájenou kapustu uvaříme ve vývaru, do něj pak rozmícháme tmavší cibulovou jíšku, kmín a rozetřený česnek.

 
1. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Bramborovo-cuketový krém

2 cukety, 3 střední brambory, 1 cibule, 5 lžic kyselé smetany, máslo, ¾ l vody, bujón, pepř, muškátový oříšek nebo kopr, sůl

 
1. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

S drožďovými knedlíčky

Nadrobno nakrájenou cibuli necháme na tuku zesklovatět, rozpustíme v ní nadrobené droždí a počkáme, až se začne oddělovat od tuku. Sejmeme z ohně a přidáme vejce a strouhanku a okořeníme solí, pepřem a majoránkou. Na tuku osmahneme nakrájenou kořenovou zeleninu, zalijeme bujónem a přivedeme k varu. Mokrou lžičkou tvarujeme knedlíčky a zaváříme je do polévky.

 
1. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Cibulová

60 g másla, 900 g cibule, 2 lžičky cukru, špetka soli a pepře, 1,5 polévkové lžíce mouky, 1 lžička sušeného tymiánu, 1,7 l vývaru, 140 ml suchého bílého vína

12 kusů bagety nakrájené na silnější plátky, 1 lžíce olivového oleje, 225 g strouhaného tvrdého sýra...

 
1. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Boršč

400 g hlávkového zelí, 400 g brambor, 300 g řepy, 200 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, …), 1 velká cibule, 100 g rajčat nebo větší konzerva rajského protlaku, olej nebo máslo, 2 kostky bujonu (zeleninový nebo hovězí), ocet, cukr, sůl, pepř, bobkový list, sladká paprika, česnek, zakysaná smetana...

 
1. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové