Jdi na obsah Jdi na menu

Brokolice s omáčkou Mornay

500 g brokolice, 20 g másla, 20 g hladké mouky, 100 ml mléka, sůl, pepř, muškátový oříšek, 1 žloutek, 1 kelímek smetany na vaření, 40 g Goudy nebo Ementálu, 1 vrchovatá lžíce strouhaného parmazánu

Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku (mouku přidáváme, až máslo přestane pěnit), přiléváme do ní studené mléko za energického míchání metličkou, poté stejně i část smetany. Osolíme, přidáme mletý muškátový oříšek a 15–20 minut pomalu vaříme. Odstavíme a vmícháme zbytek smetany a žloutek, poté i nastrouhané sýry a mícháme do rozpuštění. Omáčku podáváme s teplou brokolicí uvařenou na skus ve slané vodě.

brokolice_s_omackou_mornay.jpg