Jdi na obsah Jdi na menu

Lasagne s mletým masem a rajskou omáčkou

300 g lasagní, 2 lžíce oleje, 500 g mletého hovězího masa, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 velký rajčatový protlak, sůl, pepř, sladká mletá paprika, 1 lžička sušeného oregana, 50 g mouky, 50 g másla, 400 ml mléka, 200 ml suchého bílého vína, bílý pepř, petrželka, muškátový ořech, 80 g tvrdého sýra, 150 ml jogurtu

Na oleji a za stálého míchání zprudka opečeme mleté maso. Oloupeme a najemno nakrájíme cibuli, přidáme k masu a krátce společně opékáme. Potom přidáme oloupaný prolisovaný česnek, rajčatový protlak a dochutíme solí, pepřem, mletou paprikou, oreganem a petrželkou.

Z mouky a másla připravíme světlou jíšku, důkladně promícháme a po částech vmícháme mléko a víno. Omáčku necháme vařit, dokud nezhoustne. Dochutíme muškátovým ořechem, solí a bílým pepřem.

Sýr nastrouháme najemno a rozmícháme s jogurtem. Zapékací formu vylijeme bílou omáčkou, položíme několik plátků lasagní tak, aby byla omáčka pokrytá (v případě potřeby plátky lámeme) a potřeme částí ochuceného mletého masa. Potom opět polijeme bílou omáčkou, překryjeme plátky těstovin a poklademe další částí masové náplně. Takto pokračujeme, dokud nespotřebujeme všechny přísady. Poslední vrstva by měla být z těstovin. Jogurt se sýrem rozetřeme na poslední vrstvu lasagní. Zapékací formu vložíme do vyhřáté trouby a pečeme bez poklice. Vrstva sýra by měla zezlátnout a tekutina by se měla vsáknout.

Množství mletého masa můžeme snížit na 375 g a zbytek nahradit 300 g hrášku. K tomuto pokrmu se hodí míchaný salát a lehké červené víno, nebo bílé víno, které jsme používali při přípravě omáčky.

lasagne.jpg