Jdi na obsah Jdi na menu

Gratinované brambory

950 g brambor typu A, 200 ml smetany na vaření, 50 ml mléka, 120 g ementálu, 1 stroužek česneku, 2 špetky tymiánu, špetka muškátového květu, máslo na vymazání, sůl, pepř

Zahřejeme troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Zapékací nádobu vymažeme máslem. Smetanu, mléko, rozdrcený česnek, trochu soli, muškátový květ a tymián vložíme do rendlíku, na středním ohni přivedeme k varu a ihned stáhneme z plamene. Plátky brambor vrstvíme do nádoby, vždy několik vrstev posolíme a popepříme. Zalijeme smetanovou směsí a pečeme 45-50 minut; po prvních 15 minutách posypeme nastrouhaným sýrem a můžeme teplotu zvýšit o 20 °C.

gratinovane_brambory.jpg