Jdi na obsah Jdi na menu

Květák v omáčce

1 velký květák, sůl; omáčka: 50 g másla, 120 g hladké mouky, 300 g rajčat nebo 1 lžíce rajčatového protlaku, ½ cibule, 100 g čerstvých nebo 15 g sušených hub, 2 lžíce červeného vína, citrónová šťáva, 2 stroužky česneku, petrželka, pepř, sůl

Očištěný květák uvaříme doměkka v osolené vodě, vyjmeme, necháme okapat a rozdělíme na porce, které na talířích přelijeme připravenou omáčkou. Na másle zpěníme nasekanou cibuli, osmahneme plátky hub a přidáme kolečka rajčat nebo rajčatový protlak. Dusíme, až se tekutina odpaří. Pak směs zaprášíme moukou, podlijeme studeným vývarem z květáku, opepříme, dosolíme a dále dusíme. Přilijeme víno, okořeníme jemně utřeným česnekem a na sekanou petrželkou. Nakonec ochutíme citrónovou šťávou.

kvetak_v_omacce.jpg