Zeleninové lasagne
2 cukety nebo 2 lilky, 200 g lasagní, strouhaný sýr, máslo na vymazání
Na rajčatovou omáčku: 2 lžíce olivového oleje, 1 menší cibule, 1 konzerva loupaných rajčat, 1 velká konzerva rajčatového protlaku, 3 stroužky česneku, 1 lžíce cukru, sůl
Na bešamel: 40 g másla, hladká mouka, ½ litru mléka, sůl, pepř, muškátový květ
Nakrájíme na tenké plátky cukety nebo lilky, důkladně prosolíme a necháme vypotit. Vymažeme pekáč máslem.
Uvaříme rajčatovou omáčku: na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme konzervovaná rajčata a protlak, sůl, cukr a česnek. Povaříme a rozmixujeme.
Na bešamelovou omáčku rozpustíme máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Přidáme mléko, dobře rozmícháme a uvaříme omáčku. Dochutíme ji solí, pepřem a muškátovým květem.
Na dno pekáče dáme čtvrtinu rajčatové omáčky, čtvrtinu lasagní, čtvrtinu bešamelu, třetinu cukety či lilku a střídáme. Končíme bešamelem, upečeme v troubě na 180 ºC (asi 45 minut) a ke konci posypeme sýrem a dopečeme.