Jdi na obsah Jdi na menu

Batáty se sýrem a čočkou

1 kg batátů, ¾ šálku drobné černé čočky, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička soli, 2 stonky řapíkatého celeru, 1 červená cibule, 120 g kozího sýra, 1 lžička čerstvého tymiánu, čerstvě mletý černý pepř

Předehřejeme troubu na 230° C. Umyjeme batáty a několikrát je propíchneme vidličkou. Upečeme je na plechu doměkka, 45–60 minut.

Čocku namočíme přes noc, vyměníme jí vodu a uvaříme na skus (15–20 minut). Scedíme ji a smícháme s olejem a ½ lžičkou soli. Řapíky celeru pokrájíme (lístky odložíme), cibuli nakrájíme nadrobno a tymián nasekáme. Vše smícháme s čočkou.

Upečené batáty vyndáme z trouby a necháme je mírně vychladnout. Každý batát překrojíme a neúplně vydlabeme vnitřky tak, aby vznikla miska. Vnitřky batátů rozmačkáme a poté vmícháme polovinu sýra, ½ lžičky soli a pepř. Každou batátovou misku naplníme ochucenou kaší a poklademe čočkou. Ještě 5–10 minut zapečeme. Vyjmeme z trouby a ozdobíme celerovými lístky a rozdrobeným zbytkem sýra. Podáváme horké.

bataty_se_syrem_a_cockou.jpg