Jdi na obsah Jdi na menu

Gratinované cukety s bramborami

500 g brambor, 2 cukety, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce másla, 125 ml šlehačky, 1 kávová lžička mleté červené papriky, pepř, sůl

Cukety omyjeme, nakrájíme na kolečka, nasolíme a necháme vypotit. Cibuli nakrájíme na kolečka. V pánvi rozpustíme máslo, přidáme cibuli a podusíme na mírném plameni, pak přidáme prolisovaný česnek a pánev odstavíme z plotny. Předehřejeme troubu na 200 °C. Oškrábeme brambory a nakrájíme je na kolečka. Vymažeme olejem pečicí mísu; dáme vrstvu brambor a cuket, okořeníme, přidáme směs cibule a česneku a překryjeme poslední vrstvou cuket a brambor, kterou také okořeníme. Pečeme 30 minut. Přelijeme šlehačkou a necháme péct dalších 25 minut, dokud povrch nákypu lehce nezhnědne. Nákyp můžeme podávat jako přílohu k masu nebo rybám.

gratinovane_cukety_s_bramborami.jpg