Jdi na obsah Jdi na menu

Jáhlové šišky

150 g jáhel, 100 g polohrubé mouky, 2 uvařené brambory, 1 vejce, sůl

Jáhly spaříme a přesypeme je do hrnce. Zalijeme je dvojnásobným množstvím vody, než je jejich objem, mírně osolíme a přivedeme k varu. Vaříme je bez míchání doměkka, asi 20 minut. Přikryté je necháme dojít.

Jáhly vsypeme do mísy, přidáme mouku, nastrouhané brambory a vejce. Osolíme a vypracujeme pevné těsto. Na válu nebo v ruce vytvarujeme dlouhé šištičky. Do velkého hrnce dáme vařit dostatečné množství osolené vody. Až začne vřít, vhazujeme do ní šišky. Když vyplavou na povrch, jsou hotové. Šišky scedíme a podáváme jako přílohu k omáčkám apod.; nebo nasladko s máslem a např. povidly.

jahlove_sisky.jpg