Jdi na obsah Jdi na menu

Zeleninové

Příspěvky

Ředkvičková

1 cibule, 2 svazky ředkviček, 100 g smetanového sýra, 100 ml sladké smetany, 2 lžíce másla, 750 ml drůbežího vývaru, sůl, bílý pepř, muškátový oříšek, citronová šťáva...

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Chřestová

Sklenice chřestu v nálevu, ¼ l smetany, 50 g Goudy, máslo, mouka, zeleninový vývar, muškátový květ, sůl…

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Mrkvová s pomerančem

250 g mrkve, 1 lžíce másla, mouka, 40 g cukru, 1 cibule, 2 lžíce citronové šťávy, šťáva z jednoho pomeranče, stroužek česneku, pepř, sůl, kuřecí vývar, smetana...

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Pastináková

750 g pastináku, 1 velká cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžička semen koriandru, 1 lžička mletého kmínu, 1/2 lžičky hořčičných semen, 1/2 lžičky kurkumy, 2 lžíce oleje nebo másla, 1 l zeleninového vývaru...

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Kapustová krémová

250 g kapusty, 1 cibule, 1 mrkev, 1 malý celer, 350 g brambor, 2 stroužky česneku, 1,5 l zeleninového vývaru, 2 lžíce másla, pepř, sůl, kmín...

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Z fazolkových lusků

Zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené fazolky a osmahneme. Zalijeme vývarem, vložíme brambory, přidáme pepř a bobkový list a uvaříme do poloměkka. Vmícháme závrtku ze zakysané smetany a mouky a dovaříme. Můžeme dochutit cukrem a octem.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Kapustová s těstovinami

Očištěnou kapustu nakrájíme na čtverečky, mrkev na nudličky anebo ji nastrouháme nahrubo, česnek na plátky, vsypeme do vývaru a vaříme. Asi za 5 minut zavaříme těstoviny a uvaříme doměkka.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Mangoldová / špenátová se smetanou

Na másle lehce osmahneme cibuli a česnek. Přidáme pokrájené čepele mangoldu či špenát, zalijeme vodou, přidáme bujón a povaříme. Rozmixujeme. Vlijeme závrtku z mléka a mouky, smetanu a povaříme. Nakonec přidáme pepř, dosolíme a podáváme s osmaženým pečivem.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Z nakládaných paprik

1 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 250 g nakládaných paprik, 2 malé konzervy rajského protlaku, 250 ml mléka, 2 kostky bujónu, 50 g balkánského sýra, oregano, pepř...

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Dýňová se smetanou

Nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme nakrájenou dýni, krátce osmahneme, zalijeme vodou, vhodíme zeleninový bujón, okořeníme bílým pepřem a muškátovým ořechem a uvaříme doměkka. Rozmixujeme, přidáme smetanu na vaření a ještě prohřejeme.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Pórková se sýrem

Pórek nakrájený na tenká kolečka orestujeme na tuku, zasypeme trochou mouky a ještě chvíli smažíme. Zalijeme vodou, přidáme masox, sůl a muškátový oříšek, vložíme tavený sýr a povaříme. Podáváme s osmaženými kostičkami pečiva.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Brokolicová krémová

500 g brokolice, 200 g brambor, 200 g smetany na vaření, asi 1 l zeleninového vývaru, sůl, pepř, muškátový oříšek…

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Salátová

Na oleji dorůžova osmahneme cibulku. Zalijeme vodou, přidáme masox, bobkový list a mletý pepř. Přivedeme k varu, přidáme závrtku ze zakysané smetany a mouky a povaříme. Podle chuti přidáme ocet a sůl a na talířích posypeme nakrájeným hlávkovým salátem.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Z mangoldu

Ve vodě s bujónem vaříme pokrájené brambory a řapíky mangoldu. Přidáme máslovou jíšku, čepele mangoldu nakrájené na tenké proužky a prolisovaný česnek a ještě povaříme.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Kari polévka Mulligatawny

Na másle zpěníme 1 nakrájenou cibuli, 1 oloupané jablko, 1 papriku, stonek řapíkatého celeru, 1 mrkev a 4 rozdrcené stroužky česneku. Zaprášíme 2 lžícemi hladké mouky, ochutíme kari, zázvorem, skořicí, kurkumou a 1 bobkovým listem, přilijeme ¾ l vývaru, přidáme 200 g cizrny, 200 g loupaných rajčat a vaříme asi 20 minut. Nakonec vmícháme 1 bílý jogurt.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové